Kořeny (1977) [TV seriál]

Kořeny (Roots)
85.3 %
 
 
 
 

Roots

Další název: Korene

    Žánr: drama / sága / historický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 573 min.
... roku 1750 se v africké vesnici Juffure narodil chlapec, který dostal jméno Kunta Kinte. Prožil tu krásné dětství, hrál si i pracoval, chodil do školy, prošel zkouškou mužnosti. Byl velmi bystrý a hrdý. V dospělosti by pravděpodobně patřil k nejváženějším mužům svého kmene, kdyby... Kdyby se v 17 letech nestal jednou z mnoha obětí lovců otroků. Ti ho chytili ve chvíli, kdy v lese sekal dřevo, aby svému mladšímu bratrovi vyrobil buben.

To, co od tohoto okamžiku násedovalo, bylo jako zlý sen. Řetězy, cejch, vypálený žhavým železem, a deportace na loď, která jej s dalšími muži, ženami i dětmi převezla do Ameriky. Po strastiplné cestě loď zakotvila u amerických břehů a Kuntu brzy prodali jako otroka. Dostal i nové jméno - Toby. Byl zmatený. Neznal řeč, nové prostředí pro něj bylo zcela nepochopitelné, ostatním černým otrokům nerozuměl. A tak začal utíkat. Pokaždé jej ale chytili a po čtvrtém neúspěšném pokusu mu usekli chodidlo. Další roky pak Kunta prožil v osamění. Až mnohem později se konečně začal postupně seznamovat a přátelit s ostatními otroky a ve svých 38 letech se oženil s ženou jménem Bell. I ona za sebou měla velmi pohnutý osud – v mladém věku byla prodána od svých malinkých dětí...Kuntovi a Bell se narodila holčička. Dali jí jméno Kizzy, což v mandigštině, Kuntově rodném jazyce, znamená něco jako „zůstaň“. Chtěl tak zabránit tomu, aby byla jejich rodina roztržena.

Kunta trávil s dcerkou hodně času a vyprávěl jí o svém životě před otroctvím. Učil ji slova ve svém mateřském jazyce a snažil se, aby si uvědomovala, kdo je a odkud pochází. Kizzy bohužel nebylo přáno, aby dostála pravému významu svého jména. V 16 letech byla prodána novému pánovi... Ten ji opětovně znásilňoval a ona porodila chlapce. Ačkoli si uvědomovala, že její syn má z poloviny bílou krev, rozhodla se, že ho bude vychovávat tak, jak by si přál její otec. A pokračovala v tom, co zažívala ona jako dítě. Vyprávěla svému synkovi o jeho africkém dědečkovi, učila ho mandigská slova...Tato tradice se předávala dál a dál celé další generace, téměř 200 let - vždy, když se v rodině narodilo nové dítě. A tak i autor knihy KOŘENY, podle níž seriál vznikl, Alex Haley, vzpomíná, jak sedával na verandě domu své babičky a poslouchal vyprávění o Afričanu Kintovi, Bell, Kizzy...

Rozhodl se, že zkusí vypátrat, odkud vlastně jejich rod, který založil Kunta Kinte, pochází. Hledáním v archivech, bádáním a zkoumáním strávil více než deset let. Postupně dával dohromady jednotlivé střípky. Podařilo se mu zjistit jméno vesnice, odkud Kunta pocházel, našel v archivech i dokumenty o lodi, která jej přivezla k americkým břehům. A v rodné vesnici pak vyslechl prastarý příběh o chlapci jménem Kinta Kunte, který se jednoho dne vydal do lesa a už nikdy se nevrátil...  Autor: green-tea

režie:
Marvin J. Chomsky, John Erman, David Greene, Gilbert Moses
 
 
hraje:
LeVar Burton (Kunta Kinte / Toby), Maya Angelou (Nyo Boto), Ji-Tu Cumbuka (Bojovník), Moses Gunn (Kintango), Thalmus Rasulala (Omoro, Kuntův otec), Hari Rhodes (Brima Cesay), William Watson (Gardner), Renn Woods (Fanta), Edward Asner (Kapitán Thomas Davies), O. J. Simpson (Kadi Touray), Ralph Waite (Slater), Louis Gossett (Fiddler), Robert Reed (Dr. William Reynolds), Lorne Greene (John Reynolds), Lynda Day George (Paní Raynoldsová), Vic Morrow (Ames), Paul Shenar (John Carrington), John Amos (Toby (Kunta Kinte jako dospělý)), Madge Sinclair (Bell Reynoldsová), Gary Collins (Grill), Lee de Broux (Trumbull), Tanya Boyd (Genelva), Beverly Todd (Fanta), Thayer David (Harlan), Raymond St. Jacques (obchodní cestující), Sandy Duncan (slečna Anne Reynoldsová), Lawrence Hilton-Jacobs (Noah), John Schuck (Ordell), Leslie Uggams (Kizzy Reynoldsová), Roxie Roker (Melissa), Elma V. Jackson (Mama Ada), Carolyn Jones (Paní Mooreová), Macdonald Carey (Statkář James), Scatman Crothers (Mingo), Olivia Cole (Mathilda), George Hamilton (Stephen Bennett), Ian McShane (Sir Eric Russell), Lillian Randolph (Sestra Sára), Richard Roundtree (Sam Bennett), Ben Vereen ("Kuře" George Moore), Wally Taylor (Reverend), Davis Roberts (Leonard), Lloyd Bridges (Evan Brent), Georg Stanford Brown (Tom Harvey), Brad Davis (Ol' George Johnson), Hilly Hicks (Lewis), Doug McClure (Jemmy Brent), Lynne Moody (Irene Harveyová), Lane Binkley (Martha Johnsonová), Richard McKenzie (Sam Harvey), Austin Stoker (Virgil), Sally Kemp (Lila Harveyová), Burl Ives (Sen. Arthur Johnson), John Quade (Šerif Biggs), Charles Cyphers (Drake), Todd Bridges (Bud), Rachel Longaker (Caroline), Yaphet Kotto, Tina Andrews (Aurelia), Yvonne De Carlo, Wayne Heffley (telegrafista), Howard E. Rollins (George Haley)
 
 
námět:
Alex Haley
 
 
kamera:
Stevan Larner, Joseph M. Wilcots
 
 
hudba:
Gerald Fried, Quincy Jones
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.