Duben
ohodnotit

Dívka tvých snů

La Niňa de tus ojos

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
24.6.1999
Popis / Obsah / Info k filmu Dívka tvých snů
Velmi černá komedie z válečného Berlína. Skupina španělských herců přijíždí natáčet muzikál do Berlína. Nepřehlédnutelnou postavou je tlumočník souboru Václav v podání Miroslava Táborského, který svým taktním překladem zachraňuje nejednu prekérní situaci způsobenou prostořekou star souboru Macarenou (Penelope Cruz), která si zjevně neuvědomuje, co je to diktatura a všudypřítomný fašismus. Volné chvíle vyplňují herci nevázanou zábavou po místních barech a na večírcích, na které jsou zváni místními pohlaváry. Do bezprostřední Macareny se zamiluje jeden z nejvyšších (jeho jméno sice nikdy nepadne, ale nápadně připomíná Goebbelse). Ta se ráda nechá hýčkat vymoženostmi mocných, ale vztah nebere rozhodně nijak vážně. Se stejnou vášnivostí a vervou, s jakou hraje pro totalitní představitele a baví se po večerech, se snaží pomáhat a různě přilepšovat vězňům z Ruska, kteří staví za velmi špatného zacházení ze strany Němců kulisy, aniž by řešila možné důsledky.
Když se přílišná náklonnost Macareny k jednomu z Rusů provalí, nastávají Španělům i tlumočníkovi horké chvilky…Od lehké komedie na počátku ústí film nakonec do dramatického závěru, kde si i dosud lehkovážní španělští herci uvědomí obludnost totalitního režimu. Vynikající film oceněný několika prestižními cenami.


Autor: monikom

Popis / Obsah / Info k filmu Dívka tvých snů
Španělský snímek Dívka tvých snů se po listopadové premiéře setkal v zemi svého vzniku s mimořádným úspěchem. Režisér
Fernando Trueba se v něm po hollywoodsky střižené koprodukční romantické komedii Jedna navíc (1995) obrátil k vážnějšímu tématu, jež ovšem opět pojednává komediální formou. - Filmový štáb, vedený režisérem Blasem Fontiverosem, využije v době občanské války ve Španělsku (v roce 1938) dobrých vztahů mezi vůdcem fašistické povstalecké vlády generálem Francem a Adolfem Hitlerem, a odjede do Berlína, aby v ateliérech studia UFA natočil andaluský muzikál Dívka tvých snů, vznikající současně ve španělské a německé verzi. Pro Španěly se výhodná zakázka brzy promění v noční můru, především proto, že o hvězdu z jejich štábu Macarenu Granadovou začne usilovat říšský ministr propagandy Joseph Goebbels. Půvabná herečka se navíc zamiluje do židovského vězně Lea. - Fernando Trueba těží ve svém výpravném líčení z kontrastních situací, vznikajících mezi Španěly a Němci kvůli jejich radikálně odlišnému chápání životního stylu, umění i politiky. Německé postavy přitom představuje s přijatelným odstupem jako jednorozměrné karikatury (kulhavý slizký Goebbels, homosexuální herec Heinrich), Španěly zase jako vcelku konformní osoby, posedlé svými choutkami, které náhle odhalují podstatu nacismu. Režisér se však na úkor dramatického spádu nechává unášet popisem vztahů mezi členy španělského štábu. Scenaristé navíc občas až příliš překračují autorskou licenci. Svůj prostor využili čeští herci (prostředí Berlína a ateliérů UFA se natáčelo v Praze) Karel Dobrý a zejména Miroslav Táborský, jehož ocenění Španělskou akademií filmového umění a vědy patrně rozhodlo o distribuci snímku u nás. - Lze však při této příležitosti rovněž připomenout obdobné česko-nběmecké filmařské paralely, všetně Goebbelsova vztahu k Lídě Baarové.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Buchty po ránu (2023) [TV pořa...

14:00 - 14:30

29 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Poslední ráj...

14:05 - 15:00

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:30 - 14:35

59 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698007
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178398

Poslední komentáře

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Tlukot srdce (1980)

Tlukot srdce
Pro mě byl tohle opravdu   silný zážitek. Krásný   příběh o tom, co   předcházelo napsání jedné   geniální knihy a o tom, co   ovlivnilo celou více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10