Zari
ohodnotit

Chudá holka

Další název:
Poor Girl
Žánr:
Rok:
1929
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
28.2.1930
„Strastiplná cesta dívky nemanželského původu ke štěstí a lásce. Titulní hrdinka je obviněna z vraždy a před odsouzením ji zachrání až přiznání skutečné pachatelky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Chudá holka
"Chudá holka" byl dobrý film a měřen na naše české poměry docela dobře a s vkusem zpracovaný. Název naznačuje kalendářový příběh. A je to tak: odložené nemanželské dítě vyroste v hezké, hodné, ale ovšem v chudé děvče, které je zle osudem i nástrahami zlých lidí pronásledováno, až se konečně zase najde ve šťastném spojení první lásky. Ale provedení v režii Martina Friče udělalo z toho řadu zajímavých scén, které sice v první třetině se trochu vlekly s pochybenou vypočítavostí na jejich sentimentální účinek, ale pak dostávají více a více života a neobyčejně šťastně soustředí největší napínavost a nečekané rozřešení v závěru porotního líčení.

Titulní roli vytvořila Suzanne Marrville se svěžestí docela mladistvou. Josef Rovenský podal výraznou postavu příživníka a vyděrače. Z ostatních vedle J. W. Speergra je zde dost známých jmen z českých filmů Za kamerou stál a dobře se tenkrát, až na některé detaily, uvedl nováček Jan Stallich. Zatím mu scházel ještě pravý postřeh pro obrazovou působivost: je naprosto nemožný detail, kde z hlavní osoby diváci viděli jen obličej s horní částí těla a vedle stojící a hovořící osobu od pasu dolů. Těchto "nešvarů" má český film dost a dost, viz např. pozdější film "Funebrák", kde tančící Burian byl zabraný jen s půlkou hlavy. Z Jana Stallicha se stal uznávaný a ve světě známý špičkový kameraman.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Chudá holka
Strastiplná cesta dívky nemanželského původu ke štěstí a lásce. Titulní hrdinka je obviněna z vraždy a před odsouzením ji zachrání až přiznání skutečné pachatelky. Námět podle románu Václava Čecha-Stráně – autora líbivých a silně sentimentálních „příběhů ze života“. Třetí film Martina (Maca) Friče. Také v tomto snímku hrála hlavní ženskou roli jeho životní partnerka Suzanne Marwille – za tři roky po realizaci Chudé holky se s ní oženil. V roce 1932 byla do kin uvedena ozvučená verze s hudebním doprovodem Járy Beneše.

Zdroj: Film Europe Media Company


Popis / Obsah / Info k filmu Chudá holka
Nemanželské dítě, Marie Růžová, vyrůstá v rodině mlynáře Hořického. Dětství a mládí tráví se synem Hořických, Klementem. Klement vystuduje práva, stane se advokátem a má se oženit s Jiřinkou. Její matka se však obává Klementova vztahu k Marii a vyhrožuje Hořickým, že svou Jiřinku Klementovi za ženu nedá. Aby nebyla příčinou dalších rozporů, odjede Marie v noci tajně do Prahy. Tam se těžce živí jako číšnice. Odolává svodům architekta Jánského, až se nakonec v zoufalství rozhodne pro sebevraždu. Je však zachráněna a ujme se jí paní Rivolová. V Marii pozná svou nemanželskou dceru, kterou v mládí dala do pěstounské péče. Jánský, muž Věry druhé dcery paní Rivolové, se násilím pokouší získat Marii. Je přitom zastřelen a Marie je podezřelá z vraždy. U soudu ji obhajuje Klement a prokáže její nevinu. K vraždě se přizná Jánského žárlivá žena Věra. Marie je zproštěna obvinění a po skončení soudního jednání se s Klementem láskyplně obejmou.

Zdroj: Národní filmový archiv/Český hraný film I.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

13 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Farma u pralesa

18:55 - 19:15

18 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

18 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Damon Wayans

Wayans Damon

Naposled navštívené:
Damon Wayans

Wayans Damon