Hermann Göring (2005) [TV epizoda]

Hermann Göring (Hermann Goering)
90 %
 
 

Hermann Goering

    Žánr: dokument / historický / drama
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Délka: 60 min.
Hermann Göring. Trestu smrti oběšením se bývalý vrchní velitel Luftwaffe a Hitlerův zástupce vyhnul sebevraždou spáchanou za dodnes nevyjasněných okolností. Epizoda z dokumentárního cyklu BBC.

Sebevědomí a výřečnost charismatickému Hermannu Göringovi nikdy nechyběly. Již na začátku 20. let se tento hrdinný letec z 1. světové války stal vrcholným představitelem NSDAP a pravou rukou Adolfa Hitlera, a to i přes vyhraněné názory a drogovou závislost trvající nakonec více než 20 let. Po obsazení Německa v květnu 1945 se domníval, že právě on je vyvolen, aby se Spojenci vyjednával o míru a poválečném uspořádání, nicméně byl jako nejvyšší přeživší nacistický pohlavár zatčen a v období od listopadu 1945 do října 1946 se zpovídal z válečných zločinů před norimberským tribunálem. Jako jediný byl schopen během křížových výslechů zdařile rozbíjet obvinění a námitky žalobce a projevit tak svůj výsměch celému procesu. Byl shledán vinným a odsouzen k trestu smrti oběšením. Jako voják vyžadoval, aby byl zastřelen, ovšem soudce to zavrhl, a tak si Göring pár hodin před plánovanou popravou vzal život. Kdo a jak mu poskytl použitý jed, je i po 70 letech záhadou.
Česká televize

režie:
Paul Bradshaw
 
 
hraje:
Robert Pugh (Hermann Goering), Adam Godley (Gustave Gilbert), Anthony Valentine (Burton C. Andrus), Stuart Bunce (Douglas Kelley), Colin Stinton (soudce Robert Jackson), Julian Wadham (David Maxwell-Fyfe), Ben Cross (Rudolf Hess), Richard Durden (soudce Lawrence), Ivajlo Geraskov (Joachim von Ribbentrop), Rupert Vansittart (Thomas Dodd), Miroslav Kosev (Wilhelm Keitel), Tim Woodward (John Amen), Christopher James (Otto Ohlendorf), Timothy Walker (Baldur von Schirach), Georgi Novakov (Franz von Papen), Stojan Alexiev (Hjalmar Schacht)
 
 
scénář:
Paul Bradshaw
 
 
kamera:
Paul Jenkins
 
 
hudba:
Glenn Keiles
 
 
střih:
Alan Lygo
 
 
zvuk:
Paul Batchelor, Alexandr Bačvarov
 
 
mluví:
Matthew Macfadyen
 
 
výkonný producent:
John Farren
 
 
účinkuje:
John Dolibois, Richard Overy, Roger Barrett, Whitney Harris, Bud Jones, Ernest Michel, Richard Sonnenfeldt, Harold Burson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.