Duben
ohodnotit

Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář

Další název:
Srdce v rozpacích
Rok:
1949
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1949
„Hana Vítová a Oldřich Nový ve slavné parodii na sladkobolné příběhy, v nichž chudá dívka ke štěstí přišla.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář



POZOR SPOILER

Pam Malhorn je velký divadelní šéf. Ze své moci vyhazuje starého, charakterního herce. Malhorn má na stole fotku hezké dívky, kterou pozve na konkurs soutěže krásy.

Dívka tato sluje Elen a bydlí se svou matkou a otčímem v lese. Otčím Dubský jest pytlák a je polapen. Může se však zachránit, když vyvdá Elen za boháče Zadinu. Elen pravého otce zná toliko z jedné retušované dagerotypie. A když jí Dubský sdělí, co se má státi, odmítá a prchá před jeho hněvem. Právě tehdy obdrží telegram, ve kterém ji Malhorn zve.

Ve vlaku, do nějž Elen usedá, cestuje i bohatý René Skalský. Vrací se z dalekých cest. Mimo jiné veze tajný lék Motolicin. Když se později vlak zastaví, je o něj okraden, ale zato pozná Elen. Neřekne jí, kdo je, což je chyba. Ona mu zase neřekne celé jméno, ale když se na lodi, kam přesedli, loučí, ztratí Elen dopis s pozvánkou. A tak René ví, že ji má hledati v dívadle. Jenže zde dojde k drobnému incidentu a Elen mizí ve víru velkoměsta. Jednoho večera chce ji na lavičce přepadnouti zlosyn, ale kolem kráčí houslista Pavel Sedloň. Zločinu zabrání a béře Elen ke své tetičce, která má v bytě místo, a kde s ní žije jen schovanka Klárka. Zařídí Elen i pracovní místo, kvůli kterému se ona opět shledá s Reném. Ten jí platí učitele zpěvu, a věnuje se jí zcela naplno. Ona však jednoho dne jej spatří, jak líbá její zákaznici, které přinesl obrovskou kytici. Zhrzena nešťastnou láskou, dává strženou tisícikorunu do klobouku charakterního herce, který náhodou sedí u domu. Pavel nalézá ji pak v jakési zapadlé námořnické knajpě nejhoršího kalibru. Nenechá ji personálem okrást, za což je vyhozen. Ale zachránil Elenin rodinný šperk. Ta jde s Pavlem domů. On má zde malou Ivetku, kterážto jest siroba, a Elen přislíbí Pavlovi býti jí matkou. Což tedy znamená svatbu. René dává svůj majetek a vše k dispozici svému otci, který přišel na buben, a tím se stává chudákem. Musí se živiti prací, ale protože to neumí, píše libreto k opeře. Elen se doví od učitele hudby, kdo jí hodiny platil, a aby mohla pokračovat, dává svůj šperk. Pavel hledá sobě práci, a u Malhorna je mu nabídnuto toto libreto k zhudebnění. On to s radostí přijímá.
Mezitím se v bývalém Elenině bydlišti dávno stal Dubský hajným. Pak mu při lovu spadne na hlavu kachna, a vrátí se mu tímto paměť. A on se upamatuje, že je zámecký pán.

Elen se vdává za Pavla, když přichází ke svatebčanům Boltn, sluha Reného, a oznamuje, že se pán skoro upsal k smrti. Elen s ním spěchá do nemocnice, kde se dozví, že jedině Motolicin by mohl Reného zachrániti. Tento lék však má jen Malhorn, a ten jí krabičku dá. Není v ní však Motolicin, ale prudký jed kurare. Úmysl se vysvětlí, avšak je již pozdě. René stoupá po nebeském žebříku vzhůru. Zaslechne však zpěv své milované, a vrací se zpět. Jenže ta je již provdána. Všechny přítomné však čeká velké překvapení a rozhodně nebude jenom jedno.

Výborná parodie, ale toho ječení, kterému se říká zpěv je zde na můj vkus zbytečně hodně. Ale jinak jsem se královsky bavil. Paní Vítovou nemusím, dokonce jsem se jí jako malej bál.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář



Krásná Elen z lesní samoty se rozhodne jít za pěveckou slávou. Nešťastnou náhodou se však dostane do bahna velkoměsta. Včas se však objeví ušlechtilý milionář, aby ji zachránil... Filmoví novináři Rudolf Jaroš a Milan Naháč napsali námět a spolu se scenáristy Josefem Neubergem a Františkem Vlček i scénář k satirické veselohře Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář. Šlo o parodii na líbivé operetky a příběhy z "červené knihovny", které mimo jeviště pronikly i do českého filmu. Satirická veselohra využívá všech prvků někdejšího filmového kýče k pobavení, je snůškou všech nesmyslů a směšností typických pro filmovou veselohru třicátých let. Nápady autorů znásobila i výtečná režie Martina Friče, hudba skladatele Júliuse Kalaše a výkony herců, kterým kralují Hana Vítová s Oldřichem Novým.


Popis / Obsah / Info k filmu Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář



V den svých jedenadvacátých narozenin se krásná Elén dozví, že je nemanželským dítětem. Toho dne je její otčím Jan Dubský chycen při lesním pychu. Aby nebyl potrestán, má provdat Elén za majitele panství. Elén však odmítne a protože právě dostala pozvání na zkoušku do divadelní agentury, uteče s matčiným požehnáním z domova. Ve vlaku okouzlí milionáře René Skalského, ale při rozloučení mu neprozradí své jméno. Po čase se s ním setká v kosmetickém salonu, kde pracuje jako manikérka. Oba se těší ze vzájemné lásky. Milostnou romanci však Elén přeruší, když spatří Reného, jak se důvěrně chová ke známé herečce, o níž netuší, že je jeho sestrou. Elén ze žalu přijme nabídku k sňatku od houslisty Pavla Sedloně, který se jí kdysi ujal, když bloudila nepřátelským městem. Odmítnutý René zatím chřadne, zchudne a začne se živit psaním operetního libreta. Nezvyklé pracovní úsilí mu způsobí zánět mozkových blan. Věrný sluha Bolton sdělí smutnou zprávu Elén ve chvíli, kdy s Pavlem vycházejí po svatebním obřadu z kostela. Elén ihned spěchá do nemocnice a svým zpěvem přivede umírajícího Reného zpět k životu. Protože se ukáže, že její sňatek s Pavlem je neplatný, nebrání již Renému a Elén nic v jejich společném štěstí. Také ostatní Eléniny blízké osud odmění.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář



Krásná světlovláska z lesní samoty má dramatický a pěvecký talent. Nešťastnou náhodou upadne do bahna velkoměsta, ale je včas zachráněna nezištně ušlechtilým houslistou. On však není ten pravý. Chudé dívce je souzen milionář, který právě umírá vyčerpán prací na operetě Srdce v deliriu, ale láska přemůže i smrt. V barevném velkofinále to O. Nový všem dokonale vysvětlí. Generace diváků se na této podívané stále dobře baví.
Březina Václav/Lexikon českého filmu

Mladá a nezkažená Ellen odchází najít štěstí do velkoměsta. Na cestě potká laskavého milionáře a je z toho láska na první pohled. Osud jim zpočátku nepřeje, oba prožijí dramatické chvíle, ale nakonec vše šťastně dopadne.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190603
Osobností: 697936
Fotografií: 764352
Plakátů: 376796
Obsahů a biografií: 178338

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10