Záhady Slavičího domu (1983) [TV seriál]

Záhady Slavičího domu (Shroud for a Nightingale)
77.5 %
 
 

Shroud for a Nightingale

    Žánr: detektivní
    Země: Velká Británie
    Délka: 50 min., (5 epizod)
„Měl být vlídným domovem zdravotních sestřiček. Stal se dějištěm zločinu. Další případ Adama Dalglieshe.“
Internát nemocnice Johna Carpendara blízko Londýna je poklidné místo, v němž po léta vládne pořádek a harmonie. Vše se změní, když ve Slavičím domě, staré části internátu, dojde k záhadným vraždám dvou mladých ošetřovatelek. V nemocnici je shodou okolností přítomný inspektor Scotland Yardu Adam Dalgliesh, známý svým bystrým úsudkem. Dalgliesh, jenž nemá ve zvyku dávat vrahovi příliš mnoho času, se ihned pustí do intenzivního vyšetřování. Pomocníkem je mu ambiciózní detektiv Massingham, který náročnou práci odlehčuje mírným rebelantstvím a humorem. Z výslechů a pozůstalých věcí po dívkách vyvstává pozvolna vyvstává příběh, který sahá za stěny nemocnice a daleko do minulosti. Utajené lásky, žárlivost a intriky uzavřené komunity, poskytují dostatek motivů pro spáchání dalších zločinů. Při jejich odhalování se v ohrožení života ocitne i Dalgliesh. Někdo je evidentně schopný zabíjet jenom proto, aby nebylo prozrazeno tajemství.
Pětidílný detektivní seriál je televizní adaptací románu P. D. Jamesové. Autorka ve své tvorbě navázala na styl Agathy Christie a nezůstala jejímu odkazu nic dlužna. Seriál i po více než čtvrt století nabízí napínavou podívanou s postupně odhalovaným tajemstvím v tradičním britském stylu. Ke kvalitě přispívá herecké obsazení v čele s Royem Marsdenem v roli inspektora Dalglieshe, vytříbená kombinace a anglického humoru.

režie:
John Gorrie
 
 
hraje:
Roy Marsden (Adam Dalgliesh), John Vine (DS John Massingham), Joss Ackland (Stephen Courtney-Briggs, lékař), Sheila Allen (Vrchní sestra Mary Taylorová), Margaret Whiting (Delia Dettingerová), Liz Fraser (Sestra Mavis Gearingová), Thelma Whiteley (Sestra Ethel Brumfettová), Andree Evans (Sestra Hilda Rolfeová), Rosalyn Elvin (Madeleine Goodallová), Natalie Ogle (Christine Dakersová), Judi Maynard (Julia Pardoeová), Sarah Thomas (Maureen Burtová), Marcia Tucker (Shirley Dalstonová), John Pennington (Len Morris), Nicholas Coppin (seržant McPherson), Annette Robertson (Morag Smithová), Graham Faulkner (vrchní ošetřovatel), Eleanor David (Jo Fallon), Forbes Collins (Šéf superintendant Bailey), Robin Kermode (Arnold Dowson), Lennard Pearce (Mr. Coles), Ellen Thomas (ošetřovatelka), Richard Marner (Martin Dettinger), Adam Bareham (Gerald Sheldon), Buster Merryfield (Sir Miles Honeyman), Lynne Pearson (Diane Harperová)
 
 
námět:
P. D. James
 
 
scénář:
P. D. James, Robin Chapman
 
 
kamera:
Geoff Greenleaf, Trevor Vaisey
 
 
hudba:
Richard Harvey
 
 
výprava-architekt:
Jon Pusey
 
 
kostýmy:
Gwenda Evans
 
 
zvuk:
Colin Lovewell, Walter Sparrow
 
 
masky:
Christine Penwarden
 
 
producent:
John Rosenberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.