Zari
ohodnotit

Amen

Další název:
Der Stellvertreter (D)
Žánr:
Rok:
2002
Délka:
126 minut
„Proč papež Pius XII. tenkrát neodsoudil židovskou genocidu?“
Popis / Obsah / Info k filmu Amen
Film Constantina Costy-Gavrase byl volně inspirován hrou Rolfa Hochhutha, která se hrála v roce 1963 a poprvé veřejně pranýřovala papeže Pia XII. za jeho vazby a postoje k nacismu.
Filmové drama Amen. splétá dva příběhy: skutečné postavy – poručíka SS Kurta Gersteina, který na vlastní oči, jako jeden z prvních viděl vyhlazování Židů v koncentračních táborech Belzec a Treblinka, a teatrální svět temných stínů Vatikánu a jejich diplomatických her. Tyto dva příběhy jsou spojeny fiktivní postavou mladého jezuitského kněze Fontany, který se snaží zprostředkovat poznatky a svědectví Vatikánu tak, aby mohl Svatý otec veřejně deklarovat postoj církve k židovské genocidě.
Hlavní otázkou filmu je, zda a za jakých podmínek měl papež veřejně protestovat, zda se měl schovat za to, že se bál represí vůči katolíkům v okupovaných zemích? Měl právo zůstat ve stínu své neutrality ve snaze chránit je? Jedna z hlavních postav filmu dává klíč k této záhadě: „Před válkou jsme měli papeže války (Pius XII.). Po jeho smrti jsme zvolili papeže míru, ale začala válka!“
Costa-Gavras se inspiroval doznáním, které sepsal Kurt Gerstein po zatčení a těsně před svou smrtí, a výpověďmi blízkých spolupracovníků papeže.
Představitele hlavních rolí německých nacistů Ulricha Tukura a Ulricha Mühe si mnozí diváci pamatují z oscarového filmu Životy těch druhých.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Amen
Ve filmu se proplétají dva příběhy: poručíka SS Kurta Gersteina (Ulrich Tukur), který viděl na vlastní oči vyhlazování židů v koncetračních táborech Belzec a Treblinka, a teatrální svět temných stínů Vatikánu. Tyto příběhy jsou spojeny fiktivní postavou mladého jezuitského kněze Fontany (Mathieu Kassovitz).


Autor: Veronika42

Popis / Obsah / Info k filmu Amen
Doktor Kurt Gerstein je členem SS a pracuje v německém Hygienickém institutu jako odborník na chemikálie, používané do filtračních přístrojů na čištění vody a na desinfekční prostředky včetně Cyklonu B, užívaného na likvidaci parazitů. Když je SS vyslán do Polska, aby zde pomohl vybudovat velký průmyslový komplex, poprvé v životě na vlastní oči vidí umírat lidi v plynové komoře. A také vidí, že je na jejich likvidaci použit právě Cyklon B, který on vyrábí. Je šokován a snaží se podniknout mnoho kroků, aby Němce zastavil. Kontaktuje švédského velvyslance se žádostí, aby informoval Američany. Bez úspěchu. Navštíví i papežského nuncia a žádá ho, aby jeho zprávu o probíhající genocidě předal do Vatikánu papeži. Setká se však s velmi chladným přijetím a je odmítnut.

Ačkoli je fašistickými praktikami velmi rozhořčen, nevzdá se Kurt své práce pro Německo. Nevystoupí ani z SS, i když ta po něm chce další obrovské dodávky Cyklonu B, na další zvěrstva páchaná v Polsku. Rezignuje a brzy je povýšen.

Rozhovor Gersteina s papežským nunciem však slyší mladý jezuita Ricardo Fontana a rozhodne se sám rozjet do
Vatikánu a papeže informovat. Ačkoli jeho otec pracuje v bezprostřední blízkosti Svatého otce, nepodaří se mu hlavu katolické církve přesvědčit o nutnosti zasáhnout. Zklamaný Ricardo se proto rozhodne k radikálnímu řešení.
Členka: Tizianna


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:56

8 minut již uběhlo
48 minut zbývá do konce

ČT2 - Kvarteto

19:00 - 19:30

8 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

38 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

13 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

Reklama