Zari
ohodnotit

Dívka a kouzelník [TV film]

Žánr:
Rok:
2009
Délka:
94 minut
„Neobvyklý příběh setkání dvou zcela odlišných lidí, do jejichž osudu zasáhne velká láska...“
Popis / Obsah / Info k filmu Dívka a kouzelník
Ivan Trojan a Veronika Kubařová v hlavních rolích příběhu potulného kejklíře a mladého děvčete, do jejichž osudu zasáhne velká láska i žárlivost, spolu s lidskou malostí a zbabělostí.

V době protektorátu Čechy a Morava se v jedné vesnické hospodě potkávají hlavní postavy příběhu. Své varietní číslo tam předvádí potulný kouzelník se svou asistentkou a současnou milenkou, s níž se v minulosti zapletl místní hostinský. Asistentka by se ráda usadila, potulný život se jí už zajídá. Po hádce ji ale kouzelník vyhodí. Ve sklepě hospody se skrývá mladičká šestnáctiletá dívka, poloviční židovka, kterou kouzelníkovo vystoupení zaujme. Hostinští ji tu ukrývali tak trochu proti své vůli. Když dívka s kouzelníkem uteče, částečně se jim uleví. Ale jen do té doby, než si uvědomí, co by se stalo, kdyby dívenka prozradila, kde se schovávala. Za tento čin by jim hrozil trest smrti. Kouzelník s dívkou putují krajem, on ji zasvěcuje do své profese a ona se brzy stane jeho šikovnou pomocnicí. Jejich cesta se však spíše mění v cestu jednoho k druhému, ke sblížení lidskému i osobnímu. Postupně mezi nimi vzniká láska. Jenže - do dívky se zamiluje i syn německého důstojníka. Možná, že by ten příběh skončil jinak, nebýt tak obvyklých lidských vlastností - žárlivosti, strachu a zbabělosti...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Dívka a kouzelník
POZOR, SPOILER

Právě se v hospodě pořádá kouzelnické představení. Médium Marion se zavázanýma očima hlásí, co má kouzelník v ruce. Táž dáma se pak setká s hostinským. Vychází najevo, že spolu kdysi něco měli.

Médium se pak s kouzelníkem pohádá a on ji vyhazuje. Když je pak sám a opilý, objeví ve skrýši dívku. Musí se v hospodě ukrývat před nacisty, protože je napůl židovka. Kouzelník ji bere s sebou.

Hospodský s manželkou dostanou strach, že židovka vyzradí, kde se ukrývala, a proto se za nimi hospodský vydává. Při tom narazí na bývalé médium a jdou si spolu zaskotačit.

Dívka je napadena dvěma nacisty a málem dojde k nejhoršímu, kdyby ji nezachránil Hans. Je to nacista jako poleno a hned poté je povýšen. To ovšem židovka neví.

Marion přichází za kouzelníkem, který ji zatáhne k sobě do vozu, kde si spolu užijí.

Ráno kouzelník zjistí, že zmizel kůň Róza. Má jej židovka, za což obdrží facku.

Dívka už začíná s kouzelníkem vystupovat a Hans se jde podívat. Pak se spolu baví, což kouzelníka naštve.

Další den se zde objevuje hospodský, u kterého se židovka ukrývala. Chce, aby šla s ním. Kouzelník i ona jsou proti. Dochází i k fyzické potyčce, kterou kouzelník s přehledem vyhraje. Pak onemocní a židovka se o něj stará. Nato jedou k němu domů. On stále marodí.

Hostinský se válí s Marion, ale jednoho dne ji opouští. Ta mu z karet věští smrt.

Kouzelník se uzdravil a odolává přání židovky, která se chce podívat do města, kde bydlí. A když jí přání není splněno, utíká do města sama. Opět se zde setká s Hansem.

V jedné hospodě ji málem jeden z místních pozná. Když zde pak mají vystoupení, kouzelník předvádí nový trik s chycením vystřelené kulky do zubů. V pauze se dívka opět setká s Hansem. Ten zjistí její původ a zhrozí se. A to už sem mezi diváky přichází jeho otec.

Večer téhož dne se židovka a kouzelník spolu pomilují.

Hansova otce štve, že se jeho syn stýká s položidovkou, a pozve si ji a kouzelníka na zámek. Ona však na kouzelníkův příkaz prchá a on je na zámku po vystoupení bit jako žito. Nechce říci, kde dívka je. Tu zatím našel znovu hostinský. Dojde k potyčce a dívka padá k zemi, kde si rozbije hlavu o kámen. Ztlučený a polomrtvý kouzelník se sem blíží také…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Dívka a kouzelník
Jiří Hanibal, autor scénáře, nezapře svoji původní profesi - filmového režiséra. Jeho text prozrazuje silné filmové vidění a obraznost, vlastnosti, které nejsou u každého nabízeného scénáře zrovna běžné. Jeho "Dívka a kouzelník" je příběhem dvou naprosto odlišných lidí. Sociálně, generačně i povahově. A tento příběh z doby německé okupace je Hanibalem rozvíjen nejen originálně, ale nese v sobě i silný emocionální náboj. Dívka, položidovka, která se skrývá v podzemí vesnického hostince a cítí se za to být hostinskému zavázaná, se nechá přemluvit potulným kouzelníkem a muzikantem, který tam náhodně vystupuje, aby skrýš opustila a pustila se s ním na cesty. Jejich cesta se však spíše mění v cestu jednoho k druhému, ke sblížení lidskému i osobnímu, kdy dívka i kouzelník objevují nejhlubší smysl takových pojmů a pocitů jako je například tolerance, odpovědnost a láska. A to vše je u autora zasazeno do období protektorátu, do prostředí českého venkova, v němž, jako kdekoliv jinde, nalézáme strach, zbabělost i hrdinství. Během své dramatické a riskantní společné cesty českým venkovem se oba hlavní hrdinové (ale nejen oni) dozvídají více nejen jeden o druhém, ale především sami osobě - o hranicích své lidskosti, statečnosti, tolerance a lásky.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

15 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

17:30 - 18:20

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

25 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

0 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama