Arrow (2012) [TV seriál]

Arrow
81.8 %
 
 
    Žánr: akční / dobrodružný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 42 min.
Arrow - další komiks ožil v seriálové podobě

Kdoví čím to je, ale komiksy se zaslouženě v posledních letech dočkaly návratu na výsluní zájmu čtenářů i diváků. A naštěstí producenti zjistili, že nemusí jít o velké plátno, aby fanoušci byli spokojení. Vedle monstrózních projektů jako „Avengers“, dalších dílů „Iron Mana“ nebo comebacku Supermana v nové filmové podobě tak vznikají i malé příběhy pro všední večery.

Když přicházeli se svým projektem tvůrci „The Walking Dead“, prý byli trochu váhaví, jestli série o zombících uspěje a bude zájem o další řady. Asi není třeba připomínat, že jejich obavy se nenaplnily, zato kapsy ano. Další zpracování komiksů do seriálové podoby tak byla jen otázkou času. Jedním z takových projektů je i seriál stanice CW „Arrow“, někdy uváděný pod názvem původního komiksu „Green Arrow“, tedy „Zelený šíp“. Hlavní příběh vychází ze stejnojmenných komiksových knih a grafických románů, které vznikly už před druhou světovou válkou, v roce 1941, a jejich tvůrcem je Mort Weisinger, publikuje je společnost DC Comics. O čem to tedy celé je? Hlavní hrdina seriálu, miliardářský playboy Oliver Queen (Stephen Amell) byl prohlášen za mrtvého poté, co ztroskotala loď, na které cestoval se svým otcem a sestrou své přítelkyně. Po pěti letech byl však nečekaně nalezen rybářskou lodí živý, na odlehlém ostrově v Pacifiku. Oliver se vrací domů, kde ho vítá matka (Susanna Thompson), oddaná a milující sestra Thea (Willa Holland) a nejlepší přítel Tommy (Colin Donnell).

Všichni ztraceného a oplakaného Olivera nadšeně vítají, a i když si všimnou, že se na ostrově změnil, netuší jak moc. Oliver skrývá své nové „já“ a to, kým se stal na ostrově, a v utajení se snaží odčinit hříchy své i svého otce, ochránit a uzdravit město Starling City i vrátit mu zašlou slávu. Kromě toho napravuje vztah s bývalou přítelkyní Laurel Lance (Katie Cassidy), jejíž sestra při tragické nehodě zemřela. Ve dne je Oliver pořád ten bohatý záletník a lehkomyslný frajírek, po setmění se z něj stává ochránce města Arrow v zelené kápi s přesně mířenými šípy. Brzy také získává spojence ve svém řidiči a bodyguardovi Johnovi Diggleovi (David Ramsey). Kromě padouchů proti němu však stojí detektiv Quentin Lance (Paul Blackthorne), otec Laurel, kterému se mstitelovy metody příliš nelíbí a chce ho zatknout. Oliver navíc není jediný, kdo skrývá nějaké tajemství... Pod vedením výkonných producentů Grega Berlantiho („Green Lantern“), Marca Guggenheima („Flash Forward“), Andrewa Kreisberga („The Vampire Diaries“) a Davida Nuttera („Game of Thrones“) tak vznikl napínavý seriál plný zvratů a nečekaných překvapení.

I při obsazování rolí měli tvůrci šťastnou ruku. Hlavní hvězdou příběhu (a nejspíš i dívčích pokojíčků) se stal Stephen Amell, který hraje v seriálu „Arrow“ postavu Olivera Queena. Ten je zatím známý právě díky seriálům, hrál třeba roli Jorana Van Der Sloota v projektu „Spravedlnost pro Natalee Holloway“, který vyprávěl skutečný příběh o hledání vraha dcery Beth Hollowayové, jež se snaží přivést Jorana, předpokládaného pachatele, před soud. Amell získal za tuto roli chválu diváků i kritiků. V menších rolích si ho diváci mohli všimnout v seriálech „New Girl“ nebo „Private Practice“. V posledním čase dále v sérii „Hung“, kde se Amell stal Jasonem, mladým gigolem, který konkuruje postavě Raye v podání Thomase Janea. Pozoruhodný byl i jeho výkon při hostování v „CSI: Miami“, „NCIS: LA“, „The Vampire Diaries“ a „90210“. Na podzim roku 2007 Amell získal cenu Gemini za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli za práci v dramatickém seriálu „Regenesis“ z produkce kanadské The Movie Network. Ať už jsou to jeho fyzické předpoklady, herecký um nebo šarm, postava Olivera mu sedla jako ulitá. Dokáže přesvědčivě zahrát obě tváře postavy a velmi brzy si získá sympatie diváků. Jak tedy „Arrow“ hodnotit? Jak už to bývá, některé díly jsou slabší než jiné, ale celkový dojem před začátkem druhé řady je dobrý. Já jej hodnotím na 75%. Seriál totiž dokázal alespoň zatím udržet tempo, napjatou a tajuplnou atmosféru, ještě stále existuje spousta otazníků, ke kterým je třeba odhalit odpovědi. A protože mám rád oživlé verze komiksů, za každý takový počin je třeba být vděčný. Jak se s dalším tempem a obsahem seriálu porvou tvůrci je však zatím ve hvězdách.

Ivan Hladík  Autor: ihladik

režie:
David Barrett
 
 
hraje:
Stephen Amell (Oliver Queen), Katie Cassidy (Laurel Lance), Willa Holland (Thea Queen), Emily Bett Rickards (Felicity Smoak), Janina Gavankar (Detektiv McKenna Hall), Michael Jai White (Ben Turner), Laura Mitchell (reportérka), Nick Zano (Nate Heywood), Neal McDonough (Damien Darhk), Jennifer Cheon (Jonesová), Jara Zeimer (dcera), Alexander Kalugin (muž v kapuci), Eileen Pedde (doktorka), Patrick Roccas (MP 3), Andrei Kovski (strážce), Tally Rodin (holka), Brian Jagersky (policista), Behtash Fazlali (Robert Bayor), John Murphy, Requell Jodeah, Vaughn Clements, Dustin Lloyd, Aason Nadjiwan (strážník Hurst), Jack Moore (William Clayton), Jacob Tazelaar, Toni Marie Nielsen (reportérka), Hani Mefti (Bernard), Lance Gibson (vězeň)
 
 
scénář:
Greg Berlanti, Marc Guggenheim, Andrew Kreisberg, George Papp
 
 
kamera:
Glen Winter
 
 
hudba:
Tove Lo ("Habits (Stay High)")
 
 
výprava-architekt:
Tyler Bishop Harron
 
 
kostýmy:
Maya Mani
 
 
střih:
Andi Armaganian
 
 
výtvarník:
Tim Burd
 
 
dabing:
AudioTech
 
 
text písně:
Adam Levine ("One More Night")
 
 
zvláštní efekty:
David Gauthier
 
 
animace:
Wim Bien
 
 
vizuální efekty:
James Davidson
 
 
výkonný producent:
Sarah Schechter, Greg Berlanti
 
 
digitální efekty:
Alejandro Davalos
 
 
kaskadér:
Maja Stace-Smith (double: Katrina Law, Willa Holland, Sarah-Jane Redmond), Mike Mitchell, Christine Ebadi, Leanne Buchanan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.