Ti, co vraždí (2011) [TV seriál]

Ti, co vraždí (Den som dræber)
64.6 %
 
 

Den som dræber

Další název: Those Who Kill; Tí, čo vraždia (SK)

    Žánr: akční / krimi / thriller
    Země: Dánsko
    Délka: 87 min., 6 dílů
„Kodaňští kriminalisté za pomoci psychologa pátrají po sériových vrazích.“
Na přelomu prvního a druhého desetiletí nového milénia, mimo jiné díky mezinárodnímu úspěchu knih Stiega Larssona a televizního seriálu Zločin, vznikla velká poptávka po temnějších kriminálkách severské provenience. Mezi ty kvalitnější tituly, které se na vlně diváckého zájmu po Zločinu svezly, patří také šestidílná série Ti, co vraždí. Její vyprávění se zaměřuje na členy kodaňské policie, kteří řeší případy sériových vražd. Každý díl přináší nový případ, ale seriál kontinuálně sleduje osudy a osobní životy hlavních protagonistů, které se proměňují vlivem událostí, jimž jsou při své práci vystaveni. Seriál Ti, co vraždí vedle vysoké kvality formálního zpracování zaujme také ambicemi převracet zažitá schémata televizních produkcí. Téma sériových vražd i jejich vyšetřování nepojímá skandálně, ale spíše psychologicky, ostatně jednou z ústředních postav seriálu je forenzní psycholog Thomas Schaeffer. Zatímco on se stará o dedukci a profilování vrahů, akční element zastupuje hlavní policejní vyšetřovatelka Katrine Ries Jensenová. Ambiciózní žena, která jako nejmladší v dějinách oddělení dosáhla na hodnost kapitána, bere práci v prvé řadě jako výzvu, ve které musí obstát před zraky svého striktního, ale starostlivého nadřízeného Magnuse Bisgaarda. Hlavních rolí i klíčových epizodních partů, které vyžadují pečlivé herecké uchopení, se zhostili přední dánští herci a herečky v čele s Jakobem Cedergrenem (Ukrutně šťastni, Submarino) a Larsem Mikkelsenem (Zločin, Lovec mozků), jimž více než zdatně sekunduje charismatická začínající herečka Laura Bachová v hlavní roli. Stejně jako Zločin a další vysoce kvalitní dánský seriál Most se také Ti, co vraždí stal vzorem pro americký remake, jenž pod názvem Those Who Kill vznikl pro kabelovou stanici A&E.

Nález mrtvoly zakopané v lese takřka šest let odstartuje vyšetřování, které se stává první velkou šancí pro ambiciózní mladou vyšetřovatelku z oddělení vražd Katrine Ries Jensenovou. Když je jí kvůli náhodě nesouvisející s vyšetřováním případ odebrán, pátrá dále na vlastní pěst. Fakt, že mrtvola měla ruce zkřížené na prsou ve stylu egyptských mumií, ji vede za profesorem psychologie Thomasem Schaefferem, který se specializuje na sériové vrahy. Ten dříve dokonce spolupracoval s policií, ale vyčerpávající ponoření do případů a myslí vraždících lidí mělo neblahé následky na jeho rodinný život, takže se nyní na žádost ženy věnuje pouze přednášení na vysoké škole. Přesto mu věc nedá spát a začne s Katrine na případu spolupracovat. Na základě Thomasovy dedukce najdou nedaleko místa nálezu prvního těla další čtyři totožné hroby.

Zdroj: ČT

režie:
Kasper Barfoed, Niels Nørløv Hansen, Birger Larsen
 
 
hraje:
Laura Bach (Katrine Ries Jensenová), Jakob Cedergren (Thomas Schaeffer ), Lars Mikkelsen ( Magnus Bisgaard), Lærke Winther Andersen (Mia Vogelsangová), Frederik Meldal Nørgaard (Stig Molbeck), Iben Dorner (Benedicte Schaeffer), Carsten Bjørnlund ( Adam Krogh), David Dencik ( Lars Werner), Ulrich Thomsen (Martin Høeg), Kim Bodnia ( Jakov), Nikolaj Steen ( Jørgen Schmidt), Marie Askehave (Maria), Stine Stengade (Andrea Lorcková), Marijana Jankovic (Jalena Savicová), Helle Pilar Larsen, Benjamin Brüel (Johan Schaeffer)
 
 
scénář:
Morten Dragsted, Elsebeth Egholm, Stefan Jaworski, Siv Rajendram, Rikke De Fine Licht, Torleif Hoppe, Per Daumiller, Karina Dam
 
 
hudba:
Frans Bak
 
 
střih:
Anders Villadsen, Leif Axel Kjeldsen, Henrik Vincent Thiesen
 
 
výprava:
Rasmus Thjellesen
 
 
výkonný producent:
Klaus Bassiner, Wolfgang Feindt, Michael Fleischer, Keld Reinicke
 
 
producent:
Jonas Allen, Peter Bose
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.