Divadlo (1970) [TV epizoda]

Divadlo
75 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Československo
    Délka: 48 min.
„Doktor Thám získal Františka ke spolupráci s vlasteneckým divadlem Bouda. Slavný český seriál o počátcích národního obrození podle románu Aloise Jiráska.“
František Věk si stále více přivydělává při studiu jako hudebník. Doktor Thám ho získal ke spolupráci s vlasteneckým českým divadlem v "Boudě", komponuje hudbu k jeho hrám. Františkův hluboký cit k Paule nedošel naplnění. Paula se těžce rozstonala a František ztratil kondici. Matka Butteauová ve Věkovi vidí zajištěného ženicha a naléhá na dceru Lotty, aby si ho získala. Rozezlený otec Věk se dozvídá, jak František v Praze žije a vypraví se za ním. Otec a syn se však rozejdou ve zlém. František tedy už nemůže počítat s finanční podporou a jde prodat své cenné knihy do Krameriovy české expedice. Tam se seznamuje se samotným Krameriem a vlasteneckým knězem páterem Vrbou a je tu také profesor Vydra. Všichni Věka přemlouvají, aby knihy neprodával a Kramerius je bere jen jako zástavu a vypomáhá mu ze svého.

režie:
František Filip
 
 
hraje:
Radoslav Brzobohatý (František Ladislav Věk), Jan Pivec (kupec Josef Věk, Františkův otec), Antonie Hegerlíková (Anežka Věková, Františkova matka), Radovan Lukavský (divadelník Václav Thám), Jana Brejchová (Paula Butteau), Dana Medřická (Bábi Butteau), Jiřina Bohdalová (Lotty Butteau), Karel Höger (Jean Butteau), Jaroslav Marvan (regenschori František Havránek), Jan Tříska (Šebestián "Šebek" Hněvkovský), Bohuš Záhorský (páter Matouš Vrba), Václav Voska (nakladatel Václav Matěj Kramerius), Vladimír Krška (Strádecký, Havránkův bratranec), Martin Růžek (profesor Vydra), Jaroslav Moučka (sedlák Černý), Jan Skopeček (herec Zappe), Ladislav Trojan (pomocník u Krameria), Karel Vavřík, Bohumil Švarc (herec), Svatopluk Skládal (herec), Magda Maděrová, Viktor Preiss, Jiří Kodet (herec v divadle Bouda), Aleš Morávek, Karel Meister, Karel Hábl, Vladimír Hrabánek, Otto Kinský, Jaroslav Čejka (tanečník v představení), Pavel Ždichynec (tanečník v představení), Vlastimil Harapes (tanečník v představení), Bohumil Reisner (tanečník v představení), Michaela Vítková (tanečnice v představení)
 
 
námět:
Alois Jirásek (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Otto Zelenka
 
 
kamera:
Rudolf Stahl
 
 
hudba:
Jiří Srnka
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
kostýmy:
Lída Novotná (návrhy kostýmů), Jan Bulka (realizace kostýmů), Slávka Doležalová (vedoucí kostymérka)
 
 
střih:
Karel Kohout
 
 
zvuk:
Ladislav Hausdorf
 
 
choreografie:
Jiří Blažek
 
 
II. kamera:
Karel Dobřichovský
 
 
masky:
Milan Jandera
 
 
dramaturgie:
Vladimír Kovářík, Jiří Malásek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Luboš Semerád, Dagmar Hornerová
 
 
pomocná režie:
František Matoušek
 
 
fotograf:
Miloš Schmiedberger
 
 
asistent architekta:
Karel Vacek
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí natáčení:
Vlastimil Maršálek
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Dvořáček
 
 
vedoucí výpravy:
Zdeněk Jeřábek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.