Duben
ohodnotit

Dogville

Rok:
2003
Délka:
138 minut
Premiéra v ČR:
1.4.2004
„Film, ve kterém se uvidíte jako v zrcadle“
Popis / Obsah / Info k filmu Dogville
Filmostradu 2004 zahájí dlouho očekávaný snímek režiséra Larse von Triera drama Dogville. Jeden z nejdiskutovanějších a nejosobitějších evropských filmařů Lars von Trier současnosti se představil ojedinělým dílem, které lze charakterizovat jako drama o krizi morálky. Trier obsadil i do malých rolí výjimečné herecké osobnosti, dominantou snímku je ovšem subtilní výkon Nicole Kidmanové, která se objevuje ve většině záběrů původně tříhodinového opusu. Snímek Dogville měl světovou premiéru na loňském festivalu v Cannes, kde se stal událostí přehlídky. Tento kontroverzní snímek uveden na loňském mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech se dostává do kin ve své zkrácené verzi i v České republice. Svou netradiční formou, se počítá mezi nejvýraznější filmové počiny loňského roku a získal cenu Felix za nejlepší kameru a režii na Evropských filmových cenách.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dogville
Nicole Kidmanová v hlavní roli dramatu dánského režiséra Larse von Triera, tvůrce filmů Prolomit vlny, Tanec v temnotách oceněný na MFF Cannes 2002.
USA, městečko Dogville ve Skalistých horách, třicátá léta, období hospodářské krize. Obyvatelé Dogville žijí zcela izolovaně daleko od civilizace, končí tu silnice, bývaly tu stříbrné doly, kde se dnes už netěží. Zdejší dobří lidé své město ale neopustili, žijí v uzavřené, hierarchizované komunitě a dodržují zaběhané rituály. Jednoho dne se v Dogville objeví krásná mladá žena Grace, která tu hledá úkryt na útěku před gangstery. Ujme se jí mladík Tom, místní intelektuál a samozvaný mluvčí města. Díky jeho přímluvě vezmou obyvatelé Dogville dívku mezi sebe. Grace jim na oplátku nabízí výpomoc. Zprvu o její služby není zájem, časem se ale bez ní v Dogville nikdo nedokáže obejít. Tak jak narůstá na intenzitě vztah mezi Grace a Tomem, rostou i Graceiny pracovní povinnosti. Ve chvíli, kdy gangsteři nabídnou za vydání Grace odměnu, stane se z dívky výhodný obchodní artikl. Každý v Dogville teď stojí před pokušením dívku vydat jejím pronásledovatelům.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dogville
Dánský režisér Lars von Trier (Tanec v temnotách, Prolomit vlny, Království) natočil další ze svých provokativních a diskutabilních filmů. Mladá dívka Grace se na útěku dostane do malého coloradského městečka Dogville. Po překonání počáteční nedůvěry nabídnou obyvatelé městečka Grace azyl a Grace doufá ve svou záhranu, před gangem ganstrů. Postupem času si však místní začnou uvědomovat, že dívka je jim vydána na milost a nemilost a dávají jí to stále více najevo… V hlavní roli zazářila Nicole Kidman (Hodiny, Ti druzí, Moulin Rouge).V roce 2003 film byl prezentován v soutěži na MFF v Cannes a na MFF v Kodani získal Cenu uznání.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dogville
I ve snímku Dogville pokračuje známý dánský filmař Lars von Trier v neúnavném experimentování, jež vzbuzuje kontroverzní reakce. Od vypjatého dokumentarismu z období Dogmatu 95 dospěl nyní k hyperstylizaci, kdy si vystačí s prací v ateliéru a navíc ve strohých divadelních kulisách. Městečko Dogville se skládá z domků a jedné ulice, nakreslených na podlaze studia. Jednotlivá prostředí charakterizují jen nezbytné kusy nábytku či různé předměty. Také příběh o krásné uprchlici Grace, vydané napospas zdánlivě přátelské, později však nelítostné komunitě obyvatel městečka ve Skalistých horách, má divadelně-literární strukturu. Tvůrce se nejvíce inspiroval Bertoltem Brechtem a jeho osobitým programem epického divadla; ostatně i námět převzal z písně o pirátce Jenny z Brechtovy a Weillovy Žebrácké opery. Ale objevují se tu reference, spjaté s americkou literaturou či dramatem, a také ohlasy na americký film noir. Všechny postavy jsou typizované, včetně hlavní hrdinky, enigmatické fatální blondýnky, předurčené k lásce i ke zkáze. Zdánlivě to vypadá, že postava dívky, terorizované vesničany, odpovídá svým předchůdkyním z filmů Prolomit vlny či Tanec v temnotách. Avšak Trier tentokrát překročil hranice melodramatu s křesťanskými konotacemi a vydal se (i když v mnohem sevřenější formě) dál: do temných vod instinktů a kolektivního běsnění. Přes všechny zcizovací efekty zůstává Dogville plastickým, výsostně filmovým dílem, jež fascinuje řemeslnou propracovaností. – Snímek, jehož děj je zasazen do období hospodářské recese ve třicátých letech (jak to stvrzuje i osobitá závěrečná montáž dobových fotografií), je prvním dílem zamýšlené Trierovy „americké trilogie“, v níž chce tvůrce uplatnit svůj pohled na zemi, kterou zná jen z odstupu. – Film, natočený s plejádou hvězd v obří evropské koprodukci a uváděný u nás ve verzi sestříhané z původní téměř tříhodinové metráže, je věnován památce předčasně zesnulé Katrin Cartlidgeové, jež měla původně hrát postavu Very.
-pp-, Filmový přehled 2004/5


Popis / Obsah / Info k filmu Dogville
Ospalý život někdejšího hornického městečka Dogville, jehož obyvatelé čelí útrapám hospodářské krize 30. let, rozvíří dramatický příchod mladé cizinky. Krásnou Grace pronásledují gangsteři a Tom Hanson, který se s ní setká první, jí nabídne úkryt. Poněvadž Tom je místní morální autoritou, odhlasují jeho spoluobčané, že Grace může nějaký čas zůstat, a dívka jim za to nabídne své služby. Ač její nabídku zpočátku z ostychu málokdo využívá, později, když se ukáže, že Grace hledá policie, se místní občané osmělí a začnou od dívky vyžadovat stále více práce jako odměnu za riziko, jež podstupují. Mladá žena poznává, jak relativní je slušnost a poctivost těchto bohabojných lidí. Nikdo z nich ovšem netuší, jaké tajemství se za jejím útěkem před gangstery skrývá. Lars voň Trier se podle vlastních slov inspiroval songem Piráte Jenny z Brechtovy Žebrácké opery. Stylizace typická pro divadlo Bertolta Brechta je jedním ze stavebních kamenů jeho diskutovaného, ale pozoruhodného filmu, který patřil k největším zážitkům letošního festivalu v Cannes, třebaže odešel bez ceny.
38. MFF Karlovy Vary


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Zdravotní škola

09:00 - 09:45

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodružství vědy a techniky ...

09:15 - 09:45

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

57 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

09:10 - 10:30

17 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178292

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10