Zločin (2007) [TV seriál]

Zločin (Forbrydelsen)
86.4 %
 
 

Forbrydelsen

Další název: Vražda; The Killing; Brottet; Kommissarin Lund

    Žánr: krimi / drama / mysteriózní
    Země: Dánsko / Norsko / Švédsko / Spolková republika Německo
    Délka: 55 min., 20 epizod
„Vyšetřování vraždy devatenáctileté dívky vrhá stín nejen na její blízké, ale i do řad policie a mezi politiky... Dánský detektivní seriál ověnčený mezinárodními cenami“
Temné detektivní příběhy skandinávského původu se v oblasti beletrie staly mezinárodním pojmem a mají početnou skupinu příznivců i v České republice. Se seriálem Zločin se zdejším divákům představuje mezinárodně neméně uznávaná televizní odnož populárního žánru. Dvacetidílné detektivní drama podrobně sleduje vyšetřování vraždy devatenáctileté Nanny Birkové Larsenové z Kodaně. Vyprávění se nezaměřuje pouze na pátrání detektivů, ale také na to, jak složitý případ s řadou mnohoznačných stop ovlivňuje osobní životy všech zainteresovaných. Souběžně tak diváci sledují jednak vyšetřovatele, na jejichž osobních životech si případ bere svou daň, těžkou situaci rodičů a blízkých zavražděné dívky, ale také mocenské pletichy v probíhající kampani před volbami na kodaňského primátora.

První stopa v případu totiž směřuje přímo do kanceláře hlavního favorita. Každý z dvaceti dílů přináší řadu nových stop, jež současně rozkrývají tajnosti a vztahy, které lidé z okolí zavražděné skrývají, čímž vzniká plastický obraz společnosti od obyčejných lidí až po sféru politiky. Díky mistrovskému scénáři nechává seriál diváky v naprostém napětí až do samotného finále, kde se teprve odhalí, kdo z hlavních nebo četných vedlejších postav byl vrahem. Ostatně i během samotného natáčení herci až do realizace posledního dílu nevěděli, kdo je pachatel.

Pouze představitelka hlavní vyšetřovatelky věděla, že její postava vraždu nespáchala. Zločin se stal diváckou senzací nejen v domácím Dánsku, ale posléze i v Anglii a dalších zemích. Seriál ověnčený prestižními televizními cenami, včetně mezinárodní Emmy a britské ceny BAFTA, se také dočkal amerického remaku nazvaného Killing. Úspěch Zločinu vedl jednak k natočení dalších dvou sérií se stejnou postavou hlavní vyšetřovatelky Sarah Lundové, ale také znamenal boom skandinávských detektivních seriálů a zájmu o ně v zahraničí.

Zkušenou a rozvážnou vyšetřovatelku dánské policie Sarah Lundovou čeká poslední den u kodaňského sboru. Má se totiž spolu se synem stěhovat do Švédska za svým přítelem. Na její místo nastupuje horlivý a svéhlavý Jan Meyer. Hlášení o nálezu svršků a hrstky osobních věcí pohozených u lesa za městem má být jen rutinní záležitostí, při níž Lundová předá svůj post Meyerovi a představí ho novým kolegům. Ve skutečnosti se tak rozjíždí pátrání po devatenáctileté Nanně Birkové Larsenové. Současně se na městské radnici schyluje k volbám na post primátora. Charismatický a zásadový radní Troels Hartmann se pouští do nerovného boje s protřelým současným primátorem Poulem Bremerem. v rámci předvolební kampaně má dojít také k jejich veřejnému debatnímu duelu na škole, kam chodí Nanna Birková Larsenová. To je ovšem pouze první z řady styčných bodů mezi radničním mocenským bojem a případem zmizelé dívky, jehož dlouhé vyšetřování zacloumá životy nejen rodiny Birkových Larsenových, ale také politiků i vyšetřovatelů.

režie:
Kristoffer Nyholm (6 epizod), Henrik Ruben Genz (4 epizody), Birger Larsen (3 epizody), Hans Fabian Wullenweber (3 epizody), Charlotte Sieling (2 epizody)
 
 
hraje:
Sofie Gråbøl (Sarah Lundová), Lars Mikkelsen (Troels Hartmann), Bjarne Henriksen (Theis Birk Larsen), Ann Eleonora Jørgensen (Pernille Birk Larsenová), Marie Askehave (Rie Skovgaardová), Michael Moritzen (Morten Weber), Søren Malling (Jan Meyer), Nicolaj Kopernikus (Vagn / Vagn Skærbæk), Bent Mejding (Poul Bremer), Jonas Leth Hansen (Emil Birk Larsen), Kasper Leth Hansen (Anton / Anton Birk Larsen), Laura Drasbæk (Charlotte), Johan Gry (Bengt / Bengt Rosling), Anne Marie Helger (Vibeke Lundová), Troels II Munk (Buchard / Erik Buchard / Hans Buchard), Ole Boisen (detektiv), Morten Suurballe (Lennart Brix), Farshad Kholghi (Rama), Julie R. Ølgaard (Nanna Birk Larsenová), Søren Stærmose (Leif Simonsen), Jesper Lohmann (Jens Holck), Carl Martin Norén (technik), Mette Lysdahl (Pige i sorggruppe), Hans-Peter Edh, Laura Allen Müller (Lisa)
 
 
scénář:
Søren Sveistrup (20 epizod)
 
 
kamera:
Rasmus Arrildt, Bo Tengberg, Magnus Nordenhof Jønck, Eric Kress, Jørgen Johansson
 
 
hudba:
Frans Bak
 
 
střih:
Ghita Beckendorff, Steen Schapiro, Janne Bjerg Sørensen, Thomas Krag, Carsten Søsted, Gerd Tjur
 
 
výprava:
Niels Sejer
 
 
výkonný producent:
Piv Bernth
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.