Duben
ohodnotit

Ani málo, ani moc [TV film]

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
96 minut
„Současný televizní příběh o jedné velké lásce a nevydařené adopci“
Popis / Obsah / Info k filmu Ani málo, ani moc
Do péče opuštěné manželky a tchyně se dostává zrzavý kluk z dětského domova. Jeho adopce je však sobeckým pokusem o záchranu promarněné lásky a rozpadající se rodiny. I když se minulé prohřešky těžko překonávají, Bára chce svůj vztah obnovit za každou cenu a zatahuje do hry i nevinné, takže v průsečíku zraňujícího konfliktu mezi dospělými nezůstává ušetřena ani dětská duše.

Příběh o lásce v mnoha jejích rozporných podobách - o lásce a posedlosti, o lásce a upřímnosti, o hodnotě touhy a o bolestné ceně za skutečnost. Tento televizní umělecký projekt velmi výrazně patří k takzvaných autorským projektům, tedy dílům velice silně formovaným jednotnou vůlí svého autora a režiséra v jedné osobě. Taková práce v sobě často jako okamžitě poznatelné stigma nese skutečnou, nekalkulovanou, nekonstruovanou odlišnost vidění a chápání jevů či problémů, které my ostatní máme tendenci řadit do škatulek povrchně a náhodně normovaných zkušeností.

Už ve svém předchozím televizní filmu Liščí doupě dokázal mladý autor a režisér Petr Strnad oslovit své diváky tím, že vytvořil uchopitelný, poznatelný, komunikující - a přesto zcela jedinečný svět, zvláštní snad především mírou toho, co je odhaleno pod samozřejmou maskou obyčejných věcí, činů a vztahů. Pouť lidskou psychologií, výprava za tím nejhlubším a nejskrytějším v lidské mysli, anatomie pocitů, narážejících na realitu života i doby pokračuje a rozvíjí se i v jeho druhém televizním filmu. Tajemná, zdánlivě náhodná a přece logická cesta jednoho naprosto současného krachujícího manželství naráží na katalyzující přítomnost adoptovaného dítěte, jakéhosi andělíčka naděje, který ovšem stejně jako všichni ostatní živí a cítící tvorové může být požehnáním i zkázou zároveň.

Ani málo, ani moc - to je poctivý, procítěný, vysoce profesionální a v současné době nepříliš častý pokus o pronikání do složitých záhybů lidské psychologie - a to nikoli formou skrytě poučující eseje, který se jen tváří jako drama, ale skutečně vzrušujícího, dynamického, široce komunikujícího vyprávění o malém kousku té veliké lidské komedie, jak se odehrává právě dnes, teď, v čase, který všichni bezprostředně známe a vnímáme. Chceme-li mluvit jazykem škatulek, je to televizní film ze současnosti.

Pouť krajinou lidských sounáležitostí je samozřejmě velkou výzvou pro herce. Režisér Petr Strnad obsadil do svého nového filmu Vilmu Cibulkovou, Slávku Budínovou, Lukáše Vaculíka, Jana Teplého mladšího, Barboru Srncovou a Lenku Termerovou. Je to tedy film, kde herec a jeho kvalita hrají důležitou, nepominutelnou roli. Je to příležitost vnímat hereckou profesi v její nejvzrušivější podobě, v psychologii vztahů.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ani málo, ani moc
POZOR, SPOILER

Barbora navštěvuje psycholožku, a to pravidelně. Ráda by totiž adoptovala dítě, i když s ní manžel Luboš nežije. Našel si mladší milenku Zlatu. Navíc se řeší, že kdysi měla Barbora potrat.

Barbora Luboše navštíví, protože do péče dostanou dítě jen manželé. Zlata je proti, ale Luboš, ač nerad, souhlasí. A tak se malý, rezatý kluk Bohouš stává Barbořiným „dítětem“.

Barbora žije jen se svou matkou. Ta zrovna slaví, když se dostavuje Luboš v plné parádě i s milenkou. A také má u sebe sepsanou žádost o rozvod. Barbora utíká a malý Bohouš s ní.

Pak udělá Barbora další hysterickou scénu v Bohouškově přítomnosti. To by nebylo tak zlé, kdyby u této scény nebyla i psycholožka, a ta říká, že kluka lze do určité doby vrátit bez soudu.

Barbora nutí kluka psát Lubošovi dopis, a přitom na Bohouška křičí jako pominutá. Dokonce mu dá pohlavek. A vůbec je hysterická a opilá. Jednou se jí však přece podaří Luboše dostat až do postele, ale tím zmešká Bohouškův koncert, což malého hodně nakrkne a hned jí to řádně vytmaví. Od té doby s Barborou nekomunikuje, a když mu najde dopis do domova, že chce zpět, rozhodne se mu to umožnit...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Ani málo, ani moc
Manželství Báry (V. Cibulková) a Luboše (L. Vaculík) je dávno mrtvé, muž žije s jinou (B. Srncová). Barbora chce ale přesto adoptovat dítě z dětského domova. Požádá tedy muže, aby jí poskytl podporu a absolvoval s ní adopční řízení. To je to jediné, oč jej ještě žádá. Jenže muž váhá, má ještě v dobré paměti, jak Bára šla kdysi proti jeho vůli na potrat. Přesto nakonec souhlasí, a tak si dvojice přijíždí do dětského domova pro syna. Bohoušek (P. Dytrt) je roztomilý a bezprostřední. Babička (S. Budínová) si na chlapce hned zvykne, ale Bára se potácí ve svých citových problémech. Přese všechno svého muže stále miluje. Zůstává otázka, jestli si dítětem nechce řešit hlavně svou samotu…

Zdrooj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - BILANCE: Vyplácí se nám EU?

02:10 - 02:40

26 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

02:15 - 02:55

21 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

46 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

51 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10