Gumballův úžasný svět (2011) [TV seriál]

Gumballův úžasný svět (The Amazing World of Gumball)
77.5 %
 
 

The Amazing World of Gumball

    Žánr: animovaný / komedie / rodinný
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké / Irsko
    Délka: 11 min.
„Každodenní trampoty bláznivé rodinky v bláznivém světě.“
Česká televize uvádí jeden z nejnovějších diváckých hitů věhlasné televizní stanice Cartoon Network. Na půdorysu rodinného i školního sitcomu sleduje Gumballův úžasný svět každodenní bláznivá dobrodružství malého kluka Gumballa a jeho nerozlučného nejlepšího kámoše (a domácí rybky) Darwina. Jejich rodinka dále zahrnuje mladší, ale ohromně chytrou ségru Anais, pracující Mámu, kterou není radno rozhněvat, a Tátu honosícího se čestným titulem Největší lenoch. V městečku Elmore dále najdeme nejen věčně mrzutého souseda pana Robbinsona, ale také školu plnou nejroztodivnějších spolužáků. I když na první pohled jejich svět vypadá poněkud vyšinutý a jejich dobrodružství jsou jak vystřižená z nejdivočejších scén filmových blockbusterů, v jádru jsou to vlastně obyčejní kluci, kteří čelí situacím dospívání i rodinné každodennosti.

Gumballův úžasný svět již na letmý pohled okouzlí svým revolučním vizuálním ztvárněním, které kombinuje snad všechny myslitelné techniky animace a kresby. Seriál vznikl jako projekt francouzského animátora Bena Bocqueleta, který v minulosti pracoval jako návrhář v reklamní agentuře. Tam v rámci desítek zakázek vymyslel řadu nejrůznějších postaviček vzniklých tradiční kresbou, v počítači, z plastelíny či jako loutky, které ale nakonec nikdy nebyly použity. Ty všechny nalezly útočiště právě v seriálu, který vytvořil pro britskou produkční odnož věhlasné televizní stanice, Cartoon Network Development Studio Europe.

Další ingredienci úspěchu představují geniální mnohovrstevnaté scénáře, které vznikají kolektivní bouří mozků mezi tvůrci vyznačujícími se ohromnou kreativitou, obrazotvorností a smyslem pro humor (někteří ze scenáristů dříve psali pro britské komediální seriály). Výsledkem je svobodomyslný mix nejrůznějších stylů, kde ve vzájemné symbióze koexistují slapstickový humor, absurdní karikatura a sofistikovaná nadsázka, ale také bláznivě rozvinuté situace každodenního života a dospívání, na hlavu postavená klišé seriálové produkce pro děti i dynamické akční pasáže, kterými tvůrci vzdávají hold tradici klasických dobrodružných filmů osmdesátých a devadesátých let v čele s tvorbou Stevena Spielberga.
Gumballův úžasný světGumballův úžasný světGumballův úžasný světGumballův úžasný světGumballův úžasný světGumballův úžasný svět

Americká kabelová stanice Cartoon Network si během dvou desetiletí existence vybudovala renomé coby producent nejoriginálnějších a nejvtipnějších seriálů pro děti a mládež, přičemž mnohé z nich se staly kultovními hity i mezi dospělými diváky. Dnes legendární tituly jako Powerpuff Girls, Dexterova laboratoř, Kráva a kuře či Samuraj Jack byly pouze prvními z celé řady výtvorů, které Cartoon Networku vydobyly takovou popularitu, že záhy začal konkurovat nejsledovanějším televizním stanicím zaměřených na děti Disney Channelu a Nickelodeonu. V tomto triumvirátu má Cartoon Network neotřesitelnou pozici díky nekompromisnímu udržování svého stylu. Namísto podřizování se cizím trendům totiž kráčí striktně vlastním směrem, a naopak sám je v pozici, že utváří trendy, které se konkurence pokouší napodobit. Staví při tom na neokoukané vizuální stylizaci, nadsazeném pojetí žánrových schémat a odvázaném absurdním humoru. Hlavní klíč k úspěchu pak představuje zajišťování větší autorské svobody tvůrců a především přesvědčení, že by se děti neměly podceňovat a namísto uniformních franšízových prefabrikátů by měly dostávat originální zábavu.

Zdroj: ČT

režie:
Mic Graves
 
 
hraje:
Kerry Shale (Larry, Bobert, Sal Left Thumb, Hector, Leslie, a další), Stefan Ashton Frank (Tina Rex & Pan Robinson), Teresa Gallagher (Nicole Watterson, Penny, Paní Robinsonová, Jackie, Teri, Sestra Penny, Školní sestra & Siciliana Pep)
 
 
scénář:
Jon Foster, James Lamont, Benjamin Bocquelet, Mic Graves, Jon Brittain, Tom Crowley, Guillaume Cassuto, Tobi Wilson, Sam Ward, Andrew Brenner, David Cadji-Newby, Moray Hunter, Tommy Panays, Chris Garbutt, Yann Benedi, Antoine Perez, James Huntrods
 
 
kamera:
Lou Dockstader
 
 
hudba:
Ben Locket
 
 
výtvarník:
Darren Vandenburg, Céline Gobinet
 
 
dabing:
Martina Randová (Nicole Watterson), Aleš Háma (Gumball), Marek Holý (Darwin), Barbora Šedivá (Anais Wattersonová), Mojmír Maděrič (Richard Watterson), Tomáš Karger (Banán Joe), Dušan Kollár (Pan Robinson), Jiří Panzner (Tobias Wilson), Jan Holík, Ivo Novák, Tereza Chudobová (Nicole Watterson (od 2.série))
 
 
mluví:
Logan Grove (Gumball Watterson), Kwesi Boakye (Darwin Watterson), Dan Russell (Richard Watterson), Teresa Gallagher (Nicole Wattersonová), Kerry Shale (doktor), Kyla Rae Kowalewski (Anais Wattersonová), Sandra Dickinson (Sandra Searles Dickinsonová), Jessica McDonald (Sarah Latoová), Tony Beck (Richard Watterson), Lewis Macleod, Rupert Degas (Larry), Anthony Hull, Nicolas Cantu (Gumball Watterson)
 
 
animace:
Guillaume Arantes, Paul O'Flanagan, Peter Slattery
 
 
výkonný producent:
Benjamin Bocquelet, Daniel Lennard
 
 
producent:
Joanna Beresford, Carsten Bunte
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.