Zari
ohodnotit

Ať začne slavnost

Que la fête commence...

Další název:
Slavnost začíná; Wenn das Fest beginnt...
Žánr:
Země:
Rok:
1975
Délka:
114 minut
„Humorně pojatá historická freska.“

Komentáře k filmu Ať začne slavnost

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
argenson
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.2.2011
Francie 18. století se   vším, co k tomu patří.   Bohatí zvrhlíci, otrhaní   chudáci, intriky, politika,   láska bez sexu, sex bez   lásky. Vybroušené barokní   dialogy tak jak si to   představuju. Nádherný   kontrast mezi opulentními   exteriéry paláců a   ušmudlaným venkovem.   Philippe Noiret a Jean   Rochefort výborní se svými   sarkastickými poznámkami.   Podle mě ovšem mírně   nevýrazné, přitom všude   zdůrazňované krásky Marina   Vlady a Christine Pascal. V   celkovém hodnocení to ovšem   na mém nadšení nic   nemění.
nippon
Hodnocení:
Přidáno: 9.8.2019
Skvělá věc. Kombinace   Noiret + Rochefort je zárukou   kvalitních výkonů,   nicméně hrají zde i další   velmi kvalitní herci jako   Marcel Dalio, Alfred Adam,   Pierre Forget, Thierry   Lhermitte, Michel Beaune nebo   Chrisine Pascal. Vlastní   námět je poměrně typicky   historický (pro Francii) byť   na rozdíl od jiných filmů   se tento zabývá spíše   takovou vlekoucí se dobou   než něčím převratným.   Vlastně jediný převratný   čin je děje úplně na konci   filmu, kde je zaseta nenávist   chudiny vůči šlechtě. Lze   zde vysledovat pozoruhodný   náhled, kdy je úplně jedno   jestli bude bojovat chudý   šlechtic proti bohatému,   protože má stále přiznaná   privilegia a je s ním   jednáno jako s člověkem, na   rozdíl od chudáků   (výmluvná scéna s nosičem   kýblů na moč, kam si   ulevují šlechtici). Ale   také je patrná zcela   jednoznačná neschopnost jak   bohaté, tak chudé šlechty   něco změnit. Proto je na   konci ukázána ona symbolika   blížící se revoluce, kdy   teprve ti opomíjení mají   vůli staré rozbořit a dát   základ věcem novým.
V kruhu vládnoucí   šlechty můžeme vidět   různé typy lidí, kteří   každý využívají moc   jiným způsobem - regent,   který ví, co je špatně,   ale je příliš pohodlný,   aby něco měnil; vévoda de   Bourbon, který šmelí   peníze a snaží se na   systému vidělat; maršál de   Villeroy, který je zcela   neschopný, ale díky původu   může vše, vysocí   církevní hodnostáři,   kteří na jednu stranu   slouží moci a na druhou   stranu vědí, že odměnou   jim budou bohaté prebendy a   volnost atd. Všechny tyto   postavičky přitom vidíme   dnes a denně kolem sebe, jen   se jinak jmenují.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Nicholas Soussanin

Soussanin Nicholas

Hugo a jeho velký objev (Hugo)

Hugo a jeho velký objev
Hugo

James A. Watson

Watson James A.

Naposled navštívené:
Nicholas Soussanin

Soussanin Nicholas

Hugo a jeho velký objev (Hugo)

Hugo a jeho velký objev
Hugo

James A. Watson

Watson James A.