Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář (1949)

Pytlákova schovanka aneb Šlechetný milionář
77.7 %
 
 

Další název: Srdce v rozpacích

    Žánr: komedie / parodie / romantický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.4.1949        
    Délka: 114 min.
„Hana Vítová a Oldřich Nový ve slavné parodii na sladkobolné příběhy, v nichž chudá dívka ke štěstí přišla.“
POZOR SPOILER

Pam Malhorn je velký divadelní šéf. Ze své moci vyhazuje starého, charakterního herce. Malhorn má na stole fotku hezké dívky, kterou pozve na konkurs soutěže krásy.

Dívka tato sluje Elen a bydlí se svou matkou a otčímem v lese. Otčím Dubský jest pytlák a je polapen. Může se však zachránit, když vyvdá Elen za boháče Zadinu. Elen pravého otce zná toliko z jedné retušované dagerotypie. A když jí Dubský sdělí, co se má státi, odmítá a prchá před jeho hněvem. Právě tehdy obdrží telegram, ve kterém ji Malhorn zve.

Ve vlaku, do nějž Elen usedá, cestuje i bohatý René Skalský. Vrací se z dalekých cest. Mimo jiné veze tajný lék Motolicin. Když se později vlak zastaví, je o něj okraden, ale zato pozná Elen. Neřekne jí, kdo je, což je chyba. Ona mu zase neřekne celé jméno, ale když se na lodi, kam přesedli, loučí, ztratí Elen dopis s pozvánkou. A tak René ví, že ji má hledati v dívadle. Jenže zde dojde k drobnému incidentu a Elen mizí ve víru velkoměsta. Jednoho večera chce ji na lavičce přepadnouti zlosyn, ale kolem kráčí houslista Pavel Sedloň. Zločinu zabrání a béře Elen ke své tetičce, která má v bytě místo, a kde s ní žije jen schovanka Klárka. Zařídí Elen i pracovní místo, kvůli kterému se ona opět shledá s Reném. Ten jí platí učitele zpěvu, a věnuje se jí zcela naplno. Ona však jednoho dne jej spatří, jak líbá její zákaznici, které přinesl obrovskou kytici. Zhrzena nešťastnou láskou, dává strženou tisícikorunu do klobouku charakterního herce, který náhodou sedí u domu. Pavel nalézá ji pak v jakési zapadlé námořnické knajpě nejhoršího kalibru. Nenechá ji personálem okrást, za což je vyhozen. Ale zachránil Elenin rodinný šperk. Ta jde s Pavlem domů. On má zde malou Ivetku, kterážto jest siroba, a Elen přislíbí Pavlovi býti jí matkou. Což tedy znamená svatbu. René dává svůj majetek a vše k dispozici svému otci, který přišel na buben, a tím se stává chudákem. Musí se živiti prací, ale protože to neumí, píše libreto k opeře. Elen se doví od učitele hudby, kdo jí hodiny platil, a aby mohla pokračovat, dává svůj šperk. Pavel hledá sobě práci, a u Malhorna je mu nabídnuto toto libreto k zhudebnění. On to s radostí přijímá.
Mezitím se v bývalém Elenině bydlišti dávno stal Dubský hajným. Pak mu při lovu spadne na hlavu kachna, a vrátí se mu tímto paměť. A on se upamatuje, že je zámecký pán.

Elen se vdává za Pavla, když přichází ke svatebčanům Boltn, sluha Reného, a oznamuje, že se pán skoro upsal k smrti. Elen s ním spěchá do nemocnice, kde se dozví, že jedině Motolicin by mohl Reného zachrániti. Tento lék však má jen Malhorn, a ten jí krabičku dá. Není v ní však Motolicin, ale prudký jed kurare. Úmysl se vysvětlí, avšak je již pozdě. René stoupá po nebeském žebříku vzhůru. Zaslechne však zpěv své milované, a vrací se zpět. Jenže ta je již provdána. Všechny přítomné však čeká velké překvapení a rozhodně nebude jenom jedno.

Výborná parodie, ale toho ječení, kterému se říká zpěv je zde na můj vkus zbytečně hodně. Ale jinak jsem se královsky bavil. Paní Vítovou nemusím, dokonce jsem se jí jako malej bál.  Autor: Pitryx

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Oldřich Nový (René Skalský), Hana Vítová (Elén Hadrbolcová / Elénina matka zamlada), Ella Nollová (Bětuška Hadrbolcová), Otomar Korbelář (Dubský), Theodor Pištěk (Skalský), Zdeněk Dítě (Sedloň), Bohumil Machník (sluha Bolton), Vítězslav Vejražka (Malhorn), František Paul (dr. Otok), Marie Blažková (Nováková), Eman Fiala (Bianchini), Jan W. Speerger (Joe Pelíšek), Jarmila Smejkalová (Klárka), Irena Bernátová (Hromasová), Alena Pospíšilová (Yvetka), Ilona Kubásková (Polánková), Ferdinand Jarkovský (úředník), Růžena Lysenková (sekretářka), Felix le Breux (Kirken), Emanuel Kovařík (detektiv), Fanda Mrázek (číšník), Arnold Flögl (Jan Balada), Vladimír Řepa (majitel baru), Jaroslav Mareš (novinář), Josef Hořánek (kapitán), Josef Bělský (šéf kosmetického závodu), Zdeněk Šavrda (průvodčí), Viktor Nejedlý (komorník), Viktor Očásek (listonoš), Bohuslav Kupšovský (topič), Zdeněk Borovec (myslivec), Jiřina Bílá (koketka), Josef Příhoda (ředitel divadelní společnosti), Ota Motyčka (biletář), František Holar (zloděj), Antonín Jirsa (námořník), Miroslav Grác (myslivec), Mirko Erben (Zadina), M. Kopalová (ošetřovatelka), Jindřich Doležal (major), Mirko Čech (inspicient), Saša Danešová (panská), Marie Hodrová (stará paní ve vlaku), František Voborský (přednosta stanice), Otto Tutter (myslivec), Dobroslav Čech (myslivec), Růžena Jezerská (kadeřnice), Ludmila Plichtová (uvaděčka v divadle)
 
 
námět:
Rudolf Jaroš, Milan Noháč, Josef Neuberg, František Vlček
 
 
scénář:
Rudolf Jaroš, Milan Noháč, Josef Neuberg, František Vlček
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Julius Kalaš
 
 
výprava-architekt:
Karel Škvor
 
 
kostýmy:
Adolf Wenig, Erna Veselá, K. Krásný, Marie Jindrová
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
Bohumil Šmída
 
 
výtvarník:
Ferdinand Martinásek, František Jelínek
 
 
zpěv:
Oldřich Nový (Ztratilo se štěstí někde na rozcestí; Po temné noci vzešel jasný den;), Hana Vítová (Ztratilo se štěstí někde na rozcestí;), Bohuslav Kupšovský (Já jsem malý mysliveček, Když bouře burácí), Zdeněk Dítě (Chci být tvou), Sbor (To láska přichází tak tiše;; Jsem láska, To bylo v háji zeleném), Vilma Meyerová (V patách se mi smutek plíží; Já prostý kvítek Krušných hor; Nebe je čisté bez mráčku; Když do srdce chlad zavěje; Chci být tvou;)
 
 
text písně:
Josef Neuberg (Ztratilo se štěstí někde na rozcestí; Já prostý kvítek Krušných hor; Já jsem malý mysliveček; Když bouře burácí; V patách se mi smutek plíží;), František Vlček (Ztratilo se štěstí někde na rozcestí; Já prostý kvítek Krušných hor; Já jsem malý mysliveček; Když bouře burácí; V patách se mi smutek plíží;)
 
 
choreografie:
Boris Milec
 
 
masky:
Ladislav Bacílek, Růžena Jezerská
 
 
zástupce vedoucího výroby:
František Urbánek
 
 
asistent režie:
Václav Berdych
 
 
asistent kamery:
Kamil Kadeřábek, Josef Novotný
 
 
spolupráce:
Luděk Sojka (mistr staveb), K. Císařovský (mistr staveb)
 
 
trikové snímky:
Stanislav Šulc, František Jakubec
 
 
asistent architekta:
Karel Černý
 
 
výprava:
Ferdinand Kliment, Vladimír Slepička
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
osvětlovač:
R. Souček
 
 
vedoucí výroby:
Eduard Šimáček
 
 
skript:
Věra Pečenková
 
 
asistent střihu:
Jarmila Müllerová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.