Zari
ohodnotit

460 podezřelých

Drowning Mona

Žánr:
Rok:
2000
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
28.6.2001
„Není důležité, kdo to udělal, ale kdo ne.“
Popis / Obsah / Info k filmu 460 podezřelých
Mona Dearleyová (Bette Midlerová) je bezcitná ženská, která kouří jednu camelku od druhé a v rodném Verplanku ji nikdo zvlášť nemiluje. Jednoho dne, když se snaží dostat do svého auta zjistí, že klíčky si asi omylem vzal její syn Jeff a tak si Mona vypůjčí jeho navlas stejné auto . Až za jízdy zjistí, že nefungují brzdy, včetně ruční. Proto v plné rychlosti vyletí z cesty do řeky a potápí se a potápí…

Když se Jeffovo auto najde je každému jasné, že ten kdo ho řídil, musí být mrtev. Zvlášť když se zjistí , že brzdy nebyly funkční.

Policejní vyšetřovatel (Danny DeVito) se snaží vypátrat, komu ve Verplanku ta nešťastná ženská mohla tak strašně vadit. Zjišťuje ale, že úplně, ale úplně všem 460 místním obyvatelům. Zapeklitá a překvapivá komedie s hvězdným obsazením má také svou němou hvězdu. Je jí značka malého, oranžového auta východoevropské provenience.

Tento film byl v roce 2001 nominován na cenu ALMA za nejlepší režii.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu 460 podezřelých
Všichni ji nenáviděli a nejvíc ze všech její rodina. Když Monino tělo
vytáhli ze studené řeky, bylo rázem 460 podezřelých

Mona Dearlyová (Bette Midlerová) byla semetrika, jakou by člověk těžko pohledal. Promyšleně terorizovala nejen svoji rodinu, ale prakticky celé osazenstvo ospalé díry jménem Verplanck, kdesi v údolí řeky Hudson ve státě New York. Když jednoho dne skončila za volantem auta (východoevropské Yugo!) na říčním dně, je to pro všechny důvod k oslavě. Ale Monin náhlý skon nebyl ani dílem nešťastné náhody, ani zásahem vyšší spravedlnosti, která už se nemohla na její řádění nečinně dívat. Někdo jí do studené vody nenápadně pomohl, jak vzápětí odhalí zběžná kontrola brzd. A rozšafný policejní náčelník Wyatt Rash (Danny DeVito), který si rozhodně nemohl stěžovat na přílišné pracovní vypětí, má najednou co řešit. Vraždu. Problém ale není v tom, kdo to mohl udělat, jako spíš, kdo to mohl neudělat, neboť Monu svorně nenávidělo všech 460 obyvatel Verplancku. Všichni měli alespoň jeden pádný důvod, aby ji sprovodili ze světa, a žádné alibi.
Určitě se mnou budete souhlasit, že to není špatný námět pro černou komedii. Bohužel, cestou k jeho realizaci se něco zvrtlo. Scenárista Peter Steinfeld fiktivní Verplanck zalidnil postavami, vedle nichž Blbý a blbější bratrů Farrellyových vypadají jako životní géniové, a tím jen potvrdil starou moudrost, že všeho moc škodí. Kromě dvouciferného IQ své hrdiny navíc vybavil krkolomně propojenými vztahy, aby co nejvíc ztížil už tak komplikovanou orientaci diváků mezi možnými aktéry dokonaného zločinu.
Šik podezřelých vede Monina rodina - její otloukaný manžel Phil (William Fichtner) a natvrdlý jednoruký synek Jeff (Marcus Thomas), který o svoji končetinu přišel, když se v nevhodném okamžiku natahoval pro pivo (tato příhoda ve filmu zazní v několika variantách). Mimo hru není ani Jeffův jen o málo chytřejší obchodní partner Bobby (Casey Affleck), i když si má brát Wyattovu pohlednou dceru Ellen (Neve Campbellová), a jak správně tušíte, ani dcera policisty není bez poskvrnky. Své důvody nepochybně mohla mít i sexy servírka Rona (Jamie Lee Curtisová), která má milostný poměr s Philem i Jeffem.
Jakkoli se tvůrcům snímku nepovedlo ze slibné premisy vykřesat adekvátní filmový tvar, jedno jim nelze upřít. Takhle kvalitní herecké obsazení se nesejde každý den. 0 to víc je škoda, že až na výjimky nemají protagonisté co hrát. Každý se zaskví v jedné dvou scénách, aby rychle zapadl do šedi ploše napsané postavy. Nejvíc asi potěší s gustem přehrávající Bette Midlerová, která sice bídně zhyne hned na začátku, ale několikrát se vrátí v divácky vděčných retrospektivách. Dostatek hereckého prostoru si pro sebe pochopitelně vyhradil Danny DeVito, v jehož produkční společnosti film vznikl, ale ani on nevypadá, že by se královsky bavil.
Ačkoli se film odehrává na východním pobřeží, byl v celém rozsahu natočen v jižní Kalifornii, což pozorným divákům doloží vysoké hory v pozadí několika celkových záběrů i poněkud přehnaně rozsáhlá vodní plocha „řeky Hudson".
Režisér Nick Gomez zaujal svým debutem o dvojici brooklynských zlodějů Zákony přitažlivosti (1991), natočeným ve stylu cinéma-vérité, i podobně laděným druhým filmem V ulicích New Jersey (1995), který se u nás před časem objevil na videu. Přechod od drsného realismu nezávislé tvorby k hollywoodské zábavě vzal oklikou přes televizi (kde režíroval např. epizody oceňovaného mafiánského seriálu Sopranovi), ale jeho 460 podezřelých v amerických kinech příliš rozruchu nezpůsobilo.
A kdo vlastně Monu odpravil? To vám neprozradím, ale po pravdě řečeno, půjdete-li se na film do kina podívat, přestane vás to poměrně záhy zajímat.
Michael Málek Cinema 2001/2/94

Autor/Zdroj: Málek Michael/Cinema


Černá komedie Nicka Gomeze 460 podezřelých se odehrává v městečku Verplanck ve státu New York. To se vyznačuje tím, že téměř všichni obyvatelé jezdí v malých autech značky Yugo. Když se hned na začátku filmu utopí Mona Dearlyová a když vyjde najevo, že pád jejího vozu do řeky Hudsonu nebyl náhodný, je policejnímu náčelníku Rashovi jasné, ie podezřelí jsou všichni jeho spoluobčané: Mono totiž byla zlá a nebezpečná ženská. Nikdo ji neměl rád, dokonce ani její manžel Phil, ani líný jednoruký syn Jeff. Podezřelejší než všichni ostatní je ovšem dobromyslný mladík Bobby, ženich náčelníkovy dcery Ellen a spolumajitel firmy na údržbu zeleně. Jeho podnik krachoval zejména zásluhou neschopného společníka Jeffa a jeho kazisvěstské matky. Náčelník Rash všechno elegantně vyřeší. A nikomu ani příliš nevadí, ze kromě Many se před koncem utopí i její muž, Phil. - Snímek je postaven na předváděni až neuvěřitelného cynismu téměř všech postav (oblíbenou místní zábavou jsou dohady, jak přišel Jeff o ruku). Poukazuje tak na značnou absenci morálky a na nedostatek základní úcty k druhému člověku. Právě z těchto skutečností těži při konstruování velmi černohumorných situací. Mana v podáni vitální Bette Midlerové zahyne sice hned po titulcích, nicméně se zjevuje nadále v krátkých retrospektivách. Další hvězdou filmu je Danny De Vito jako vytrvalý vyšetřovatel, milující otec i nastávající tchán. Snímek osciluje na hrané buranské komedie, ale v rámci možnosti se vyhýbá nechutnostem a laciným gagům.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/7/5

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Předpověď počasí, Sportovní zp...

12:20 - 12:30

5 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Zatajené dopisy

12:20 - 13:15

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:30

25 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:20 - 13:20

5 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Reklama