S dýkou v mysli (1972) [TV epizoda]

S dýkou v mysli (Dagger of the Mind)
75.8 %
 
 

Dagger of the Mind

Další název: Columbo - Alter schützt vor Torheit nicht

    Žánr: krimi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 100 min.
„Peter Falk ve zmačkaném baloňáku, s věčně nedokouřeným doutníkem, ve své nejslavnější roli samotářského a svérázného detektiva.“
POZOR SPOILER

Ocitáme se v Londýně, kde v divadle právě na jevišti doslova řádí hlavní hvězda představení. Nadává na vše a nic jí není po chuti. Tato diva se jmenuje Lillian Stanopeová, zklidní se, až za ní přijde její kolega a manžel Nicholas Frame.

Na generálku přichází i divadelní producent sir Roger. Je to také majitel divadla a jejich mecenáš. Dochází k rozepři, při které je Roger zabit. Oba vrahové pak provezou jeho mrtvolu až domů a naaranžují ji pod schody.

Do města přilétá i Columbo. Je přivítán zástupcem Scotland Yardu a hned se náhodou ocitá právě u mrtvoly ležící pod schody. Tedy, kdyby nebyla mrtvola již odvezena. A ihned začne klást své všetečné otázky.

Na pohřbu hraje Lillian divadlo, aniž očekává potlesk. Ale to je už k dispozici zpráva patologa, kde je jednoznačně potvrzena manipulace s tělem po smrti. Pak jedou oba vrazi zahrát divadlo kvůli ztracené knize, aby se všichni domnívali, že došlo k vloupání. Zpočátku to vychází. Pak ti dva zjistí, že deštník zavražděného si omylem vzal vrátný a údržbář. Naštěstí pro ně mu jej Nick nenápadně uzme. Ale vrátný sdělí Columbovi, že se kolem něj Nick motal. Columba deštník zajímá, ale ten už je vrácen do muzea, kde měl být.

Dva vrahové už v posteli slaví svůj úspěch a jsou nadšeni. Jenže do toho přichází návštěva. Je to však jen Rogerův majordomus a tváří se, že chce vydírat. Manželé chystají další zločin. Obětí má být právě majordomus. Nicholas za ním jde a tváří se jako přítel...  Autor: Pitryx

režie:
Richard Quine
 
 
hraje:
Peter Falk (Poručík Columbo), Richard Basehart (Nicholas Frame), Honor Blackman (Lilian Stanhopeová), Wilfrid Hyde-White (Tanner), Bernard Fox (Detektiv William Durk), John Williams (Sir Roger Haversham), John Fraser (seržant O'Keefe), Richard Pearson (potápěč), Arthur Malet (Fenwick), Harvey Jason (režisér), Ronald Long (Jones), Hedley Mattingly (celník), John Orchard (konstábl), Walker Edmiston (zahradník), Ian Abercrombie (Sydney, host na party), Ronald Adam (George, správce v Durkově klubu), Don Knight (kulisák), Fran Ryan (žena na letišti), Clark Ross, Gerald Peters (Inspektor Smythe), Sharon Johansen (slečna Dudleyová), Peter Ashton (fotograf na pohřbu Sira Rogera), Kenneth Danziger (reportér)
 
 
scénář:
Jackson Gillis, Richard Levinson, William Link
 
 
kamera:
Geoffrey Unsworth, Harry L. Wolf
 
 
hudba:
Dick DeBenedictis
 
 
výprava-architekt:
Archie J. Bacon, John McCarthy
 
 
střih:
Ronald LaVine
 
 
dabing:
Dalimil Klapka (poručík Columbo), Miroslav Středa (Nicholas Frame), Milena Steinmasslová (Lilian Stanhopeová), Stanislav Fišer (Tanner), Ota Jirák (detektiv William Durk), Bedřich Šetena (Sir Roger Haversham), Lukáš Hlavica (seržant O'Keefe), Karel Richter (Jones), Ivan Trojan (režisér), Jaroslav Kaňkovský, Václav Knop, Jiří Bruder
 
 
producent:
Dean Hargrove, Edward K. Dodds
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.