Zari

Martin Hrbáč

Povolání:
Národnost:
Věk:
85
Narození:
10.1. 1939, Hrubá Vrbka; okr.: Hodonín
Životopis (biografie) / Informace:
Martin Hrbáč sice absolvoval brněnskou techniku, ale vrátil se zpět do rodného kraje, aby jako potomek starého horňáckého rodu s letitou muzikantskou a zpěváckou tradicí pokračoval v započatém uměleckém rodu. Hrbáčův talent vyústil v samostatný osobitý hudební styl a tak je dnes nejenom houslistou, primášem, lidovým tanečníkem nebo zpěvákem, ale také hudebním aranžérem, organizátorem a autorem různorodých folkloristicky zaměřených pořadů. „Vždycky jsem se snažil propagovat naše horňácké písničky, zpěvy i tance a význačné osobnosti, které se ke kraji vztahují. Myslím, že jsem v rámci toho dělal všechno možné proto, abych region víc propagoval a myslím, že se mi to podařilo,“ hodnotí Hrbáč na prahu nového milénia své pracovní nasazení. Jméno uměleckého klanu Hrbáčů pokračuje i dnes v osobách jeho syna i vnuka, kteří hrdě nesou stejné křestní jméno svého rodu.

Hudba: Martin Hrbáč začal hrát na housle svého staršího bratra již někdy ve čtyřech letech a jak sám říká je proto houslistou samoukem. Velmi talentovaný je Hrbáč nejen jako hudec, ale i jako lidový zpěvák a tak již ve svých čtrnácti letech dává z hudců na základní škole ve Velké nad Veličkou dohromady svou první hudební formaci. Když byl o něco málo poté pozván primášem J. Kubíkem do jeho kapely, naučil se a pochytal od něj primášovské umění, stal se jeho přímým pokračovatelem a ve svých sedmadvaceti letech, r. 1966, při zaměstnání v Železárnách ve Veselí nad Moravou, založil vlastní hudební uskupení. Horňácká cimbálová muzika Martina Hrbáče již od dob svého vzniku patří k pilířům tradiční lidové hudby Horňácka za více než 4o let své existence dosáhla uznání nejen v domovském kraji a naší republice, ale také za hranicemi státu.

Tituly a ocenění: Martin Hrbáč obdržel r. 1988 Čestné uznání ministra kultury České republiky a r. 2oo3 se stal za dlouholetou a úspěšnou propagaci a interpretaci lidové hudby držitelem Ceny města Veselí nad Moravou. V témže roce se M. Hrbáč stal laureátem prestižního ocenění v oblasti folklorní hudby Foskar a r. 2oo9 u příležitosti svého životního jubilea vstoupil do Síně slávy Foskara. „Je to pro mě čest, ani bych neřekl, že jsem tak slavný. Když jsem byl malý, chtěl jsem být slavný, tak jsem se po sedmdesáti letech dočkal,“ vtipně ocenění glosoval sám Martin Hrbáč.

Spisovatelská tvorba: o díle a životě Martina Hrbáče byla napsána a vydána kniha Zahrajte ně, Majstre …, která vznikla ve spisovatelské dílně Václavy a Františka Šalé.

Audiografie: ? – Zahrajte ně, Majstre … (CD); …

Autor: řepešínský

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

41 minut již uběhlo
109 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy domů (2008) [TV cyklus...

02:45 - 03:00

11 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

02:00 - 03:05

56 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:30 - 03:30

26 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Martin Hrbáč

Hrbáč Martin

James Wan

Wan James

Naposled navštívené:
Martin Hrbáč

Hrbáč Martin

James Wan

Wan James