Duben
ohodnotit

Chyť mě, když to dokážeš

Catch Me If You Can

Další název:
Chyť ma, ak to dokážeš (SK)
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
140 minut
Premiéra v ČR:
13.2.2003
„Pravdivý příběh skutečného podvodníka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Chyť mě, když to dokážeš
Jaké si muži nejraději přejí profese? Pilot, doktor, právník… Hlavně, aby měli dost peněz a kolem sebe spoustu krásných žen. Frank William Abagnale jr. stihl vše. Do svých 19 let! Samo o sobě je to zarážející, tak proč to nezveřejnit skrze film?
Frankovi se v 16 letech rozvedli rodiče. V tomto neštěstí utekl z domu a snažil se živit sám. Kdo ale proplatí šek šestnáctiletému puberťákovi? Zato piloti… ti jsou králové svého okolí… Stačí sehnat uniformu, nějaké informace a falšovat šeky. Spousty šeků. Jenže FBI pod vedením Carla Hanrattyho se nebezpečně přibližuje, a tak je třeba změnit profesi. Třeba doktor medicíny se také nevydělává špatně. Jen je třeba zfalšovat certifikát z univerzity. A Hanratty stále hledá, vždy mu Frank uniká jen o vlásek. Kupodivu tento nerudný chlapík chápe jeho mladickou nerozvážnost.
Při sledování tohoto filmu se možná ani tolik nezasmějete, spíš si jen kolikrát řeknete „Je to frajer!“ Pochopte, že tento příběh se skutečně stal. Netrval tak dlouho, ale zamotal spoustu hlavu. Vždyť kdo dokáže okrádat banky 3 roky v kuse o 3 miliony dolarů celkem, o čemž samy moc dobře vědí, ale nevědí, co s tím sakra dělat.
Můžeme pochválit dobrý scénář, výkony protagonistů Toma Hankse a Leonarda di Capria, skvělé kostýmy i prostředí. Naši největší úctu si však zaslouží Frank William Abagnale jr. Je to frajer!


Autor: charlie

Popis / Obsah / Info k filmu Chyť mě, když to dokážeš
Frank W. Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, tedy jedenadvaceti let, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hauratthyo byl doslova noční můrou. V šestnácti se Frank (Leonardo DiCaprio) od svých vrstevníků příliš nelišil. Ale pak se jeho rodiče rozvedli a on měl pocit , že zůstal sám, proti celému světu a musí se bránit ze všech sil. Dělal to způsobem, který bere dech a zároveň svědčí o jeho zcela mimořádných schopnostech. Vyrobit si doklady a "udělat" se starším byla hračka. Dokázal však proniknout i do řad pilotů jedné z největších leteckých společností, aniž by složil jakékoli zkoušky. Diplom právníka, jak jinak než zfalšovaný, mu otevřel cestu stát se obhájcem a nějaký čas působil i jako dětský lékař na klinice. Žil v luxusních hotelech a procestoval kus světa, protože byl navíc i jedinečným padělatelem šeků. Jeho loupeže vyčíslil zoufalý agent FBI (Tom Hanks), s nímž si Frank dlouho pohrával jako kočka s myší, na závratnou sumu 2,5 milionů dolarů.

"Byl jsem, stejně jako miliony čtenářů, doslova fascinován F. W. Abagnalem a už ze stránek životopisné knihy jsem vycítil jeho mimořádnou schopnost ovlivnit a manipulovat druhými". Uvedl Steven Spielberg, který se ihned rozhodl převést neuvěřitelný příběh adolescenta Franka na filmové plátno. "Když jsem se s ním pak setkal osobně, pochopil jsem ve vteřině, že byl a je schopen přesvědčit každého o tom, že je třeba lékař či právník. Cesta, kterou prošel, je naprosto unikátní. S ním se mi vybavila vzpomínka na můj oblíbený film Podraz. Butch ani Sundance nestáli na straně zákona a přesto jsme s nimi sympatizovali, protože měli "šťávu" a "šmrnc". Život píše příběhy, jaké se snad u psacího stolu ani vymyslet nedají."

CHYŤ MĚ, KDYŽ TO DOKÁŽEŠ je originální film skvělého režiséra s vynikajícím hereckým obsazením.

Bontonfilm


Popis / Obsah / Info k filmu Chyť mě, když to dokážeš
Šestnáctiletý Frank Abagnale tráví v roce 1963 Vánoce s otcem a matkou. Navenek úspěšný obchodník je však vyšetřován pro daňový podvod a marně se snaží zachránit podnik další půjčkou. Rodina je nucena přestěhovat se do menšího bytu a zanedlouho Frank přistihne matku s otcovým přítelem. Následuje rozvod a na otázku, zda zůstane s matkou nebo otcem, reaguje Frank útěkem. Neúspěšně se pokusí inkasovat padělaný šek, ale je všímavý, a tak se rozhodne změnit identitu. Pořídí si uniformu pilota PanAm a jako Frank Taylor peníze v bance dostane. Zjistí, že piloti mimo službu mohou létat zadarmo, a vydává se do Miami. Od okouzlené bankovní úřednice se dozví vše potřebné o šecích a zdokonalí své padělatelské vybavení. Po stopách podvodníka jde pedantský a komisní agent Hanratty. Vystopuje ho v hotelu v Hollywoodu, pohotový Frank se však vydává za agenta CIA a uprchne dřív, než Hanratty zjistí, že naletěl. Frank odloží uniformu a začne se vydávat za lékaře. Na základě falešného diplomu a doporučení získá místo šéflékaře na pediatrii v New Orleansu. Informace o profesi získává především z televizních seriálů a veškerou léčbu nechává na podřízených. Sblíží se s naivní zdravotní sestrou Brendou, kterou rodiče kvůli potratu vyhnali z domu. Požádá ji o ruku, a tím jí umožní vrátit se k rodině. Aby se zalíbil jejímu otci, vydává se za právníka. Zkušený muž sice podvod odhalí, ale přesto mu nabídne místo ve své kanceláři a přiměje ho ke studiu práv. Jako každý rok o Vánocích volá agentu Hanrattymu. Žádá příměří, protože se chce usadit a začít nový život.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Chyť mě, když to dokážeš
Po melancholicky temných sci-fi A.I.: Umělá inteligence a Minority Report natočil Steven Spielberg stylovou retro-hříčku, v níž se vrací částečně ke komediálnímu žánru (jemuž se vyhýbal od propadu crazy komedie 1941). Volný přepis autobiografie Franka W. Abagnalea (na němž se Spielberg původně chtěl podílet jen jako producent) ovšem pod povrchem oddechového žánrového příběhu skrývá osobní téma vztahu otce a syna, jež proniklo do většiny režisérových filmů. Vyprávění je situováno do let 1963-1969, tedy do doby Spielbergova dozrávání (on i hrdina jsou téměř stejně staří). Příběh vyprávěný v retrospektivách se často upíná k době Vánoc a i datem americké premiéry mj. splňuje požadavek "vánočního filmu". - Když středoškolák Frank Abagnale zjistí, že naivita dovedla jeho otce ke krachu v podnikání i v manželství, rozhodne se zařídit si život jinak. Šestnáctiletý mladík využije svých dokonalých napodobovacích schopností a jako pilot, pediatr a právník postupně získává respekt i zisk: v průběhu několika let vyinkasuje falešné šeky v hodnotě dvou a půl milionů dolarů. V patách je mu dlouhá léta komisní tvrdohlavý zvláštní agent FBI Carl Hanratty, který ke zločinci postupně získává téměř otcovský vztah. Tradiční pouto mezi ochráncem zákona a tím, kdo ho porušuje, je tak obohaceno o generační motiv. - Po Zeligovi Woodyho Allena a Formanově Muži na Měsíci je Spielbergův snímek dalším vynikajícím dílem o jedinci s chameleonskými schopnostmi. Hrdinovým nejslabším místem jsou paradoxně obyčejné city, které zfalšovat neumí a ani nechce. - Spielbergova brilantní a hravě nápaditá režie, "dobová" hudba Johna Williamse, kamera Janusze Kaminského i mimořádné herecké obsazení evokují 60. léta, éru "USA před aférou Watergate", jako časoprostor nevinnosti, v němž autor nachází ideální východisko pro rozmarné vyprávění, ústící v jemně satirizující moralitu o "americkém snu".
-ap- Filmový přehled 2003/2,

Autor/Zdroj: -ap-/Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Chyť mě, když to dokážeš
Frank W. Abagnale je dnes mužem v nejlepším věku s pověstí špičkového odborníka, ale ještě než dosáhl plnoletosti, tedy jedenadvaceti let, pátrala po něm policie bezmála třiceti států a pro agenta FBI Carla Hauratthyo byl doslova noční můrou. V šestnácti se Frank (Leonardo DiCaprio) od svých vrstevníků příliš nelišil. Ale pak se jeho rodiče rozvedli a on měl pocit, že zůstal sám, proti celému světu a musí se bránit ze všech sil. Dělal to způsobem, který bere dech a zároveň svědčí o jeho zcela mimořádných schopnostech. Vyrobit si doklady a "udělat" se starším byla hračka. Dokázal však proniknout i do řad pilotů jedné z největších leteckých společností, aniž by složil jakékoli zkoušky. Diplom právníka, jak jinak než zfalšovaný, mu otevřel cestu stát se obhájcem a nějaký čas působil i jako dětský lékař na klinice. Žil v luxusních hotelech a procestoval kus světa, protože byl navíc i jedinečným padělatelem šeků. Jeho loupeže vyčíslil zoufalý agent FBI (Tom Hanks), s nímž si Frank dlouho pohrával jako kočka s myší, na závratnou sumu 2,5 milionů dolarů?

Autor/Zdroj: /mraveniště


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

29 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

19 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

34 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10