Jednou nohou v absolutnu (2015) [TV seriál]

Obrázek není k dispozici.
70 %
 
 

Další název: One Foot in the Absolute

    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 26 min.
Jednotlivé díly:
Jednou nohou v absolutnu... druhou nohou na hraně
Elementární film
Bytosti a aparáty
Vpřed!
R.U.R.
Blackout
Stroje vidí
Hon na Parkinsona

Osmidílný filmový cyklus Jednou nohou v absolutnu vznikl ve spolupráci Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze a České televize.

Jednou nohou v absolutnu nabízí pohled na fungování školy, jejíž studenti a doktorandi spolupracují s NASA, CERNem, US Air Forces, AV ČR a řadou dalších prestižních pracovišť a laboratoří po celém světě a mají celosvětové patenty z nejrůznějších oborů. Každý díl nabízí i perspektivu zvenčí, mimo ČVUT, např. pohled psychologa, biologa, filozofa, geologa a dalších odborníků a zkoumá dané téma v širších společenských souvislostech.

Nekonvenčně řešené autorské dokumenty hledají nové formy popularizace vědy se společenským přesahem, včetně témat jako špičkové lékařské aplikace, ale i provoz vědy, etické hranice bádání, vojenský výzkum na vysokých školách (navigace dronů), problematika strojového myšlení a různých druhů dohledu, energetická závislost a bezpečnost, využití vědy v umění (interaktivní virtuální realita „CAVE“ v Institutu intermédií), stavba elektroformule atd.

V jednotlivých dílech se budete moci seznámit s nejzajímavějšími osobnostmi, objevy a experimenty, vznikajícími v prostorách nejstarší tuzemské technické univerzity. Nahlédnete i do špičkových laboratoří, ve kterých se rodí projekty měnící současný svět.
Česká televize

režie:
Martin Řezníček, Jiří Ovečka, Šimon Špidla, Andrea Slováková
 
 
námět:
Lucie Králová (autor konceptu, vedoucí projektu)
 
 
scénář:
Martin Řezníček (díly Blackout, Vpřed!, Elementární film a Jednou nohou v absolutnu… druhou nohou na hraně), Jiří Ovečka (dílů Hon na Parkinsona a R.U.R.), Šimon Špidla (Stroje vidí), Andrea Slováková (Bytosti a aparáty)
 
 
dramaturgie:
Lucie Králová, Markéta Turnová
 
 
výkonný producent:
Veronika Slámová
 
 
kreativní producent:
Petr Kubica
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.