Panenka 123 (2016) [TV epizoda]

Panenka 123 (Doll 123)
80 %
 
 

Doll 123

    Žánr: životopisný / drama / historický
    Země: Velká Británie
    Délka: 70 min.
„Dala jméno celé jedné epoše. Premiérová řada výpravného britského historického seriálu o prvních letech vlády královny Viktorie.“
Píše se rok 1837. Monarchie je v krizi. Vilém IV. se uchýlil do Windsoru. Dědičkou trůnu je jeho mladičká neteř Alexandrina… A ta se také po zprávě o králově skonu stává v pouhých osmnácti letech novou královnou Spojeného království Velké Británie a Irska. Zbavuje se jména Alexandrina a přijímá jméno Viktorie, její postavení je však zpočátku velmi křehké. Vlády by se z pozadí nejraději chopila její panovačná matka, vévodkyně z Kentu, kterou podporuje její osobní tajemník, ctižádostivý Sir John Conroy. Mocenské ambice neskrývá ani vlivný strýc Cumberland. Zastánce naopak nachází v lordu Melbourneovi, předsedovi vlády za stranu Whigů. Mladé panovnici je také velmi oddaná baronka Lehzenová, kterou Viktorie jmenuje do čela královské domácnosti, což velmi nelibě nese majordomus pan Penge a starší komorná paní Jenkinsová. Viktorie se jako první monarcha stěhuje do Buckinghamského paláce a navzdory některým chybám a přešlapům se pomalu učí nelehkému umění vládnout.
Česká televize

režie:
Tom Vaughan
 
 
hraje:
Jenna-Louise Coleman (Victoria), Tommy Knight (Brodie), Adrian Schiller (Penge), Daniela Holtz (baronka Lehzenová), Paul Rhys (sir John Conroy), Catherine H. Flemming (vévodkyně z Kentu), Peter Ivatts (arcibiskup z Canterbury ), Rufus Sewell (lord Melbourne), Michael Parkhouse (komorník lorda Melbourne), Alice Orr-Ewing (lady Flora Hastingsová ), Anna Wilson-Jones (lady Emma Portmanová), Robin Lermitte (lord Portman), Eve Myles (paní Jenkinsová), Peter Firth (vévoda z Cumberlandu), Nichola Anderson (vévodkyně z Cumberlandu), Nell Hudson (Skerrett ), Ferdinand Kingsley (Francatelli), Richard Dixon (lord kancléř), Julian Finnigan (lord Hastings), Tom Price (vévoda ze Sutherlandu), Margaret Clunie (Harriet, vévodkyně ze Sutherlandu), Daniel Donskoy (vévoda ), Robin Soans (sir James Clark), Peter Bowles (vévoda z Wellingtonu), Nigel Lindsay (sir Robert Peel), Guy Oliver-Watts (sir James Hayter ), Jordan Waller (lord Alfred Paget), Dan Carey (krysař)
 
 
scénář:
Daisy Goodwin
 
 
kamera:
John Lee
 
 
hudba:
Martin Phipps
 
 
výprava-architekt:
Michael Howells
 
 
kostýmy:
James Keast
 
 
střih:
Adam Recht
 
 
zvuk:
Alex Alcántara, Wayne Brooks, Gareth Bull, Adam Mendez, Javier Valdés
 
 
výkonný producent:
Daisy Goodwin, Rebecca Eaton, Dan McCulloch, Damien Timmer
 
 
producent:
Paul Frift
 
 
casting:
Susie Parriss, Anna-Lena Slater
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.