Zari
ohodnotit

Cestující ze Sans-Souci

La passante du Sans-Souci

Další název:
Poutnice ze Sans Souci; Die Spaziergängerin von Sans-Souci
Země:
Rok:
1982
Délka:
90 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Cestující ze Sans-Souci
Ve třicátých letech si k sobě Elsa a Michael Wienerovi vezmou židovského chlapce. Před nacistickým nebezpečím pošle Wiener svou ženu a adoptivního syna do Paříže a sám zůstane v Německu, kde skončí v koncentračním táboře. Krátce před zatčením pošle ženě peníze po francouzském továrníkovi, který se stane jejich blízkým přítelem.

televizní program


Popis / Obsah / Info k filmu Cestující ze Sans-Souci
Poslední film Romy Schneiderové.
Po filmech, jež nám místo příběhu o skutečných lidech a jejich osobních či skupinových konfliktech nabízejí více či méně profesionálně zdatné náhražky v podobě brutálních, nesmyslných, stereotypně nekonečnych materiálních i lidských destrukcí, působí film Cestující ze Sans-souci jako cosi přirozeného a věrohodného, ačkoliv jde o příběh svým způsobem výjimečný. Sám fakt, že se jedná o francouzskou produkci, poměrně dlouho v našich vidopůjčovnách absentující, není jistě tak dalece pozoruhodný, i když, přiznejme si to, v hegemonii americké produkce jen tu a tam přerušované japonskými či hongkongskými Ninji, působí tato změna povzbudivě.
Film Jacquese Rouffia však zaslouží náš zájem zejména z hlediska problému, o němž vypovídá, problému rasové nesnášenlivosti a ideologického fanatismu, jichž jsme každodenními svědky. Spisovatel Joseph Kessel, podle jehož románu film vznikl, vědom si dějinné neschopnosti tento problém zlikvidovat, situoval příběh Maxe Baumsteina do dvou časových rovin - do období nástupu fašismu v Německu a do současnosti. Jeho tragický hrdina, dobře situovaný (dnes už postarší) invalidní ženevský podnikatel, je zároveň zakladatelem a vůdčím duchem hnutí mezinárodní solidarity, které se zasazuje o dodržování lidských práv na celém světě. Při návštěvě Paříže, konané u příležitosti tiskové konference o plánech jeho hnutí, hodlá navštívit také paraguajského velvyslance ve věci propuštění jedné z mírových aktivistek. V předvečer návštěvy mu neznámý muž doručí do hotelového pokoje fotomateriály. Bolestné vzpomínky na dětství a jinošství mají přímou souvislost i s osobou zmíněného jihoamerického diplomata. Tato evokace minulosti zároveň velmi podstatně ovlivní i Maxův současný život...
I přes účast takových hereckých es, jako jsou Michel Piccoli, Romy Schneiderová (dvojrole v tomto filmu byla její poslední), Helmut Griem, Mathieu Carriére, lze mít k filmu řadu výhrad, nicméně se jedná o snímek, který v každém z nás cosi zanechá. Byť jen pachuť z toho, jak jsme jako lidstvo stále nepoučitelní.
Cinem,a 1992/3/62


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Světlo z ohně (1997)

14:05 - 15:45

99 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

15:20 - 16:05

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

14 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

14 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Muž, který plakal (The Man Who Cried)

Muž, který plakal
The Man Who Cried

Naposled navštívené:
Muž, který plakal (The Man Who Cried)

Muž, který plakal
The Man Who Cried