Kult (2013) [TV seriál]

Kult (Cult)
67.5 %
 
 

Cult

    Žánr: drama / thriller / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 60 min.
Kult - hodně zmařená šance

Jestliže americká televizní stanice CW uspěla se seriálem „Arrow“, pak totálním fiaskem je (alespoň pro mě) seriál „Cult“. Něco, co se v prvních pár dílech zdálo jako dobře nastartovaný thriller, se rozmělnilo do plochých hereckých výkonů a hru na „něco“, co už nezachrání ani démonický výraz Roberta Kneppera.

Přitom příběh seriálu nabízí zápletku jako hrom! Investigativní novinář Jeff Sefton (Matt Davis, „The Vampire Diaries“) se naučil žít s obsesemi svého problémového mladšího bratra Natea a chápat jej, i když zejména jeho tvrzení z poslední doby, že je pronásledován tajemnými lidmi odhalujícími skryté významy sdělení populárního seriálu, se mu zdálo hodně přitažené za vlasy. Když ale Nate záhadně zmizí, Jeff jeho paranoiu vezme vážně, a postupně odhaluje temné pozadí televizního pořadu „Cult“ a jeho fanatických fanoušků. Fiktivní show, která se soustředí kolem hry na kočku a myš mezi charismatickým vůdcem podivné sekty a vyšetřovatelkou, která také bývala kdysi členkou kultu, se stala posedlostí pro své diváky. A nyní někteří ze zvlášť oddaných se ve svém zaujetí stávají součástí smrtících extrémů i v reálném světě. V paralelních rolích vůdce kultu Billyho Grimma a herce, který jej hraje, Rogera Reevese se objevuje Robert Knepper („Prison Break“). Jeho protihráčkou je postava vyšetřovatelky Kelly Collins, kterou ve fiktivním seriálu hraje herečka Marti Gerritsen - obě role ztvárnila Alona Tal („Supernatural“). Jediným člověkem, který se zdá být ochotný pomoci Jeffovi s jeho vyšetřováním tohoto dvojího světa, je Skye Yarrow (Jessica Lucas, „Melrose Place“), mladá asistentka pracující pro seriál „Cult“, která si také uvědomuje podezřelé okolnosti kolem show. „Cult“ vzniká ve spolupráci Fake Empire a Rockne S. O'Bannon Television s Warner Bros Television a CBS Television Studios, za účasti výkonných producentů Rockneho S. O'Bannona („Farscape“), Joshe Schwartze („Chuck“, „Gossip Girl“), Stephanie Savage („Gossip Girl“) a Lena Goldsteina („Hart of Dixie“).

To, co se zdá jako skvělý materiál - svět seriálu v seriálu a mimo něj, tajuplný kult a jeho následovníci, postupně odhalovaná tajemství a zvraty - to vše nakonec vůbec nefunguje. Herci jako by své role nějak nezvládali, například Alona Tal je ve své roli zcela bezbarvá a nevýrazná. Ústřední dvojice Jeffa a Skye by měla působit více dramaticky, odvážně, vyváženě, ale i tady je opak pravdou. Seriálem se táhnou spousty rádoby dramatických dialogů, které ale diváky spíš moří. Ačkoli kamera i režie se snaží, pocit ze seriálu se dá popsat jednou větou: „Nějak to nemá koule.“ Příliš moc tajemných postav, příliš moc tajemství a záhad, které ale nedokážou probudit divákův zájem. Jsou spíš na obtíž. Fanoušci Roberta Kneppera tak možná roní slzy, v čem že se to geniální „T-Bag“ objevil. Jeho Billy je sice fantasticky temný a zlý (tak máme Kneppera nejradši), ale i jeho postavě velmi často dochází dech, až se stává vlastní karikaturou. A to je velká škoda... Stejně jako to, že se autoři neinspirovali v konkurenčním „The Following“, seriálem, který taktéž zpracovává téma temného násilnického kultu. Konkurent nabízí nesrovnatelně větší příděl napětí, zvratů a perfektních hereckých výkonů. „Cult“ je jednoznačně nevyužitým potenciálem toho všeho, co si jen divák od takového projektu může přát. Své diváky jistě získá, ale já mu dávám pouhých 35%. S lítostí. Protože nápad to byl skvělý.

Ivan Hladík

Cult
Drama
USA, 2012, 60 min
Režie: Marita Grabiak, Nathan Hope, Tim Hunter
Hrají: Matt Davis, Jessica Lucas, Alona Tal, Kadeem Hardison,
Robert Knepper, Spencer Locke, Tom Amandes...
www.cwtv.com/shows/cult  Autor: ihladik

režie:
Nathan Hope
 
 
hraje:
Matthew Davis (Jeff Sefton), Jessica Lucas (Skye Yarrowová), Alona Tal ( Kelly Collinsová), Robert Knepper (Billy Grimm), Marie Avgeropoulos (Kirstie), James Pizzinato (Nate ), Jeffrey Pierce (Stuart), Aisha Hinds (detektiv Rosalinda Sakeliková), Kadeem Hardison (Paz), Ben Hollingsworth (Peter Grey), Eric Lange ( Cameron), Zak Santiago (detektiv Mario Zavala), Chad Rook (Dustin Wartell ), John Shaw, Ona Grauer (Lexi ), Andrew Leeds (Marc Segal ), Obba Babatundé (Quentin), Chris Nowland, Teryl Rothery, Paul McGillion, Frank Cassini, Artine Brown, Sheila Vand, Mayumi Yoshida (překladatelka)
 
 
scénář:
Rockne S. O'Bannon, Hans Tobeason, Craig Gore, Megan Martin, Tim Walsh
 
 
kamera:
Attila Szalay
 
 
hudba:
Tim Jones
 
 
výprava-architekt:
Rachel O'Toole
 
 
kostýmy:
Susan De Laval
 
 
střih:
Harry Jierjian, Kevin Mock, Matt Barber
 
 
zvuk:
Gregg Barbanell, Deron Street, Ed Carr, Gregory M. Gerlich, Todd Grace, Alex Ullrich, Ruth Huddleston, Ryan Young
 
 
zvláštní efekty:
James Paradis, Ken Reynolds, Jeffrey Butterworth
 
 
koproducent:
Hans Tobeason
 
 
koordinátor kaskadérů:
Marny Eng
 
 
vizuální efekty:
Michael Davidson
 
 
masky:
Toby Lindala
 
 
výkonný producent:
Hans Tobeason, Stephanie Savage, Josh Schwartz, Len Goldstein, Rockne S. O'Bannon, Jason Ensler
 
 
producent:
John B. Moranville
 
 
kaskadér:
Krista Bell, Laura Lee Connery, Gerald Paetz
 
 
casting:
Corinne Clark, Jennifer Page
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.