Zari
ohodnotit

Dvojí obvinění

Double Jeopardy

Další název:
Doppelmord / Dvojnásobné obvinenie (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
6.4.2000
„Žena, která si odseděla trest za vraždu manžela, zjistí, že smrt fingoval, a vydá se po jeho stopách, aby získala zpět syna.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dvojí obvinění
Bohatý sběratel umění Nick Parsons daruje manželce Elizabeth jachtu. Hned první výlet však končí tragicky. Plavidlo objeví pobřežní hlídka a na palubě zakrvácenou Elizabeth s dýkou v ruce. Je zatčena, obviněna z vraždy manžela, který krátce předtím uzavřel vysokou životní pojistku, a odsouzena. Poprosí nejlepší kamarádku Angie, aby se postarala o jejího syna Mattyho a věnuje jí peníze z manželovy pojistky. Ve vězení velmi trpí a ocitá se na pokraji zhroucení. Když však náhodou zjistí, že se stala obětí podvodu, protože se její manžel spolčil s její přítelkyní a svou smrt pouze fingoval, rozhodne se vzepřít osudu. Podle zákona nemůže být dvakrát odsouzena za stejný zločin, a pokud si trest odsedí, mohla by manžela skutečně zabít. Začne posilovat a připravovat se na okamžik, kdy se dostane na svobodu. Po šesti letech je propuštěna na podmínku, musí však žít ve zvláštním domově, který vede nesmlouvavý kurátor Travis Lehman. Pustí se do hledání Angie a vloupá se do kanceláře, v níž by mohla najít její současnou adresu. Je však dopadena, a to znamená návrat za mříže. Lehman sice chápe její touhu po synovi, nevěří však historce o manželovi a druhý den ji odváží do vězení. Zoufalé Elizabeth se podaří uprchnout a s kurátorem i policií v patách pokračuje v pátrání. Je odhodlaná získat syna zpět za každou cenu.
Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Dvojí obvinění
V thrilleru Bruce Beresforda (Řidič slečny Daisy) vytváří Ashley Juddová roli ženy, jež byla usvědčena z vraždy svého muže, kterou nespáchala, a po propuštění zjišťuje, že její údajná oběť je stále naživu - a ona si zdaleka není jistá, jestli chce, aby to tak zůstalo. Dále hrají: Tommy Lee dones a Bruce Greenwood.
Cinema

Americký thriller režiséra Bruce Beresforda Dvojí obviněni je další variací vypravěčského vzorce, úspěšně zavedeného v Uprchlíkovi a zopakovaného v Šerifech. Roli nezastavitelného pronásledovatele si opět zahrál Tommy Lee Jones, jen s tím rozdílem, že tentokrát není federálním agentem Samuelem Gerardem, nýbrž kurátorem Travisem Lehmanem. Novinkou je však především fakt, že pronásledovanou osobou je žena. - Nevinná Libby Parsonsová je po krvavém incidentu na víkendové jachtě odsouzena za vraždu bohatého manžela Nicka, jenž měl uzavřenou vysokou životní pojistku. Uvězněná žena podepíše souhlas s tím, aby jejího synka Mattyho adoptovala její přítelkyně Angie. Později jen náhodou zjistí, že manžel je na živu a bydlí právě s její kamarádkou; „ vraždu ", při níž jeho tělo domněle zmizelo v moři, sám zaranžoval. Po odpykání trestu nemůže být Libby podle ústavy podruhé obviněna ze stejného trestného činu. .,Smí" tedy Nicka zcela beztrestně doopravdy zabít, a to třeba na ulici. Libby poruší pravidla podmínečného propuštění, aby mohla Nicka najít; nikoli ovšem kvůli mstě, nýbrž jen proto, aby získala zpět Mattyho. V té chvíli má proti sobě jak bezskrupulózního manžela, tak Travise Lehmana, jenž hodlá udělat vše. aby ji dostal zpět do vězeni. - Právnická klička, umožňující člověku spáchat beztrestně zločin, za který byl dříve nespravedlivě odsouzen, je sama o sobě diskutabilní (a v zákonech pravděpodobně vyloučená). Tvůrci ji ovšem stejně využívají pouze jako návnadu na diváka: v rámci přehledného rozvržení charakterů totiž hrdinku nutí jednot zcela v mezích všeobecně přijatelné morálky. Rozuzlení příběhu již nemá se zmíněnou mezerou v zákonech nic společného. - Tommy Lee Jones si zopakoval svou oscarovou roli pronásledovatele v hlubší poloze: jeho Travis Lehman svými drsnými a nesmlouvavými postoji jen skrývá vlastní trauma. Jinak se však Beresfordův snímek vyznačuje opakováním notoricky známých situací, dějových zvratů a také kotrmelců v logice (např. Nick nemohl při aranžování vraždy počítat s tím, že Libby zvedne pohozený zakrvácený nůž a právě při tom ji přistihne pobřežní hlídka). - Pod stejným původ-ním názvem vzniklo v USA drama Double Jeopardy (TV-1996; r. Deborah Daltonová)Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Dvojí obvinění
Idylický život Libby Parsonsové je v troskách. Její manžel Nick zmizel beze stopy z jachty, kde společně trávili víkend, a ona je pro vraždu, kterou nikdy nespáchala, odsouzena. Teprve po čase je schopna urovnat své myšlenky a začít z vězení pátrat po synovi, kterého se před nástupem trestu ujala Libbyna nejlepší přítelkyně Angie. To, co zjistí, je horší než nejstrašnější noční můra. Angie se odstěhovala nejen s chlapcem, ale i se ztraceným manželem a jejich společnou minulost skrývá nové přijmení. Zjednat si spravedlnost z věznice je nemožné, ale když je po šesti letech pro vzorné chování propuštěna na podmínku do ochranné péče nesmlouvavého policisty Trevise Lehmana, nemůže ji už nic zastavit. Ani on, přestože se snaží zabránit jí v jejím rozhodnutí získat syna zpět stůj co stůj. Trevis totiž stejně jako Libby, velice dobře ví, že i kdyby se tentokrát vraždy skutečně dopustila, nemůže být znovu odsouzena. Zajišťuje jí to pátý článek ústavy Spojených států.

DVOJÍ OBVINĚNÍ, natočené australským režisérem Bruce Beresfordem (připomeňme z jeho tvorby snímky Řidič slečny Daisy, Poslední tanec, Černé roucho aj.), řadu týdnů po premiéře figurovalo v desítce nejúspěšnějších amerických filmů. Nepochybně proto, že vypráví příběh, který je hluboce zakotven v realitě. Na přesvědčivosti mu navíc dodávají strhující herecké výkony. V roli zpočátku bezradné a bezmocné Libby, která paradoxně nalezne sebe sama až za mřížemi, se představí Ashley Juddová (Sběratel polibků), Tommy Lee Jones ztělesnil jejího strážce i ochránce v jedné osobě.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

86 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon

03:30 - 04:00

11 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

03:05 - 03:50

36 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

03:35 - 04:40

6 minut již uběhlo
59 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Robert Robinson

Robinson Robert

Larry Marshall

Marshall Larry

Udi Razzin

Razzin Udi

Wimbledon

Wimbledon
Wimbledon

Šťastný rok (La bonne année)

Šťastný rok
La bonne année

Naposled navštívené:
Robert Robinson

Robinson Robert

Larry Marshall

Marshall Larry

Udi Razzin

Razzin Udi

Wimbledon

Wimbledon
Wimbledon

Šťastný rok (La bonne année)

Šťastný rok
La bonne année