Dívka tvých snů (1998)

Dívka tvých snů (La Niňa de tus ojos)
81.5 %
 
 

La Niňa de tus ojos

    Žánr: komedie
    Země: Španělsko
    Premiéra v ČR: 24.6.1999        
    Délka: 121 min.
Velmi černá komedie z válečného Berlína. Skupina španělských herců přijíždí natáčet muzikál do Berlína. Nepřehlédnutelnou postavou je tlumočník souboru Václav v podání Miroslava Táborského, který svým taktním překladem zachraňuje nejednu prekérní situaci způsobenou prostořekou star souboru Macarenou (Penelope Cruz), která si zjevně neuvědomuje, co je to diktatura a všudypřítomný fašismus. Volné chvíle vyplňují herci nevázanou zábavou po místních barech a na večírcích, na které jsou zváni místními pohlaváry. Do bezprostřední Macareny se zamiluje jeden z nejvyšších (jeho jméno sice nikdy nepadne, ale nápadně připomíná Goebbelse). Ta se ráda nechá hýčkat vymoženostmi mocných, ale vztah nebere rozhodně nijak vážně. Se stejnou vášnivostí a vervou, s jakou hraje pro totalitní představitele a baví se po večerech, se snaží pomáhat a různě přilepšovat vězňům z Ruska, kteří staví za velmi špatného zacházení ze strany Němců kulisy, aniž by řešila možné důsledky.
Když se přílišná náklonnost Macareny k jednomu z Rusů provalí, nastávají Španělům i tlumočníkovi horké chvilky…Od lehké komedie na počátku ústí film nakonec do dramatického závěru, kde si i dosud lehkovážní španělští herci uvědomí obludnost totalitního režimu. Vynikající film oceněný několika prestižními cenami.
  Autor: monikom

režie:
Fernando Trueba
 
 
hraje:
Miroslav Táborský (Václav Passer er), Penélope Cruz (Macarena Granadová), Antonio Resines (Blas Fontiveros), Neus Asensi (Lucia Gandiová), Jesús Bonilla (Bonilla), Loles León (Trini Morenosová), Jorge Sanz (Julián Torralba), Rosa Maria Sardà (Rosa Rosalesová), Santiago Segura (Castillo), Johannes Silberschneider (Joseph Goebbels), Karel Dobrý (Leo), Götz Otto (Heinrich), Maria Barranco (velvyslancova žena), Juan Luis Galiardo (velvyslanec), Hanna Schygulla (Magda Goebbelsová), Heinz Rilling (Hippel), Jan Přeučil (Franz Maisch), Bořivoj Navrátil (Henkel), Martin Faltýn (majitel židovské restaurace), Rudolf Bok
 
 
námět:
Carlos López
 
 
scénář:
Manuel Ángel Egea, Rafael Azcona, David Trueba
 
 
kamera:
Javier Aguirresarobe
 
 
hudba:
Antoine Duhamel
 
 
výprava-architekt:
Gerardo Vera, Juan Botella
 
 
kostýmy:
Lala Huete, Sonia Grande
 
 
střih:
Carmen Frías
 
 
zvuk:
Pierre Gamet
 
 
vedoucí produkce:
Andrés Vicente Goméz, Cristina Huete, Eduardo Campoy
 
 
titulky-česká verze:
Michaela Hauerová
 
 
choreografie:
Mónica Cruz
 
 
masky:
Antonio Panizza (účesy)
 
 
kaskadér:
Miroslav Lhotka
 
 
rekvizity:
Jaroslav Lehman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.