Zari
ohodnotit

28 dní

28 Days

Rok:
2000
Délka:
105 minut
Premiéra v ČR:
15.6.2000
„Život je pro ni jedna velká party, ale jen do určité chvíle…“

Komentáře k filmu 28 dní

Řadit dle:  Bodů uživ.  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení
Počet komentářů k filmu: 19
kamicek
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.9.2011
no můj další docela velmi   oblíbený film, nejen proto,   že tam hraje Viggo Mortensen,   který je mimochodem zase   nejlepší! :))
veverka-zrzka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.8.2009
Sandra Bullock jako Gwen   končí po skandálu na   svatbě své sestry v   protialkoholické a drogové   léčebně. Tato úspěšná   novinářka totiž brala svůj   život jako jednu velkou   pařbu. Bohužel jí v tom   podporoval její přítel. Po   dobu 28 dní je Gwen vystavena   tvrdému režimu v léčebně.   Dochází zde k několika   zvratům a potyčkám. Po   odchodu z léčebny však   učiní jeden krok, který jí   možná i zachrání život.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 29.6.2018
Když se řekne   protialkoholní léčebna,   český divák si vzpomene na   snímek ´Dobří holuby se   vracejí´. Americký počin   ´28 dní´ je něco   podobného. Sandra Bullock v   roli mladé ženy Gwen   závislé na alkoholu,   bujarém životě a naprosté   nezodpovědnosti. Když své   sestře zkazí svatbu, pohár   trpělivosti přeteče a   ocitne se v protialkoholní   léčebně. Tvůrci velice   dobře podchytili chování a   vůbec život alkoholičky, i   když si přiznejme, že na   pilu se v žádném případě   netlačilo. Psychologie, jako   u výše zmíněného   českého filmu, je tu zcela   vedlejší. I když se snímek   vyznačuje zábavným dojmem a   je plný energie, ryze o   komedii se v žádném   případě nejedná. Dokonce   je tu i romantický motiv, ale   jestli příběh skončí   šťastně či nikoliv,   záleží na úhlu pohledu   diváka. Gwen si projde   ohromným vývojem,   zkušenostmi a city. V   léčebně pozná různé lidi   různých povah a od každého   si něco vezme. Snímek tak   má dokonce i lehčí   moralizační podtón.   Určitě nezklame a přinese   zajímavý pohled na jeden z   problémů lidstva v   jednoduchém kabátě a   upřímnosti.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 2.5.2012
Myslím, že tento film trochu   odlehčil téma alkoholismu,   bylo dobře , že vtipné a   veselé situace střídají   pády, průšvihy a tragedie.   Hrdinka filmu by bez toho   nepoznala, že nejde jen si   užívat, i když je život   krátký. Nebyla to tak   úplně moralita.
Ziidgaa
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.11.2004
Sandra Bullock je moje   oblíbená herečka. A film se   povedl.
Místy vtipný,   pak vážný - líbilo se mi,   jak film lehce nahlédl do   života alkoholiků (ovšem   nevím do jaké míry to bylo   objektivní - to nemůžu   posoudit =) na léčebně.
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.4.2021
Režisérku Betty Thomas   pamatuji ještě jako   nepříliš zdatnou herečku z   krimi seriálu HILL STREET   BLUES ale tohle nevážně i   vážně o smutných a   závažných věcech se jí   celkem povedlo. Léčba   závislostí (nejen drogách a   alkoholu) byla, je a bude   velké a také trochu   ožehavé téma ale tady to s   pomocí odlehčeného děje a   řady výborných herců   dopadlo aspoň lehce   nadprůměrně a nikoho to asi   neurazilo. Na malém prostoru   výborní Reni Santoni, Diane   Ladd i Elizabeth Perkins jako   Lilly.
hledaseniki
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.10.2009
28 Days
Sandra Bullock je má   oblíbená herečka a 28 dní   je můj oblíbený film.   Musím říct, že podobný   film se doposud neviděla,i   když je to dalo by se říct   smutný příběh naleznete   zde i komediální výstupy,   kterých zde není málo. Pro   mě je tenhle snímek mnohem   víc než obyčejným filmem.   Rozhodně ho doporučuji a   věřím, že se bude líbit.   Od Betty Thomas jsem pár   filmů viděla a každý z   nich je úplně jiný,ač jí   nepovažuju za svou oblíbenou   režisérku její filmy si mě   vždy získaly.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.4.2024
Čo ďalej?
Ja som to dal aj bez   liečenia, ide to v pohode,   takže nevidím presne do   zákulisia podobných   zariadení, ale o nastolení   abstinencie a jej ďalšieho   priebehu som niečo zažil.   Ale iba čisto moje   subjektívne postrehy. Do   podobných zariadení idú už   skôr už slušne rozbití   ľudia, ona ešte vyzerala,   že ju to baví a užíva si   to, i keď to nič nemení na   fakte, že problém tu už   bol. Pri súdnych nariadeniach   som pomerne skeptický,   pretože kľúčom k   úspešnej abstinencii je, že   človek sám musí chcieť.   Prvý a najpodstatnejší   krok. Môžete dohovárať,   vyhrážať, aj po dobrom, aj   po zlom, ak človek sám   nechce, tak je tam veľmi   malá šanca na úspech, aj   keď nádej zomiera posledná   a možno po ochutnaní   triezveho života človek   dostane chuť znova žiť. Ono   najkrajšie opojenie je   triezvosť. Vo filme ten   okamih nastáva, keď jej   hrozí basa a ona mu hovorí,   že nechce umrieť. Ten strach   z abstinenčných príznakov,   ktoré nakoniec ani nemusia   prísť je desivý. Tu tiež   bolo krásne vidno ten nepokoj   a tras po nociach. To bývava,   ale to prejde. Len vydržať.   Ak príde za vami kamoš, či   partner a ponúkne vás   alkoholom, nechcete. Ak bude   neodbytný, vy musíte byť   tiež a ak si to nedá   vysvetliť, je najlepšie   takých ľudí vytesniť zo   života. Celkovo je film   braný skôr ako komédia, tá   cesta k triezvosti niekedy   môže vyzerať úplne ináč,   ten Hollywood je z toho   cítiť a aj metódy v   štátoch budú asi iné ako u   nás. Nakoniec ale zas nebol   zlý a dal sa pozrieť.   Každopádne niektoré veci mi   vadili, vypichnem asi najviac,   príliš sa v tých terapiách   obracali do minulosti, áno aj   to je potrebné a žiaduce,   ale akoby zabúdali na   budúcnosť a prítomnosť.   Ono je dosť potrebné sa   zaoberať aj momentom tu a   teraz a aj tým, čo budem   mať ďalej v pláne, aspoň v   náčrtoch. A úplne som   nepochopil postavu toho   športovca. Ostatné postavy   mali nejaký príbeh a   charakter, ale jeho   príbehová linka úplne   vyrušovala a narúčala   prirodzený chod filmu. Na   snímok som zaznamenal mnoho   bolo kritických hlasov, že   skončil nejako príliš   happy, ale ja myslím, že ten   záver je krásny, myslím to   posledné stretnutie v   predajni, že ak sa dostaví   abstinencia, tak sa dostaví   aj šťastie aj za cenu toho,   že vám môže zvädnúť   kvetinka. Ale to sú tie   bežné starosti, ktoré   život jednoducho pripraví.
collen
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 20.8.2017
Nenadchne ale ani neurazí,   tak nějak bych se vyjádřila   k tomuto filmu. Určitě to   není dokument z odvykačky a   najde se tam pár vtipných   ale i vážnějších   momentů. Podle mého názoru   Sandra Bullock a Viggo   Mortensen tento snímek   zachránili.
Prasoid
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.7.2008
Bullocková ve své slabší   roli. Sice hraje jako vždy se   snahou o přehled, ale   nemůže hrát alkoholika,   když nedokáže zahrát   pořádnou opici. Vypadá   spíš jako na nucené   dovolené, než v   odmašťovně.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 9.3.2013
Zajímavý film do kterého mi   teda Sandra příliš   neseděla. Nakonec jsem se s   postavou sžil, ale furt mi na   filmu něco chybělo. Ovšem   pěkné na zamyšlení i jako   večerní oddychovka=)
sylwikk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.3.2009
Sandra Bullock je moje   oblíbená herečka, ale je   fakt, že má i lepší filmy.   Ale celkově to nebylo   špatný, docela se mě to   líbilo. Hlavně teda ta   scéna, kdy řekla na svatbě   svý sestry, že si ho bere   jen proto, že má prachy :)
bouncer
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 19.10.2003
28 dní
Vůbec to není špatný film,   Snadru Bullockovou mám rád,   umí zahrát téměř cokoliv,   má to hlavu a patu. Doonce   jsem se nenudil, ale   jednoduše nemám rád filmy,   které mě donutí myslet si,   že jsem notorik :-)Myslím,   že každý kdo okusil alkohol   (a kdo ne?) budou mít   podobný pocit - hrozně   moralistický film. Ale jinak   hezký...
ja.rebel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.3.2008
28 dní v   léčebně.......28dní na to   aby jste se zbavili svých   závislostí.......28 dní na   přehodnocení svého života   a změnu pohledu na svět.   Zdá se Vám to   neuvěřitelné? Mně taky.   Nerealita z tohoto dílka jen   čiší. Ale pozor. Sandra   Bullock tentokrát opravdu   předvádí cosi jako herecký   výkon!!!!!!
lynn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.2.2008
Tak s chutí koukám na   všechny filmy se Sandrou, ale   toto byl jeden z těch míň   povedených. Přišlo mi to   spíš jako nepodařený pokus   o hluboké drama a rozbor   duše alkoholika. Ale ve   výsledku nic moc. Škoda.
Hellish_Satanica
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 4.8.2006
Zajímavý námět, ale...
Téma alkoholismu je určitě   aktuální a filmy s tímto   námětem určitě nejsou k   zahození. Když jsem si   přečetla obsah filmu, řekla   jsem si, že to může být   zajímavý příběh ze   života. Nicméně - film mě   dost zklamal. Připadal mi   totiž hodně naivní, až   nepřirozený. Sice tedy   nemám osobní zkušenost s   nějakou takovou léčebnou   (naštěstí :-)), nicméně   moc přesvědčivě to   nevypadalo. Sandra Bullock se   mi mnohem víc líbila v   Nebezpečné rychlosti, který   jí sedí spíš než role   alkoholičky.
Chrustyn
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 5.7.2009
Sandra Bullock se po řadě   romantických komedií   pokusila o vážnější roli   ale moc se jí to nepovedlo.   Ožralka se jí oravdu nedá   moc věřit.
richi23
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 7.8.2009
Mám rád Sandru Bullock a   tenhle film se podívám vždy   rád ale má asi lepší filmi   spíše ty romantické jsou   moc dobré ale podívám se na   28 dní rád....
huron
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 1.7.2006
Film o tom, jak zpřístupnit   širokým masám problematiku   drogové závislosti. Hrozné.   Sandra Bullock se mi jako   ženská moc líbí, ale roli   alkoholičky jsem ji prostě   nevěřil. Bez náboje,   rádoby do hloubky jdoucí   scénář, některé scény   (např. uklízení záchodů)   v kontextu trapné.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih34018minih34018Zabij mě něžně (2002) 
Killing Me Softly n
minih24948minih24948Země policajtů (1997) 
Cop Land n
minih152659minih152659Viking (2016) 
Viking n
minih5040minih5040Cesta do středu Země (1959) 
Journey to the Center of the Earth n
minih24513minih24513Zelené obzory (1962) 
Zelené obzory n
minih27256minih27256Muž jménem La Rocca (1961) 
Un nommé La Rocca n
minih34113minih34113Chvění 3 (2001) [Video] 
Tremors 3: Back to Perfection n
minih53825minih53825Deset životů kočky Titanic (2007) 
Titanics ti liv n
minih66653minih66653Gulliverovy cesty (2010) 
Gulliver's Travels n
minih160661minih160661Vražedná bilance (2018) 
Reprisal n


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Steve Bermundo

Bermundo Steve

Den, kdy se zastavila Země (The Day the Earth Stood Still)

Den, kdy se zastavila Země
The Day the Earth Stood Still

Nastražte uši (Prick Up Your Ears)

Nastražte uši
Prick Up Your Ears

Život vojenský, život veselý

Život vojenský, život veselý

Jurij Kolokolnikov

Kolokolnikov Jurij

Můj Leopold (Mein Leopold)

Můj Leopold
Mein Leopold

Naposled navštívené:
Steve Bermundo

Bermundo Steve

Den, kdy se zastavila Země (The Day the Earth Stood Still)

Den, kdy se zastavila Země
The Day the Earth Stood Still

Nastražte uši (Prick Up Your Ears)

Nastražte uši
Prick Up Your Ears

Život vojenský, život veselý

Život vojenský, život veselý

Jurij Kolokolnikov

Kolokolnikov Jurij

Můj Leopold (Mein Leopold)

Můj Leopold
Mein Leopold