Zari
ohodnotit

10 důvodů, proč tě nenávidím

10 Things I Hate About You

Další název:
10 Dinge, die ich an dir hasse; Deset důvodů, proč tě nenávidím; 10 vecí, ktoré na tebe nenávidím (SK)
Žánr:
Rok:
1999
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
2.9.1999
„Zkrocení zlé ženy na americké střední škole aneb Kdyby se toho byl Shakespeare dožil...“
Popis / Obsah / Info k filmu 10 důvodů, proč tě nenávidím
Sestry Stratfordovy jsou rozdílné jako voda a oheň. Krásnou a křehce půvabnou Biancu zbožňují všichni kluci ze školy. Problém je v tom, že kvůli přísným rodinným pravidlům nesmí Bianca randit, dokud si nenajde chlapce i její starší sestra Kat, která je hádavá, jízlivá, neústupná a v neposlední řadě inteligentní. Zkrátka oplývá vlastnostmi spolehlivě odpuzujícími okolí včetně vlastní rodiny. Biance nezbývá nic jiného než nastražit na svou sestru léčku v podobě stejně nesnesitelného mladíka. Pokud se ti dva za vzájemného jiskření nezabijí, určitě si nakonec padnou do oka...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu 10 důvodů, proč tě nenávidím
Vlna shakespearovských adaptací a variací zřejmě nezná hranic. Tvůrci americké středoškolské komedie Deset důvodů, proč tě nenávidím se inspirovali Shakespearovou komedií Zkrocení zlé ženy. Její děj je transponován do současnosti a odehrává se na fiktivní střední škole v Seattlu. - O oblíbenou dívku Blanku usilují dva mladíci, sympatický Cameron a playboyský Joey. Musejí však sehnat nápadníka pro její vzpurnou a hrdopyšnou sestru Kateřinu. Bez ní totiž Blanka nesmí podle pravidel přísného otce na rande. Jediný ochotný zájemce je poněkud záhadný mladík Patrick. Obě "černé ovce" se však do sebe postupně zamilují. Po četných peripetiích tak může dojít k sestavení celkem tří šťastných párů. - Snímek se nijak neliší od standardu líbivých středoškolských komedií, jež mají s realitou pramálo společného. Je na něm patrné, že ho jako svůj filmový debut natočil zkušený autor televizních sitvomů Gil Junger. Odráží se to zejména v aranžmá situací a v briskních často velmi !otevřených" dialozích. Autoři si kromě opsaného děje pohrávají s různými shakespearovskými osvuky (viz např. jména či některé věty), v titulcích se však o předloze nezmiňují. Jejich dílko se stalo vítanou příležitostí pro nastupující herce. Díky jisté svěžesti má šanci zaujmout vrstevníky hrdinů, jinak se však ( až na marginální výjimky) vyznačuje povrchností.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Po Velmi nebezpečných známostech další příspěvek do programu"literární klasika v teenagerské mutaci". No schválně: rodina Stratfordových má dvě dcery. Starěí zapšklou Katarinu, mladší půvabnou Bianku. A navíc zásadu, že dokud si starší nenajde kluka, má mladší utrum. A tak Bianca a její zoufalý kamarád podplatí jistého Patricka se špatnou pověstí, aby Katarinu sbalil (anebo zkrotil?).

Autor/Zdroj: /Cinema


Malebná Padua High School má dvě pozoruhodnosti. Krásnou, milou a oblíbenou Bianku, po níž marně prahne mužská polovina školy, a semetriku Katarinu, jejíž jízlivá inteligence, ostrý jazyk a nemilosrdná odměřenost odpuzují všechny včetně vlastní rodiny (o mužích nemluvě, už proto, že právě oni vedou její osobní seznam s pracovním názvem "Koho nesnáším..."). Obě jsou shodou okolností sestry, mají zvučné příjmení Stratfordová a potrhlého otce gynekologa, který tváří v tvář domácí bouři hormonů zavedl poněkud restriktivní pravidlo. Dokud si Kat nenajde kluka, má Bianca jako mladší utrum...

Člověk nemusí být zvláštní génius, aby odhadl, že se nablízku bude pravděpodobně pohybovat nějaký lehce skandální mladík, kterého Biančini vyprahlí obdivovatelé angažují, aby Kate sbalil a uvolnil tak konečně cestu. Probírá se to tuším někde ve druhém ročníku střední školy pod hlavičkou "Shakespeare - komedie". A vskutku, je tu jistý Patrick Verona, jehož pověst je stejně strašlivá jako jeho vystupování, takže krocení zlé Katky může začít.

Tváří v tvář přehlídce zfilmované klasiky s nálepkou teenagerovský film (Bezbranná, Velmi nebezpečné známosti, Taková normální holka - v širším měřítku i Věčný příběh či Romeo a Julie) se lze jen stěží ubránit dojmu, že buď a) scenáristům dochází inspirace anebo b) jde o nějaký zvláště rafinovaný pokus zvýšit nenásilnou formou úroveň vzdělání amerických středoškoláků. Hoďte si korunou, co zní hůř.

Osobně hlasuji za variantu b, neboť amerického (či jiného) teenagera těžko navnadíte na Shakespeara tím, že si vypůjčíte ohlodanou kostřičku jeho brilantně jiskřivé komedie, z níž ovšem předem pečlivě oberete poslední zbytky šťavnatého masa v podobě promyšleně vystavěných situací a závratného dialogu (o myšlence snad už ani nemluvě) a zbylý skelet natvrdo obalíte těmi nejlacinějšími klišé všech teenagerských filmů. Přece takového mravně nezkaženého středoškoláka neochudíte o nezbytnou zápletku: hoch se vsadí, že sbalí jistou slečnu, aby pak nevyhnutelně seznal, že dotyčná je vlastně báječná a beznadějně se zamiloval, pročež ovšem ona zjistí, že on se vsadil a tudíž ho dalších pět minut nenávidí. Obejde se dnes nějaký dospívající film bez nechutně dlouhé závěrečné scény na maturitním plese? A musíte dlouho hledat, abyste našli alespoň jednu "bujarou" scénu večírku, kde se studenti rovnou měrou opíjejí, fackují a kde ústřední dvojice řeší svůj citový život? Ach, bože.

Přes všeobecné rozčarování je však filmu nutno přiznat i nějaký ten bod k dobru. K mým velmi oblíbeným postavám se patrně připojí i osoba sexem a špatnou literaturou posedlé studijní poradkyně anebo černošský profesor literatury, který zjevně všechny své studenty nenávidí a Shakespeara jim prodává jako rap (což kupodivu zase nezní až tak zle). Mezi scenáristickou přehlídkou balastu pak sem tam vykoukne i příjemná a originální scéna (jako ta, kdy Patrick s pomocí amplionu a školní kapely zpívá na hřišti Kate I Love You Baby), která je ale bohužel vzápětí utopena v nudě odhadnutelných situací, které zkušený teenager může citovat s předstihem.

Těžko se pak divit, že jinak dosti příjemní herečtí představitelé (v čele s proklatě talentovanou Julií Stilesovou) chvílemi nevědí co počít, protože uvázli v pasti, z níž nebylo úniku.

Autor/Zdroj: Iva Hejlíčková/Cinema


Popis / Obsah / Info k filmu 10 důvodů, proč tě nenávidím
I v kulisách americké střední školy se mohou odehrávat silné filmové příběhy, zvláště pokud se jejich tvůrci nechají volně inspirovat Shakespearem. Sestry Stratfordovy jsou jako voda a oheň. Krásnou a křehce půvabnou Biancu (Larisa Oleynik) zbožňují všichni kluci ze školy. Problém je v tom, že díky přísným rodinným pravidlům nesmí Bianca randit, dokud si nenajde chlapce i její starší sestra Kat (Julia Stiles), která je hádavá, jízlivá, neústupná a v neposlední řadě inteligentní. Zkrátka oplývá vlastnostmi spolehlivě odpuzujícími okolí včetně vlastní rodiny. Biance nezbývá nic jiného než nastražit na svou sestru léčku v podobě stejně nesnesitelného mladíka. Pokud se ti dva za vzájemného jiskření nezabijí, určitě si nakonec padnou do oka… Volnou předlohou žhavě současného příběhu s letitou zápletkou je Shakespearova komedie Zkrocení zlé ženy.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

10 důvodů, proč tě nenávidím (2009) [TV seriál]

 10 důvodů, proč tě nenávidím (2009) [TV seriál]
10 důvodů, proč tě nenávidím n
10 Things I Hate About You
Žánr: rodinný / komedie
Země: Spojené státy americké
Režie: Gil Junger, Henry Chan, Phil Traill

(jiná verze filmu)

TV Program

ČT1 - Strach nad městem (1975)

22:25 - 00:25

107 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Wall Street: Peníze nikdy nesp...

22:10 - 00:20

122 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Avengers: Infinity War (2018)

21:55 - 00:55

137 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Prima - Rambo 2 (1985)

22:50 - 00:30

82 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lilia Davidovič

Davidovič Lilia

Klára (Klara)

Klára
Klara

Naposled navštívené:
Lilia Davidovič

Davidovič Lilia

Klára (Klara)

Klára
Klara