Zari
ohodnotit

Anděl Páně

Další název:
Jak anděl Páně po světě chodil; Anjel Pána
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
3.11.2005
„O cestě za napravením alespoň jednoho hříšníka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Anděl Páně



POZOR SPOILER

V nebi se probouzí anděl Petronel. Je to anděl, co všechno zpacká. Ani zpěv mu nejde.

Na Zemi se vrací mladý hradní pán značně podroušen. Přesněji, je jako motyka. Mladá Dorotka jej musí dotáhnout až do postele a uloží jej.

V nebi je Petronel povýšen a postaven k nebeské bráně. Ale i zde svou práci zpacká. Proto jej Bůh posílá na Zem, kde musí napravit alespoň jednoho hříšníka, aby mohl zpět do nebe. A s ním tam posílá i čerta Uriáše.

Oba dva dopadnou blízko hradu. Petronel chce dovnitř, ale je vyhnán. Dovnitř se dostane, až když jej Dorotka pustí zadem, a ukryje jej ve své komůrce. Také mu řekne, po čem lidé nejvíce prahnou. Totiž panna klíčnice po bohatství, správce po pěkné nevěstě a majitel Maxmilán chce jít o žebrácké holi. Protože tak vyvádí. Petronel to chápe trochu jinak, a proto použije Uriášovu kouzelnou mošnu. A hle, pánovi se splaší kůň a jeho vzhled se změní na vzhled žebráka. Klíčnici se ocitne na stole spousta dukátů a Dorotka je nařčena z krádeží. Čímž končí v šatlavě, odkud ji může dostat jen správce, když ji pojme za ženu. Dorotka na to musí kývnout, jinak by byla zavřená rok a veřejně mrskána. V šatlavě úpí i žebrák, tedy vlastně hradní pán. Ten má být pověšen. Dorotka odchází se správcem a do vězení přijdou Petronel s Uriášem. Musí zachránit situaci. Max ve vzteku řekne, že by chtěl být třicet mil daleko a Uriáš to ihned splní. A tak se tluče s Petronelem zpátky k hradu za Dorotkou. Jenže tam se již chystá svatba. Stihnou to ti dva?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Anděl Páně



Netradiční, mírně komické nebe nemá mezi pohádkami obdoby. Mírně nešikovný anděl Petronel se pod dozorem čerta Uriáše vydává na Zem, aby odčinil svoji nešikovnost při hlídání nebeské brány. Na Zemi již pokračuje jeho počínání klasickým stylem podobných pohádek. Pomocí čertovské brašny splní zprvu celou řadu nesprávných přání, aby nakonec vše napravil. Dramatická zápletka se točí okolo křivého obvinění chudé služebné Dorotky ze strany zlodějské klíčnice a neméně prohnaného správce. Tak, jak to již v pohádkách bývá, se vše zlé v dobré obrátí a anděl Páně Petronel se vrací zpět na nebesa poučen, že vše má své kladné i stinné stránky, že dobro jedněch nemusí být dobrem pro ostatní.


Autor: moldovan

Popis / Obsah / Info k filmu Anděl Páně



Původní televizní formát rodinné pohádky, určené pro štědrovečerní vysílání České televize, byl převeden na filmové plátno a do distribuce tak přichází celovečerní filmový debut režiséra Jiřího Stracha s názvem Anděl Páně. Zkušená autorka Lucie Konášová napsala scénář na motivy pohádek Boženy Němcové a na půdorysu prastarého pohádkového konfliktu dobra a zla vypráví humorný i poetický příběh o napravení nešikovného anděla Petronela. – V předvečer Štědrého dne si lapálií nešikovného, ale zdánlivě sebevědomého anděla Petronela všimne sám Pán Bůh, a po andělově nezdařeném hlídání nebeské brány jej pošle mezi lidi, aby během jediného dne napravil aspoň jednoho hříšníka. Pokud se tak nestane, skončí anděl v pekle. Petronel v přestrojení za žebravého mnicha a v doprovodu poťouchlého čerta Uriáše se ocitne u hradu rozmařilého hraběte Maxmiliána a dá se tu do díla. Jenže k nápravě lidí použije Uriášovu čertovskou brašnu, jež plní hříšníkům přání. Způsobí tak ještě více zmatků než na nebi, a dokonce uvrhne do neštěstí nevinnou služku Dorotku. Petronel však na poslední chvíli své skutky obětavě napraví, dopomůže i ke sňatku Dorotky s polepšeným Maxmiliánem a vrátí se jako „napravený hříšník“ šťastně do nebe, kde právě začínají slavit Štědrý den. – Vtipné, bystré a místy i dramatické vyprávění natočil režisér v zimních exteriérech i reálech několika hradů či zámků, což tradičně dodává pohádkovému příběhu punc uvěřitelnosti. V kontrastu k tomu za pomoci vizuálních efektů nezvykle ztvárnil nebe s jeho osazenstvem, přičemž značně aktualizoval promluvy svatých. Kvalitní herecké obsazení i v těch „nejmenších“ rolích nebeských hrdinů doplňují symfonické partitury skladatele Miloše Boka.
-zz-, Filmový přehled 2005/11


Popis / Obsah / Info k filmu Anděl Páně



Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Jen anděl Petronel jakoby se každému jen pletl pod nohy. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu, čímž si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo s ním má ještě trpělivost, je sám Pán Bůh, ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky a pokouší se najít si toho svého hříšníka, kterého by napravil. Pomocí kouzelné čertovské mošny svého průvodce Uriáše napáchá spoustu škod a přivede do neštěstí půvabnou a laskavou služtičku Dorotku. Žádného hříšníka však nenapraví. Čas rychle utíká a už se blíží okamžik Petronelova pádu do pekel. Síla lidské lásky, pevná naděje a pomoc všech svatých však nakonec pomohou napravit vše, co Petronel pokazil. Anděl Petronel se může vrátit na nebesa mezi sbor svatých a andělů – dokázal totiž v poslední chvíli napravit toho svého hříšníka. Sebe sama.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Anděl Páně 2 (2016)

 Anděl Páně 2 (2016)
Anděl Páně 2 n
 
Žánr: komedie / pohádka
Země: Česká republika
Režie: Jiří Strach

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1997) [TV pořad]

15:25 - 16:05

34 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Bitvy 2. světové války v barvě

15:45 - 16:30

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

24 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:25 - 16:40

34 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Reklama