Nejmladší z rodu Hamrů (1975) [TV seriál]

Nejmladší z rodu Hamrů
69.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 668 min., 11 dílů
„Československá pohraniční vesnice od roku 1945 do roku 1972“
Jedenáctidílný seriál "Nejmladší z rodu Hamrů" obsáhl spoustu přeměn, kterými za 30 roků prošla česká poválečná vesnice a stal se tak doslova kronikou tehdejšího zemědělství. Jeho děj se začíná odvíjet na podzim roku 1945, kdy se do jedné z chalup malé pohraniční vesnice stěhují noví osídlenci - Hamrovi. Oba starší synové (Štěpán a Václav) se brzy osamostatňují, takže po otcově smrti zůstává s maminkou jen ten nejmladší - Jan.

Hospodaří spolu a jsou si navzájem oporou. V podhorské vsi ale není lehké živobytí, půda je tu kamenitá a nepříliš úrodná, takže Honzíkův nápad s pěstováním heřmánku a jiných bylinek je sousedům nejdříve pro smích. Opak se ukáže býti pravdou, a všichni pomalu uznávají, že mladý Hamr není špatný hospodář. Po dramatických událostech je ve vsi založeno JZD a on je ustanoven jeho předsedou. Od klopotných začátků, kdy sám chodí dojit a v mrazech tahá do stájí vodu v konvích, tak Jan Hamr podnik dovede až k nebývalým úspěchům, vystuduje, stane se odborníkem na slovo vzatým a nakonec i ředitelem velkého zemědělského podniku.

Celou tu dobu za ním věrně stojí jeho obětavá maminka, která se tak ráda od svého nejmladšího syna dočkala vnoučků... Honzovi se však soukromém životě vůbec nedaří. Svoji první velkou lásku, Marušku Zajíčkovou, si vzít nesmí a manželsví s Věrou, spolužačkou z vysoké školy, také nedopadne dobře. Jan tak sice dosahuje vysokých profesních úspěchů, životní štěstí mu ale uniká pod rukama a po maminčině smrti zůstává docela sám.

Paprsek naděje problýskne až v samém závěru seriálu, kdy se Jan znovu potkává s milovanou Marií - teď už vdovou a matkou dospívajícího syna. Oba přijíždějí za Honzíkem, aby s ním již zůstali.  Autor: green-tea

režie:
Evžen Sokolovský
 
 
hraje:
Jaroslav Satoranský (Jan Hamr), Jaroslav Moučka (otec Alois Hamr), Libuše Havelková (matka Hamrová), Ladislav Pešek (Pudil), Josef Bláha (Fiala), Regina Rázlová (Věra), Ilja Prachař (Zajíček), Jana Šulcová (Marie Zajíčková), Václav Postránecký (Kódl), Jana Paulová (ekonomka), Viktor Maurer (mechanizátor), Petr Svojtka (Václav Hamr - bratr), Antonín Molčík (Štěpán Hamr - bratr), Martin Velda (mladý Jan Hamr), Stanislava Bartošová (Jiřina, Štěpánova žena), Světla Amortová (selka), Čestmír Řanda (sedlák), Vladimír Huber (učitel), Soběslav Sejk (kramář), Václav Stýblo (neurčena), Štěpán Bulejko (neurčena), Roman Hemala (neurčena), Josef A. Stehlík (neurčena), Karel Vavřík (neurčena), Václav Lohniský (Sýkora), Jiří Vala (Hubert), Zdeněk Martínek (Čumík), Jiří Bruder (Čaha), Miriam Hynková (Bětka), Josef Patočka (Maryška), Eva Jiroušková (Zajíčková), Bedřich Prokoš (tajemník Hrstka), Bohuslav Čáp (inženýr Trávníček), Jana Boušková (Bětka mladší), Josef Čáp (Petr), Ivan Luťanský (Břetislav), Vladimír Kudla (Josef), Břetislav Slováček (Franta), Vladimír Krška (zootechnik), Václav Bouška (agronom), Jan Kotva (traktorista), Bohumil Švarc (zemědělský tajemník Sklenář), Jarmila Krulišová, Vanda Švarcová (Andulka, sekretářka J. Hamra v JZD Malá Dobrá), Hana Davidová (sekretářka Kamila), Bohuš Záhorský (ředitel školy Trousil), Ferdinand Krůta (školník), Karel Urbánek (Bětčin muž), Antonín Jedlička (vesničan), Jana Jiskrová (žena Václava Hamra), Miloš Willig (Blažek), Adolf Filip (Kerbl), Otto Budín (lékař na středisku), Jaroslava Tichá (lékařka), Vítězslav Jirsák (StB), Oldřich Janovský, František Skřípek (role neurčena), Miroslav Rous (estébák), Vladimír Bičík (Chlapisko), Marie Nováková, Jarmila Zahradníčková (Eliška, Janova dětská láska), Jan Fišer (Honzík Šimeček), Petr Patera (lékař v nemocnici), Anuše Pejskarová (Čumíková), Jan Bartoš (Šimeček)
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl
 
 
kamera:
Vladimír Opletal, Eduard Landisch
 
 
hudba:
Zdeněk Liška
 
 
kostýmy:
Petr Diviš
 
 
střih:
Jiří Šebelka, Vladimír Liška, Marie Pačajová
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek, Jiří Zelenka
 
 
výtvarník:
František Skřípek
 
 
masky:
Jitka Pazderová, Josef Borovička
 
 
dramaturgie:
Miloš Smetana
 
 
dirigent:
František Belfín
 
 
vedoucí výroby:
Alena Čapková, Dagmar Hornerová, Jiří Kříž
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.