Duben
ohodnotit

Černý jestřáb sestřelen

Black Hawk Down

Další název:
Čierny jastrab zostrelený (SK)
Rok:
2001
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
21.2.2002
„Šli do mírové operace, čekalo je krvavé peklo. Příběh hrdinů, kteří nepřišli včas.“

Obsah filmu Černý jestřáb sestřelen

 
V době po 11. září 2001, kdy američtí vojáci opět zasahují mimo území Spojených států, je válečný snímek Ridleyho Scotta Černý jestřáb sestřelen zvláště aktuální. S nevšední autenticitou popisuje události, jež se odehrály ve dnech 2.–4. října 1993 v somálském Mogadišu a jež patří k pochmurným epizodám v historii americké armády. Dne 3. října se odehrála v Mogadišu operace, jež měla trvat necelou hodinu a jejímž účelem bylo zadržení dvou členů vlády diktátora Aidída, účastnících se tajné schůzky. – Aidídova milice však během akce sestřelila ve městě dva vrtulníky Black Hawk (Černý jestřáb) a Američané se museli soustředit na záchranu...
 
Související odkaz
 
Černý jestřáb sestřelen

Ridley Scott se pro natáčení akčních snímků jednoduše narodil. Válečné drama Černý jestřáb sestřelen je toho důkazem. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Ridley ScottRidley Scott  
hraje:
Josh HartnettJosh Hartnett.....Eversmann [22]   
Ewan McGregorEwan McGregor.....Grimes [30]   
Tom SizemoreTom Sizemore.....McKnight [39]   
Eric BanaEric Bana.....Hoot [32]   
William FichtnerWilliam Fichtner.....Sanderson [44]   
Ewen BremnerEwen Bremner.....Nelson [29]   
Sam ShepardSam Shepard.....gen. Garrison [57]   
Gabriel CasseusGabriel Casseus.....Kurth [28]   
Kim CoatesKim Coates.....seržant Tim Martin [42]   
Hugh DancyHugh Dancy.....Schmid [25]   
Ron EldardRon Eldard.....Durant [36]   
Ioan GruffuddIoan Gruffudd.....Beales [27]   
Tom GuiryTom Guiry.....Yurek [19]   
Charlie HofheimerCharlie Hofheimer.....Smith [20]   
Danny HochDanny Hoch.....Pilla [30]   
Jason IsaacsJason Isaacs.....Steele [37]   
scénář:
Ken NolanKen Nolan  
námět:
Mark BowdenMark Bowden.....stejnojmenná kniha (1999, česky Pragma, Praha 2000) [49]   
hudba:
Hans ZimmerHans Zimmer  
Mel WessonMel Wesson.....Ambientní hudba   
Kathy NelsonKathy Nelson.....Hudební supervize   
Bob BadamiBob Badami.....Hudební supervize [49]   
kamera:
Slawomir IdziakSlawomir Idziak  
John MarzanoJohn Marzano.....letecké záběry   
střih:
Pietro ScaliaPietro Scalia  
dvd obal trailer
Distributor v ČR:
Falcon
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Černý jestřáb sestřelen >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2021
Tahle filmová rovnice nemohla nevyjít! Dobrá   literární předloha Marka Bowdena v realizaci   režiséra Ridleyho Scotta a producenta Jerry   Bruckheimera s tak kvalitními herci jako je Sam   Shepard, Ewan McGregor, William Fichtner, Eric   Bana a další to prostě muselo klapnout.   Technicky je to perfektní a vypadá do docela   autenticky a příběh sám není žádné scifi   ale dost drsná realita kterou si může každý   přebrat podle svého smýšlení. Každopádně   jako film je to výrazně nadprůměrná práce.
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 17.8.2020
Na filmů jde vidět jak jsi Američané dělají   nepřátele a jse cpou kde je nechci. Nutí svou   demokracii ale je plno státu kdo ji nechce.
T2
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 31.8.2018
║Rozpočet $92miliónov║Tržby USA   $108,638,745║Tržby Celosvetovo $172,989,651▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA ? //počet   predaných kusov ?║ Tržby za predaj DVD v USA   $10,218,252 //počet predaných kusov ?║   režisér Ridley Scott a jeho ďalší   majsterstuck, vyrazil dych, jeden z najlepších   vojnových filmov /videl v kine 2x: 100%/
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 5.1.2016
Těžko posuzovat. Je to profi práce, ale děj je   tak neskutečně blbý, že se to nedá. Spousta   skupin, spousta tváří, které nejsou moc   vidět, zmatek na entou. Kdo má rád válečné   filmy, bude se m u to líbit, mne to ale skoro   vůbec nezaujalo. Bylo mi fuk, jak dopadnou   obklíčení vojáci, nijak jsem jim nefandil,   měli čučet doma a nestrkat nos kam nemají.   Dávám plus za kvalitu práce a pár dobrých   záběrů. Jinak pro mne film k   ničemu.2016010313613/14422
volam.sa.pistik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 11.10.2015
Čierni jastrabi zostrelení
Po remeselnej stránke je to dokonalosť, to sa   musí uznať, ale ak sa pozrieme, či film ma aj   ďalšie atribúty, kvôli ktorých ho hodnotíme   vysoko, je to už troška zložité. Ono to nemá   prakticky žiaden dej a je to vlastne dokument o   jednej nepodarenej akcii. Ono ani tie myšlienky,   blížiace sa k agitke, nie sú celkom v poriadku.   Je zvláštne, že kde prichádzajú mierové sily   OSN, tak sa masakre buď prehĺbia, alebo sa odpor   voči západu ešte zväčší, možno je tou ich   "geniálnou" doktrínou strieľať, až   kým niekto nevystrelí po mne, z toho vyplyvajú   scény, ako sa zahraniční vojaci prizerajú ako   zdivočelé tlupy ozbrojencov masakrujú   civilistov a oni nerobia nič. Navyše ten export   demokracie do týchto krajín očividne nefunguje   a sloboda prejavu u nich znamená slobodu nosiť   kalašnikov, ako určitú formu prejavu a sloboda   zhromaždenia pre nich znamená formovať   ozbrojené tlupy bánd, ktoré sa masakrujú medzi   sebou a najviac to odnášajú civilisti. Je   trpké priznať, že v tých krajinách sa jedine   osvedčujú mierné sekulárne diktatúry s   povedzme aspoň trocha osvieteným vodcom (pozor,   tu nemyslím nikoho konkrétneho, ani toho Aidia,   píšem všeobecne), čo tie tisíce kmeňov a   tisíce náboženských skupín drží pevnou   rukou pokope. Inými slovami nekecaj moc do   štátu, nepodrývaj autority a máš jedlo,   bývanie a mier. Ale naši fundovaní slniečkari   a experti na všetko, a ľudské práva a   demokraciu hlavne, to nie a nie pochopiť, stále   veria v silu ľudského ducha, a preto tie   základné ľudské práva a slobody treba   zaviesť všade a akýmikoľvek prostriedkami,   násilím, hladomorom, vojnou, nepokojami,   chaosom, ale hlavne, že môžeme slobodne   povedať, čo chceme. Historia magistra vitae,   bohužiaľ, to takto asi nepôjde. Späť k filmu.   Ako hovorím, remeselne špička, herecké   obsadenie dobré, ale prakticky to bolo iba o   akcii a strieľaniu na všetko, čo sa hýbe, až   sa mi nechce veriť, že mali stratu   "iba" 19 vojakov, chýbala tiež silná   myšlienka, chvíľami v postavách v tom šere a   strihu bol chaos kto je kto, no našťastie to   nesklzávalo do patetickosti či extrémnych   klišé. Technicky premakaný film, to ostatné je   už otázne
radegaster
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.7.2015
Černý jestřáb boduje
Po trochu nudném začátku přichází exhibice   pana Režiséra. Krvavá, syrová, drsná řežba,   natočená tak impozantně, že si člověk musí   říct "...jak to sakra ten Scott   dělá?". Škoda té neproměněné nominace   na Oscara. Mistr Scott by si ho konečně už   zasloužil. Také je nutno ocenit, že se v tomto   filmu divák nedočká podobné hyperpatriotické   hrůzy jako na konci "Ryana".
martin.stusak.9
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.3.2015
Neplánovaný masakr kdesi v Somálsku. Operace,   která měla být rutinou se zvrhla v peklo   monstrózních rozměrů. Příběh na základě   skutečné události už nemohl být zpracován   lépe. Ridley Scott dal do natáčení naprosto   všechno a vytvořil dílo, které se nezadá s   přímým přenosem. Tento snímek naprosto   překonává vše, co bylo do této doby k   vidění. Syrový realismus představuje   současný válečný stav, fanatismus a všechny   šílenosti s tím spojené. Snímek lze brát   jako pocta všem vojákům ocitnuvší se ve   válečném konfliktu. Přidané scény v   prodloužené verzi vyplňují prázdná místa a   mnohé vysvětlují. Neznamená to však, že by   původní kinoverze byla nějak slabší.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.10.2013
Zajímavost filmu byla především v skutečnosti   události a podle toho natáhnutém ději. Na   dokument to bylo přehnané a příliš   patriotické a na film zase docela natažené a   často nudné. Efekty a napětí, které film   dokáže předat hodnotím kladně. Krvavé scény   a cákance krve už trošku méně a stále se   opakující přestřelky a snaha zachránit   všechny za každou cenu už jsem příliš   nechápal. Za zhlédnutí stojí, ale s větší   dávkou trpělivosti.
karlosphonic
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 3.4.2013
Skutečné události nedělají vynikající film
Podle skutečných událostí.No a co?Jestliže se   natočí film podle skutečných   událostí,ještě to neznamená,že snímek bude   výborný nebo objektivní,obzvláště když se   proti objektivnosti protestuje.
Černý jestřáb   sestřelen jsem viděl celý až na   potřetí.Dvakrát jsem u toho   usnul,nepřeháním.Audiovizuální stránka je   působivá,ta se mi opravdu líbila.Ale nějaká   práce navíc v podobě charakterových   vlastností vojáků,povahových emocí,tužeb a   dalších lidských mixů,co vidím u jiných   válečných filmů, je nulová.Americká agitka   foukající svojí bolístku skoro ve třech   hodinách v podobě vizuálních orgiích je moc   dlouhá.Víc emocí se vejde do pětiminutového   šotu ve zprávách.Bojové scény plné   výbuchů,krve a plochých výkřiků a rozkazů v   krásné vizuální formě i podle skutečných   událostí si mohu zahrát na pc jako hru.Ridley   Scott poslední dobou nevytváří tak   vyjímečné filmy jako dříve.Mě to   mrzí.Černý jestřáb sestřelen by jako pc hra   byla výborná,jako film cítím zklamání.
PORTER
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.2.2013
Výtečný válečný snímek tentokrát ze   Somálska jak jinak v režii R.Scotta a se   skvělým hereckým obsazením.Výborné   válečné scény a přestřelky,výborné efekty.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih37173minih37173Sametoví vrazi (2005) 
Sametoví vrazi n
minih78768minih78768Deadgirl (2008) 
Deadgirl n
minih107015minih107015Borgman (2013) 
Borgman n
minih52172minih52172Pan Dupont (1975) 
Dupont Lajoie n
minih81559minih81559Faites-moi confiance (1954) 
Faites-moi confiance n
minih78111minih78111Lochnesský teror (2008) [TV film] 
Beyond Loch Ness n
minih161512minih161512Hitlerův kruh zla (2017) [TV seriál] 
Hitler’s Circle of Evil n
minih74244minih74244Cigán (2011) 
Cigán n
minih14239minih14239Nezlob, Kristino! (1956) 
Nezlob, Kristino! n
minih42534minih42534Slimák (2006) 
Slither n


Hodnocení:n12345678910
Černý jestřáb sestřelen (2001)Černý jestřáb sestřelen (2001)Černý jestřáb sestřelen (2001)Černý jestřáb sestřelen (2001)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10