Když on si tak rád přihne (1977) [TV epizoda]

Když on si tak rád přihne
67.5 %
 
 

Další název: Bakaláři 1977: Když on si tak rád přihne; Soused; Zapomnětlivost; Otec.

    Žánr: komedie / povídkový / příběh
    Země: Československo
„Cyklus malých příběhů ze života podle námětů televizních diváků, tentokrát v příbězích Soused, Zapomnětlivost a Otec.“
povídka "Soused"
Jak známo, svátek MDŽ dříve oslavovali více muži než ženy. Tak i pan Beluš slaví v podniku a doma zůstává manželka s dcerou. Když jde žena ven s odpadky, nechá pootevřené dveře a do bytu se vloudí totálně opilý muž, který si ustele na gauči v obýváku. Marně ho Belušová budí, z občanky vypadlé na zem se dozví, že jde o Dušana Světničku, který bydlí o patro níže. Protože bydlí v domě krátce, tak ho nepoznala. Žena jde zazvonit na paní Světničkovou, aby si manžela vyzvedla. Žárlivá panička odmítne a nepřímo obviní Belušovou, že jejího muže svedla. V tu chvíli se vrací z oslav také pan Beluš. Vrací? Přivlečou ho dva o trochu méně unavení kamarádi a uloží do vany. Zajímají se o blábolícího muže v obýváku, koho má mladá paní na návštěvě? A paní Belušová dostane nápad. Za chvíli zvoní u Světničků dva muži se zhroucenou postavou a paní domácnosti je diriguje do obýváku na gauč. Když muži odejdou, teprve zjistí, že na gauči leží Beluš. Nezbývá než požádat sousedku, aby si manžela odvedla domů. Paní Belušová si vychutná příležitost vrátit všechny urážky nepříjemné ženské.

povídka "Zapomnětlivost"
Radek Ryšánek má zavedený denní režim. Přijde z práce, nají se, pohraje si s dětmi a odejde do hospody. Jeho manželka Miluška je nešťastná, ale nepomáhá ani zdání nevěry a anonymní telefonáty. Postěžuje si kamarádce Julince, jejíž muž Bobeš pracuje s Radkem v dílně a společně vymyslí plán, do kterého zapojí všechny spolupracovníky Radka. Všichni se snaží dokázat, že Radek zapomíná vinou vypitého piva. Začíná to nahraným zapomenutým termínem opravy televizoru, pokračuje fasovaným materiálem, a nakonec mu Bobeš věnuje notýsek, aby si všechno psal, protože si už lidé stěžují. Nic ale nevyvede Radka z klidu. Bobeš s oběma ženami vytáhne poslední množnost. Nabídne Radkovi výměnu bytu, o kterou se muž snaží už delší dobu. Když se Radek vrací po svých 20 pivech po půlnoci domů, nemůže klíčem odemknout byt. Otevřít mu přijde Julinka v županu, pro něho cizí žena, a ochmelku vyhodí. Radek bloudí po sídlišti a za půl hodiny se vrátí, zkontroluje domovní číslo, ale na dveřích není jeho jméno. Otevře mu Bobeš v pyžamu a vynadá mu, ať přestane pít, vždyť byt už přece dávno vyměnili. Zoufalý Radek nemá kam jít a sedne si před dům, kde ho vyzvedne Miluška. Uklidní ho a dovede domů. Nic se přece nezměnilo, stále bydlí ve svém. Všechno se mu jenom zdálo po pití. Radek si zhluboka oddechne a vydá se k ledničce pro pivo. Tento plán se nevydařil…  Autor: curil

režie:
Jaroslav Dudek
 
 
hraje:
Hana Maciuchová (povídka Soused - Berušová), Viktor Preiss (povídka Soused - Beruš), Karolina Slunéčková (povídka Soused - Světničková), Lubomír Lipský (povídka Soused - Světnička), Vladimír Hrubý (povídka Soused - Jožka), Vlastimil Hašek (povídka Soused - Jožkův kamarád), Václav Sloup (povídka Zapomnětlivost - Radek Ryšánek), Dagmar Havlová (povídka Zapomnětlivost - Miluška Ryšánková), Vladimír Menšík (povídka Zapomnětlivost - vrchní / Radkův spolupracovník / vypravěč), Antonín Molčík (povídka Zapomnětlivost - Bobeš), Jana Gýrová (povídka Zapomnětlivost - Julinka), Ludmila Roubíková (povídka Zapomnětlivost - skladnice Janečková), Josef Beyvl (povídka Zapomnětlivost - Radkův spolupracovník), Jiří Sovák (povídka Otec - Elenin otec), Zora Jiráková (povídka Otec - Elenina matka), Libuše Geprtová (povídka Otec - Elena), Alois Švehlík (povídka Otec - Vladimír), Ilja Prachař (povídka Otec - mistr ve slévárně)
 
 
scénář:
Jaroslav Dietl
 
 
kamera:
Jindřich Novotný
 
 
hudba:
Luboš Fišer, Alexandr Kolker
 
 
střih:
Irena Hampejzová, Jaroslav Kotlant
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.