Zari
ohodnotit

Černobílá v barvě

Další název:
Black and White in Colour
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
58 minut
Premiéra v ČR:
27.1.1999
Popis / Obsah / Info k filmu Černobílá v barvě
Dokumentární Portrét známé romské zpěvačky Věry „Kale" Bílé a její doprovodné skupiny. Režisérka sleduje putování hudebníků po koncertech včetně veleúspěšné cesty do Paříže.
Mira Erdevički-Charap ale také zachycuje běžné dny lidí, o kterých toho vlastně stále ještě moc nevíme. Všední život muzikantů, odvíjející se na pozadí konfliktu a kontrastu dvou kultur, se odehrává na netolerantním maloměstě - v západočeských Rokycanech. Autorka je citlivá pozorovatelka a proto její nahlédnutí do života Romů přináší mnohá, dosud netušená poznání…

Program ART


Popis / Obsah / Info k filmu Černobílá v barvě
Filmový dokument režisérky Miry Erdevički-Charap Černobílá v barvě je portrétem známé romské zpěvačky Věry Bílé a její doprovodné skupiny Kale. Tvůrkyně sleduje svéráznou umělkyni jak v běžných, tak ve výjimečných životních situacích: od nakupování na trhu nebo v secondhandu až po úspěšnou koncertní šňůru ve Francii či po dojemný návrat syna z vězení. Obdobný široký rejstřík projevů a emocí vykazuje samotná zpěvačka, jež se - částečně kvůli své obézní postavě - jeví místy jako rozmarná poživačná žena s poněkud přízemním smyslem pro humor (viz předvádění prasete od jednoho z hudebníků), především však jako mimořádně citlivá interpretka hluboce procítěných romských písní. Její původ se sice stává jedním z hlavních motivů snímku, avšak navzdory tomu, že film vznikl v době aféry s emigrací českých Romů do Kanady a Velké Británie, není otázka této menšiny předkládána jako politický problém. Tvůrci se soustřeďují především na úzce osobní témata, spojená s rodinnými či tvůrčími záležitostmi. - Režisérce a jejímu štábu se podařilo přiblížit se k velmi svérázné a nepřístupné osobnosti takřka na intimní vzdálenost, jak díky výpovědi samotné umělkyně a jejích blízkých, tak prostřednictvím zachycení vypjatých situací. Kamera jakoby byla členem zpěvaččiny "rodiny", čím_ tvůrci dosahují nebývale autentického vyznění. - Během natáčení vznikly čtyři klipy k písním Věry Bílé; dva z nich (Paš o paňori a Ma dňa ňikhaj) se objevují i ve filmu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

26 minut již uběhlo
94 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

41 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

56 minut již uběhlo
124 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

1 minut již uběhlo
99 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Frank Lloyd

Lloyd Frank

David Ranes

Ranes David

Naposled navštívené:
Frank Lloyd

Lloyd Frank

David Ranes

Ranes David