Zari
ohodnotit

Dobrý Will Hunting

Good Will Hunting

Rok:
1997
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
12.11.1998
„Zkrotit nezvládnutelného matematického génia není snadné.“
Popis / Obsah / Info k filmu Dobrý Will Hunting
Dvacetiletý Will se poflakuje s partou v rodném jižním Bostonu a živí se jako uklízeč. Od svých kamarádů se však něčím odlišuje. Jeho geniální nadání se projeví, když vyřeší obtížný matematický příklad, který napsal svým žákům profesor prestižní university Gerald Lambeau na tabuli na chodbě. V téže době je však odsouzen k výkonu trestu ve vězení za pouliční napadení policisty. Profesor Lambeau nachází způsob, jak mladíka osvobodit: podmínkou je, že s ním Will bude probírat jednou týdně matematiku a podstoupí psychoterapii…

Scénář k filmu napsali herci Matt Damon a Ben Affleck na základě padesátistránkové školní povídky. Příběh pak po několika letech natočil známý nonkonformní tvůrce Gus Van Sant (Mé soukromé Idaho, Flákač, Zemřít pro). Z nenápadného projektu vzniklo působivé dílo oceněné řadou prestižních cen: dvěma Oscary (za nejlepší původní scénář a nejlepšího herce ve vedlejší roli (Robin Williams), dále oceněné Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně (Matt Damon – dohromady za scénář a svůj herecký výkon) a výročními americkými Zlatými glóby (za scénář: Matt Damon a Ben Affleck). V roli talentovaného nezkrotného genia se představí Matt Damon (Hráči, Vyvolávač deště, Zachraňte vojína Ryana), jeho protihráče – vynikajícího stárnoucího psychoterapeuta, ztvárnil Robin Williams (Moskva na Hudsonu, Král rybář, Čas probuzení, Mrs. Doubtfire – táta v sukni). Další postavy hrají Ben Affleck (Zamilovaný Shakespeare, Armageddon), Minnie Driverová (Povodeň, Ideální manžel, Kráska) a Stellan Skarsgard (Ronin, Amistad).

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dobrý Will Hunting
Psychologické drama, líčící osudy dvacetiletého matematického génia, ale zároveň i hospodského flákače Willa Huntinga. Ten pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Mladíkovy neuvěřitelné početní vlohy vyjdou najevo, když jako uklízeč na bostonské univerzizě náhodně vyřeší složitý matematický příklad, který zůstal na tabuli. Citově vyprahlý a zablokovaný Will ovšem odmítá využít svého obrovského talentu a zm,ěnit svůj život. Nakonec se však podvolí tlaku okolí. Příběh je koncipován jako střet několika silných osobností a charakterů. Přesvědčivě je ztvárněno jak prostředí a atmosféra jižního Bostonu, tak "akademická půda".


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dobrý Will Hunting
Dvacetiletý Will Hunting (Matt Damon), „dítě ulice“ a věčný rebel, je matematický génius s fotografickou pamětí. Neuvěřitelně snadno řeší matematické problémy, které frustrují i držitele Nobelových cen. jeho genialita ho může proslavit a dostat do velkého světa, ale musel by se vzdát života, který dosud žil, včetně svého nejlepšího přítele Chuckieho (Ben Affleck). Do jeho nové existence vstupují dva lidé, kteří ho velmi ovlivňují - psychoterapeut McGuire (Robin Williams) se ho snaží vést v jeho těžkém přerodu a krásná studentka medicíny Skylar (Minnie Driverová) mu chce dokázat, že kromě dokonalosti vědy existují i jiné krásy života.
Tento pozoruhodný, psychologicky laděný příběh patří mezi nejlepší a také komerčně nejúspěšnější filmy loňského roku. Získal devět nominací na Oskara! Cennou sošku převzal R. Williams za nejlepší výkon ve vedlejší roli a M. Damon s B. Affleckem za původní scénář. O nesporné kvalitě hovoří i Zlatý glóbus a tři nominace na něj, Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně, cena kritiků BFCA, Golden Satellite Award, SAG Award a další.

program UH

Autor/Zdroj: /


Dvacetiletý Will Hunting (Matt Damon), „dítě ulice" a věčný rebel, je matematický génius s fotografickou pamětí. Neuvěřitelně snadno řeší matematické problémy, které frustrují i držitele Nobelových cen. Jeho genialita ho může proslavit a dostat do velkého světa, ale musel by se vzdát života, který dosud žil, včetně svého nejlepšího přítele Chuckieho (Ben Affleck) . Do jeho nové existence vstupují dva lidé, kteří ho velmi ovlivňují - psychoterapeut McGuire (Robin Williams) se ho snaží vést v jeho těžkém přerodu a krásná studentka medicíny Skylar (Minnie Driverová) mu chce dokázat, že kromě dokonalosti vědy existují i jiné krásy života Tento pozoruhodný, psychologicky laděný příběh patří mezi nejlepší a také komerčně nejúspěšnější filmy loňského roku. Získal devět nominací na Oscara!! Cennou sošku převzal R. Williams za nejlepší výkon ve vedlejší roli a M. Damon s B. Affleckem za původní scénář. O nesporné kvalitě hovoří i Zlatý glóbus a tři nominace něj, Stříbrný medvěd v Berlíně a mnohé další převážně ceny kritiků.
Matt Damon je s posledních velkých objevů Hollywoodu, i když již stál před kamerou ve svých osmnácti letech ve filmu Mystic Pizza ( I 988) . Zlom pro něho znamenala role právníka v Zaříkávači deště ( I 997). Naposledy se objevil ve Spielbergově „Vojínu Ryanovi".
Robin Williams je jeden z nejoblíbenějších komiků poslední doby. Ve filmech se objevuje již počátkem osmdesátých let např. Svět podle Garpa či Dobré ráno, Vietname. Dále ho známe z Krále rybáře, Hooka, Hraček, Ptačí klece či Flubbera.
Režisér Gus Van Sant točí filmy upozorňující na problémy společnosti a kritikou je velmi uznáván. Mezi jeho nejznámější snímky patří Narkomani (1989), Mé soukromé Idaho (1991) a v současné době natáčí nejnovější verzi filmu Psycho.
Program UH

Autor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Dobrý Will Hunting
Na počátku filmu Dobrý Will Hunting byla padesátistránková školní povídka tehdy neznámého herce Matta Damona. Ten ji ukázal svému příteli, rovněž začínajícímu herci Benu Affleckovi. Společně napsali scénářř a po několika letech se jim podařilo projekt realizovat ve spolupráci s režisérem Gusem Van Santem. Původně uvažovali o thrilleru, nakonec však vzniklo psychologické drama. - Dvacetiletý Will Hunting pochází z nuzných poměrů a svůj život strávil převážně v sirotčincích. Poflakuje se s partou kamarádů po hospodách v rodném jižním Bostonu. Will se však od svých vrstevníků odlišuje - je totiž
génius. Jeho neuvěřitelné vlohy vyjdou najevo, když mladík vyřeší obtížný matematický příklad zadaný studentům prestižní univerzity, kde Will pracuje jako uklízeč. Profesor Lambeau chce v zájmu vědy přimět fenomenálního mladíka ke spolupráci. Podmínkou ovšem je, aby Will prošel psychoterapii Po četných nezdarech požádá profesor o pomoc bývalého přítele, psychologa Seana McGuirea, který pochází z podobných poměrů a který trpí po ztrátě milované ženy. Citově zablokovaný Will odmítá efektivně využít své vlohy. Nakonec však pod tlakem ztrácí svou tvrdou slupku a vydává se tou správnou cestou...
- Přiběh je koncipován jako střet několika silných lidských charakterů: především je tu tenze mezi psychoterapeutem a Willem, která pro oba otevírá novou životní šanci, dále svár mezi mladíkem a jeho objevitelem, citový konflikt mezi Willem a studentkou Skylar, pocházející z bohaté anglické rodiny, a konečně i hledání nového sblížení obou profesorů, jejichž rozdílné kariéry zpřetrhaly dřívější přátelské pouto. Důležitou postavou je Willův kamarád Chuckie, který dobře odhadne přítelovu "jinakost". - Známý tvůrce nonkonformních filmů Gus Van Sant má smysl pro prostředí; přesvědčivě zachycuje
atmosféru jak v dělnické čtvrti, tak na univerzitě. Opírá se také o vynikající herecké výkony. - Snímek se setkal s nečekaným přijetím u kritiky i u diváků. Jeho téma však přece jen zapadá clo hollywoodských schémat a místy se z psychologického dramatu zbytečně stává melodrama.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Matt Damon a Robin Williams v oscarovém dramatu o svazující tíze geniality, strachu z bolesti a odvaze k dospělosti.

Už ve chvíli, kdy zadával svým studentům onen matematický problém, věděl profesor Gerald Lambeau velmi přesně, že je pro ně prakticky neřešitelný. Přesto se řešení druhý den na tabuli objevilo a jeho autorem nebyl žádný z posluchačů věhlasné bostonské univerzity MIT (Massachusetts Institute of Technology). Jen chodbou se vzdalovala nenápadná postava, tlačící vozík s kbelíkem a smetáky.

Pro Willa Huntinga (Matt Damon) nebyla práce pomocného uklízeče na univerzitě žádným nahlédnutím do vysněného světa vědy. Byl to jen další příležitostný job, kterým si vydělával na pivo a pohodlně bezúčelné flákání s partou starých kamarádů z chudinské čtvrti. Pak ale udělal chybu a nechal se přistihnout při řešení dalšího matematického úkolu.

Lambeauovi (Stellan Skarsgard) trvalo jen tři dny, než zjistil, kdo je ten mladík, který s fenomenální lehkostí dochází k poznání tam, kde se on sám jen klopotně pachtí, a rozhodl se chlapci pomoci. Jenomže to musel do vězení, kde se Will ocitl po jedné z dalších rvaček, v níž tentokrát jaksi omylem zmlátil i policistu. Nabídka byla stručná - svoboda za dvou podmínek. Pravidelné matematické konzultace s Lambeauem a nastoupení psychoterapie.

A tak se Will Hunting, matematický génius a agresivní rváč, veterán vlastní temné války, ocitá v situaci, jíž se celých dvacet let urputně bránil. Konečně musí začít řešit svůj život, ženoucí se až dosud s neúprosnou nevyhnutelností k sebedestrukci. Na této bolestné cestě mu chtějí, každý po svém, pomoci čtyři lidé - ovšem pomoci Willu Huntingovi je stejně těžké jako přesvědčit ho, aby si pomoci vůbec nechal.

A proto tím, kdo dokáže prorazit jeho pečlivě vybudovanou, agresivní sebeobranu nemůže být Lambeau, "amadeovsky" rozpolcený mezi obdivem a žárlivostí, zastávající teorii o povinnosti geniálního mozku fungovat pro obecné blaho i za cenu naprostého osobního obětování. Nemůže jím být ani půvabná anglická studentka medicíny Skylar (Minnie Driverová), marně toužící zdolat bariéry Willovy vnitřní uzavřenosti, a nedokáže to dokonce ani Willův kamarád z dětství Chuckie (Ben Affleck), který velmi přesně, byť intuitivně tuší, že Will do jejich čtvrti nepatří a marně doufá, že až jednoho dne zazvoní u jeho dveří, nikdo mu neotevře.

Tím jediným, kdo dokáže proniknout k nitru mladíka s encyklopedickými znalostmi a zjizvenou duší, bude až Sean Maguire (Robin Williams), Lambeauův bývalý spolužák, psycholog, jehož život se tomu Willovu v mnohém podobá, a snad právě proto najde způsob, jak obnažit Willovy prastaré rány (a s nimi i některé vlastní) a pomoci tak jim oběma.

Je nekonečně osvěžující narazit zase jednou na film, jehož hrdina se nepohybuje po triviálních cestách předem odhadnutelných zápletek a jehož charakteristika vyžaduje více než pět slov. Ne snad, že by Dobrý Will Hunting byl nějakou složitou, umělecky zašifrovanou výpovědí, ale nabízí hodnotu, v dnešní době zřídkavou, a tou je silný příběh. Mnohé příznivce Guse Van Santa jistě překvapí (a snad i zklame) svou relativní konvenčností, a pravda je, že zejména ve druhé části, jejímž těžištěm je komplikovaný vztah Willa Huntinga k Seanu Maguireovi, se film postupně přiklání k hollywoodskému způsobu řešení problémů, ale i to činí způsobem, který svou citlivostí a relativní absencí sentimentu a velkých gest o dvě třídy převyšuje běžná "psychologická dramata".

Silnější a působivější je proto film ve své první části, která zjevně lépe seděla jak oběma autorům scénáře, tak režisérovi. Předměstí Bostonu je místem, kde Affleck s Damonem vyrostli a do svých postav evidentně vložili i mnohé ze své autobiografie. Autenticita jejich vztahu i prostředí je tedy z velké části odpozorována, na rozdíl od dramatického vyústění příběhu, který je nutně už jen dovednou konstrukcí (na níž lze snad nejvýrazněji rozpoznat scenáristické rady např. Williama Goldmana). Gus Van Sant v přesně rozehraném příběhu Willa a Chuckieho zase nachází téma outsiderů, které mu bylo vždycky blízké, a pro jehož postižení projevuje neobyčejný cit, jemuž se naštěstí vyrovnává i jeho zobrazení druhého "světa" Bostonu, tedy světa akademických a podnikatelských kruhů.

Dobrý Will Hunting je především herecký film, čemuž se lze ostatně jen těžko divit, uvážíme-li, že si ho pro sebe napsali dva mladí, talentovaní a velmi ambiciózní herci, kteří vedle samotného příběhu zcela instinktivně dbali na plnokrevnost a hereckou vděčnost jak svých, tak ostatních rolí. Vedle Willa Huntinga, který snímku jednoznačně dominuje, tu tedy zbývá i dostatek prostoru pro zbývající čtyři postavy, které bez účelového zjednodušení prožívají vlastní příběhy a rozkrývají vlastní charaktery. A zejména v jejich vzájemných dialozích, respektive střetech je Van Santův film nejsilnější a jeho režijní přínos nejvýraznější. Například scéna konfrontace Lambeaua s Maguirem, v níž vyplouvají na povrch staré křivdy a nejistoty, je Van Santovým pojetím podstatně umocněna, stejně jako jedna z klíčových situací příběhu, kdy Will opouští Skylar a přesto, že ji přitom úmyslně zraňuje, divák díky režisérovi nade vší pochybnost cítí jeho skutečné motivace.

Matt Damon se jako herec zcela vyrovnává Damonovi scenáristovi, a to i přes svazující typovou podobnost s jinou hvězdou své generace, Leonardem DiCapriem. Jeho Will Hunting je naprosto funkční a přesvědčivou studií člověka, uzavřeného ve vlastním malém pekle, plného strachu a potlačené i zjevné agresivity, studií, která se naštěstí úplně obejde bez laciných hereckých prostředků, běžně užívaných pro ztělesnění "mladých rebelů".

Jednou z největších deviz filmu je ovšem brilantní výkon Robina Williamse v roli Seana Maguirea. Pokud by Dobrý Will Hunting neměl jiných zásluh a předností (jako že má), pak už sám fakt, že Williamsovi konečně nabídl postavu, vymykající se všem jeho komicko-infantilním (a stále stejným) rolím z Jumanji, Jacka, Flubbera atd., zcela ospravedlňuje jeho existenci. Maguire je jakousi zmoudřelou a zklidněnou variantou Williamsova lékaře z Času probuzení, postavou zestárlého outsidera, jemuž je Willovo trápení náhle bolestně blízké, protože rezonuje s jeho vlastním, člověka, který je schopen pomoc poskytnout i přesto, že ji sám potřebuje. Role Maguirea byla pro Williamse svým způsobem ošidná, protože svérázných psychologů už filmové plátno zažilo dlouhou řadu, ovšem Williams je tu dokonale přesvědčivý. Nezvykle umírněný v projevu, jen málokdy volí expresivnější výrazové prostředky, a pokud tak činí, je to zcela na místě.

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli je v jeho případě plně zasloužený, stejně jako druhý, kterého získali Damon s Affleckem za scénář. Jejich úspěch je samozřejmě i dílem jistého snobismu Akademie, která s oblibou oceňuje herce, jež se vydali za hranice své profese (Emma Thompsonová, Mel Gibson), kvalita jejich scénáře je nicméně nezpochybnitelná.

Dobrý Will Hunting je prostě chytrý a dobrý film.



Iva Hejlíčková

Autor/Zdroj: Hejlíčková Iva/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:52 - 20:05

2 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

84 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

24 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Prima - Krimi zprávy (2011) [TV pořad]

19:40 - 19:55

14 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama