Rodina Bláhova (1959) [TV seriál]

Rodina Bláhova
72.5 %
 
 

Další název: Rodina Bláhovic

    Žánr: komedie
    Země: Československo
Jediný kompletně dochovaný díl nejstaršího televizního seriálu Rodina Bláhova z let 1959-1960. Seriál byl při svém uvedení natolik úspěšný, že další díly byly realizovány na základě mnoha žádostí diváků. Scénář seriálu byl kolektivním dílem I. Prachaře, Z. Bláhy a J. Dietla a jednotlivé díly popisovaly převážně komediální, někdy lehce komunálně kritické příběhy rodiny, která byla pojmenována podle jednoho z autorů. Hlavní role byly ztvárněny S. Zázvorkovou, I. Prachařem - rodiče, L. Trojanem a J. Jiráskovou - syn a dcera. Seriál dramaturgovali J. Dietl a J. Dudková, prvních devět dílů režíroval Jaroslav Dudek. Seriál se začal vysílat 9. prosince 1959.
Poslední díl "Putování za Peškem" ze Silvestra 1960 je příběhem mladého Bláhy, který na Silvestra jede na motorce pro sestru, zastaví stopaři (J. Kemr) a po jejich rozloučení v hospodě za Prahou je přesvědčen, že ho stopař okradl. Po návratu domů zjistí, že tomu bylo omylem naopak a vydává se s rodiči stopaře hledat, aby se mu omluvil a vrátil peněženku. Tento díl režíroval Stanislav Strnad.

režie:
Jaroslav Dudek, Stanislav Strnad (epizoda "Putování za Peškem")
 
 
hraje:
Jan Skopeček (Freiman), Ilja Prachař (otec Bláha), Stella Zázvorková (matka Bláhová), Ladislav Trojan (syn Jaroslav Bláha), Jiřina Jirásková (dcera Marie Bláhová), Josef Kemr (stopař František Pešek), Ivanka Devátá (role neurčena), Nataša Gollová (sousedka Bradáčová), Zdeněk Dítě (soused Josef Bradáč), Miloš Hlavica (role neurčena), Josef Pehr (role neurčena), Jana Dítětová (role neurčena), Fanda Mrázek (role neurčena), Vítězslav Černý (role neurčena), Marie Brožová (role neurčena), Josef Beyvl (taxikář), Josef Vošalík (průvodčí ve vlaku), Jaroslav Kepka (František Horák), Jiří Sovák (role neurčena)
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl, Zdeněk Bláha, Ilja Prachař
 
 
kamera:
Josef Motejl
 
 
hudba:
Jiří Bažant, Jiří Malásek
 
 
kostýmy:
Libuše Hozová (kostýmní výtvarník)
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Dietl, Jana Dudková
 
 
vedoucí výroby:
Eva Jirásková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.