Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Eso v rukávu

Stroj času: Eso v rukávu

Vydáno: 08.12.2011 19:00 v sekci Recenze | Stroj času - Leoš Medřický | foto: Paramount Pictures

Kirk Douglas má tentokrát v krvi tiskařskou čerň. Exceluje jako cynický novinář v děsivě uvěřitelné satiře pod taktovkou režiséra Billyho Wildera. Je možné a správné věřit novinám?

Eso v rukávuRecenzoval/a Leoš Medřický dne 08.12.2011 19:00. Kirk Douglas má tentokrát v krvi tiskařskou čerň. Exceluje jako cynický novinář v děsivě uvěřitelné satiře pod taktovkou režiséra Billyho Wildera. Je možné a správné věřit novinám? Hodnocení: 0

Eso v rukávu

Ace in the Hole
Drama / Film-Noir
USA, 1951 , 111 min.

Režie: Billy Wilder
Scénář: Billy Wilder, Lesser Samuels, Walter Newman, Victor Desny
Kamera: Charles Lang
Hudba: Hugo Friedhofer
Herci: Kirk Douglas, Jan Sterling, Porter Hall, Frank Cady, Richard Benedict, Ray Teal, Lewis Martin, John Berkes, Frances Dominguez, Gene Evans, Frank Jaquet, Harry Harvey, Bob Bumpas, Geraldine Hall, Richard Gaines

Česká premiéra: 29.06.1951

Distributor: Paramount Pictures

Eso v rukávu hodnocení na Kinobox.cz: 81.31 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když Kirk Douglas před dvaceti lety obdržel cenu Amerického filmového institutu za celoživotní přínos domácí kinematografii, vyslechnul si od předávajícího George Stevense Jr. tato slova: "Žádný jiný herec hlavních rolí nás nezavedl do tak beznadějně temných zákoutí duše, jen aby nám odhalil podstatu lidské nátury v její úplnosti." Asi se shodneme, že pan Stevens Jr. byl patetický až běda, ale vystihl příznačný rys, kterým se herec lišil od řady kolegů či konkurentů - Kirk Douglas nepřikrášloval záporné charaktery ve jménu sympatií publika. A právě takového herce hledal režisér Billy Wilder, když se o čtyřicet let dřív chystal natočit svůj nejkontroverznější film.
Za Wilderovu stereotypně omílanou pověst cynika ve skutečnosti nemůže ani tak věhlasný Sunset Blvd., kde režisér vytáhl ze skříně nejednoho hollywoodského kostlivce, jako právě o rok mladší Eso v rukávu. Méně známá, ale dodnes výstižná kritika senzacechtivého žurnalismu i jeho bezelstných konzumentů v kinech propadla. Nejen to, dokonce vyvolala vlnu štvavých článků proti režisérovi. Billy tehdy utržil rány jak od samotných novinářů, tak od představitelů svého domovského studia Paramount, kteří se filmu chopili jako zástupného důvodu k vyřizování osobních účtů. Proč ten povyk?
Režisér se v politicky ožehavé době odvážil ukázat na konkrétním příběhu (volně inspirovaném vydatnou medializací skutečné události z 20. let), jak může malé neštěstí lokálních parametrů nabobtnat v nevkusný mediální karneval sadisticky natahované senzačnosti. Protože bulvární obchod s hluboce lidskými příběhy (v novinářském žargonu zkráceně HLP nebo háelpéčko), ať už v podobě nezvěstných holčiček, zahynulých sportovců nebo čehokoli jiného, vesele kvete i dnes a čtenáři těchto zpráv jsou stejně sugestibilní jako před sedmdesáti lety, Wilderův film o ohýbání reality je nakonec trvanlivější, než by kdokoli z jeho soudobých kritiků předvídal. A má dodnes děsivou hlavní postavu.
Když se novinář Chuck Tatum (Kirk Douglas) přišel ucházet o místo v redakci jedné ospalé díry v Novém Mexiku, nezastíral před šéfredaktorem, že zažil lepší časy. Ano, je pravda, že z jedné redakce ho vyhodili kvůli pití ("Nepil jsem moc, jenom moc často.") a z další kvůli avantýře se ženou vydavatele. I na nějakou tu žalobu došlo, proč to nepřiznat, ale nemá přece smysl marnit čas vyprávěním o dalších sedmi vyhazovech. Teď se eso z New Yorku, Chicaga a Detroitu zjevilo tady v Albuquerque, takové štěstí jako jeho angažmá už stejně redakci nepotká, proč tedy nepřejít rovnou k výši honoráře. Venku se to hemží sólokapry a Chuck je musí pochytat, ne se zdržovat čtením mantry PIŠTE JEN PRAVDU, která visí v podobě výšivky na šéfově stěně.
Od první scény je jasné, co je Chuck Tatum zač. Můžete stejně jako šéfredaktor přimhouřit obě oči a ocenit jeho kuráž, ale člověka, jemuž byste svěřili své dítě nebo úspory, v něm jistě neuvidíte. A věřte, že Chuck pověst, která ho předchází, beze zbytku naplní. Byl by hřích zabíhat do podrobností, snad tedy jen velmi obecně: Chuck brzy zjistí, že maximum vzrušujícího dění v Albuquerque nabízí všeho všudy soutěž v odchytu chřestýšů. Jistě by z ní vychřestil přijatelnou reportáž, kdyby cestou na tu slávu nenarazil na větší terno. Jakýsi horník jménem Leo Minosa (Richard Benedict) prý uvízl v ruinách nedalekého dolu. To vypadá jako začátek hluboce lidského příběhu na titulní stránku. Snad i na dvě za sebou. A možná, čistě hypoteticky, by se dala skutečnost upravit a zkomplikovat tak, aby měl Chuck postaráno o seriál na celý týden...
Eso v rukávu jistě nebylo prvním filmem, který se pokusil konfrontovat vznešené poslání hlídacích psů demokracie s prozaickou realitou. Takový Walter Burns, šéfredaktor z Hawksovy novinářské konverzačky Jeho dívka Pátek (nebo z Wilderova pozdějšího zpracování téže látky Na titulní straně), je přece okoralý pragmatik, zcyničtělý léty pásové výroby zpráv, které vytváří z čehokoli. I on si rád povolí svazující opasek profesní etiky. Dělá to ale v zájmu dobré věci, jakou je očištění jména nevinně odsouzeného člověka nebo odhalení korupčního skandálu. Zato Eso v rukávu je všechno, jen ne komedie, a je těžké hledat pro jednání hlavního antihrdiny polehčující okolnosti.
Přiznám se, že když jsem Wilderův film viděl poprvé, měl jsem potíže tak arcizápornou hlavní postavu, jakou je Chuck, vůbec akceptovat. Rozdíl mezi ním a řekněme Walterem z Pojistky smrti nebo Joem ze Sunset Blvd. spočívá v tom, že posledně jmenovaní se na temnou stranu přidávají váhavě, s pochybnostmi a výčitkami svědomí. Kromě toho známe i světlejší stránky jejich osobností. Jenže Chuck Tatum se stal zlým člověkem někdy v minulosti, před začátkem syžetu a z důvodů, které si můžeme jen domýšlet. Připustíme-li, že má jeho osobnost i kladné stránky, nelze zamlčet, že je využívá zásadně v zájmu vyššího zla, principu "jen špatné zprávy se prodávají", který povýšil bezmála v náboženství.
Ne, není snadné takovou postavu akceptovat, ale snad ještě těžší je odtrhnout od ní oči, což je stejnou měrou pochvala Kirka Douglase jako Billyho Wildera. Jednou z těch naznačených dobrých vlastností, využívaných ve prospěch zla, je například Chuckova nepopiratelná empatie. Dokáže rychle prokouknout lidi, získat si jejich důvěru, odhadnout slabosti a dokonale jich využít ve svůj prospěch. Ví, že novinářský elév touží po rovnoprávné pozici se zbytkem redakce a místní starosta po znovuzvolení; poznal, že žena zasypaného horníka se cítí být příliš mladá a plná života, než aby nadosmrti uvízla v zaprášené Albuquerque. Nezbytnou spolupráci každého z nich si Chuck koupí sugestivním slibováním právě toho, po čem daná osoba touží. Postupně se tedy odhalují i temné stránky vedlejších postav, více či méně dobrovolně vmanipulovaných do Chuckova plánu. Neblahé vlastnosti jako přizpůsobivost, sebestřednost a především úplatnost.
Eso v rukávu je skutečně film, v němž se idealista nemá čeho zachytit a v co doufat. Za kladnou postavu v pravém smyslu slova nelze považovat ani zavaleného horníka, protože podobně jako oběť v detektivkách ani Leo vzhledem ke své situaci nemůže svůj kladný charakter aktivně projevit v činech. Zbývá mu jen čekat a spoléhat na činy ostatních. Pokud by vás snad napadlo, že je možné se ztotožnit alespoň s hlediskem klamaných čtenářů Chuckových článků, pak vězte, že Wilder je ukazuje jako naivní hlupáky bez schopnosti kritického myšlení. Ovšemže reportáže vyvolají masovou spoluúčast. Ta se ale projevuje vlastně jen dychtěním čumilů po detailech a místo celé události se i kvůli nim brzy promění v improvizovaný karneval s kempem a kolotočem. Jezdí se sem na výlet, za zážitkem a pro dobrý pocit, oč lepší jsme lidé, když se tak pospolitě dojímáme cizím neštěstím. A teď uhněte, já tu byl dřív.
Tak misantropický pohled na lidskou rasu přirozeně nevyvolal žádné ovace. Američtí diváci film víceméně ignorovali a nenechali se přesvědčit ani jeho znovuuvedením pod novým názvem The Big Carnival. Film získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Benátkách, ale kritická reflexe na domácí půdě byla smíšená a z větší části odmítavá. Někteří publicisté sahali k nečekaně silným slovům. Zfanatizováni atmosférou doby, obviňovali Billyho Wildera z protiamerické činnosti a jako evropskému imigrantovi (a někdejšímu novináři) mu vyčítali, že kouše do rukou, jež ho krmily. Žurnalista jménem Herbert Luft dokonce napsal dlouhou obžalobnou esej o Wilderových filmech nazvanou Otázka dekadence, na niž reagoval dřívější režisérův spoluscenárista a producent Charles Brackett (toho času prezident Americké akademie filmových věd a umění) opoziční esejí Otázka smyslu pro humor.
Jak víme, režisér se z kritické odezvy brzy oklepal a natočil spoustu dalších filmů, více či méně oblíbených. Eso v rukávu ale čekalo na uznání přibližně šedesát let a fakticky doceněno bylo až po režisérově smrti u příležitosti stále častějších retrospektiv jeho tvorby. O trvanlivosti jeho dřívější neblahé pověsti leccos vypovídá i záměr z 90. let natočit remake. Z jakési pověrčivé obavy z prokleté látky se příběh tak dlouho přepisoval, až byl o něčem jiném. Možná jste výsledek s názvem Město šílenců viděli a možná se vám dokonce líbil. Pak radím neohlížet se na prastaré reference tisku a zkusit i Eso v rukávu. Nic není staršího než včerejší noviny, zato filmy Billyho Wildera jsou pozoruhodně odolné.

VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 26. 4. 2024 - 2. 5. 2024
TV tipy: Bronco Billy se nehněvá a vydává se na první misi Drtivou většinu z aktuální televizní nabídky tvoří snímky u nás zapomenuté, prakticky neznámé a jen těžko sehnatelné. Nejatraktivnějším tipem je nicméně premiéra prequelu ságy Kingsman s podtitulem První mise. čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Série Rambo od nejhoršího dílu k nejlepšímu (06.08.2023 12:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Slepý obhájce nevinných Zátopek je strážce majáku (30.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Pan Včelka chytil druhou mízu a utekl z L.A. (02.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Christoph Waltz si zahraje legendárního režiséra (08.06.2022 13:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Judy a zakladatel Shane se v hotelu Artemis postaví vstříc zlu (13.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Dokonalý student se v roce 1917 pokusil o vraždu lotra, s nímž byl na nože (22.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Zemřel herec Ravil Isyanov (01.10.2021 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nabarvené ptáče pozoruje tajemnou záři nad Pacifikem, poznává tvář vody a nakonec se ocitá v síti (05.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: scenáristé s nejvíce Oscary (06.02.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- Top 10: režiséři s nejvíce Oscary (30.01.2021 09:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2020 opustily (22.12.2020 13:46 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Všechny filmy Sylvestera Stallona od nejhoršího k nejlepšímu (04.07.2020 10:30 v Články | Publicistika)
- Zemřel Kirk Douglas (06.02.2020 08:26 v Novinky | Zprávy)
- Stroj času: Rambo: První krev jakožto sociální reflexe války ve Vietnamu (24.09.2019 12:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Hamoun Otesánek spáchal vraždu prvního stupně (06.09.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Slaměný vdovec King Skate slaví Den patriotů (12.04.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: top 20: slavné písně ve filmech část 2. (04.12.2018 13:00 v Články | Publicistika)
- Top 12: Filmy Miloše Formana (29.04.2018 11:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu