Zari

Karel Haloun

Národnost:
Věk:
72
Narození:
30.10. 1951, Praha
Životopis (biografie) / Informace:
Malíř, grafik, ilustrátor, dílem také scénograf a ostatní možné výtvarné specializace Karel Haloun, je od svého narození 30. října 1951 pražským rodákem. Ve svém rodném městě vystudoval nejprve Střední odbornou výtvarnou školu v letech 1967 až 1971. Svá výtvarná studia ukončil v roce 1978 absolvováním ý Vysoké školy umělecko průmyslové v Praze u profesorů Zdeňka Sklenáře a Jiřího Mikuly. Později se zde sám stal pedagogem.

Dlouhá léta je nehrajícím členem skupin Jasná páka a Hudba Praha. Maluje, kreslí, píše a navrhuje, a proto je známý především jako autor obalů hudebních nosičů, a plakátů českých, samozřejmě převážně rockových skupin. Přitahuje jej výtvarná činnost spojená s grafickou úpravou knih, designem corporate identity, ilustrací: např. pro nakladatelství Mladá fronta, Lidové nakl., Paseka, Kentaur, Argo a dal./ a volnou grafikou. Jako spoluautorem se podílel interiéru pražské restaurace Kuře v hodinkách, na zajímavě řešené výzdobě pražského Junior klubu Na Chmelnici. Své nekonvenční výtvarné pojetí uplatnil na obalech hudebních nosičů pro samizdatovou edici + - zvuk, Panton, Bonton, Sony Music, Supraphon, Monitor EMI, BMG, Polygram, a dalších.

Vystavoval doma i v zahraničí. Je dlouholetým členem TypoDesignClubu. Za svoji práci obdržel mnohá ocenění. Hojně vystavuje na kolektivních i samostatných výstavách. Od roku 1996 pracuje v autorské dvojici s Luďkem Kubíkem, člen studia 3.dílna. Je autorem kriticky zaměřených textů v Revolver Revui i jejích přílohách. V roce 2009 vydala Revolver Revue knihu – rozhovor Otrava krve, kterou napsal společně se spisovatelem Lubomírem Martínkem. Překvapil jako autor divadelní hry o třinácti obrazech Syflárna, kterou vydal v roce 2010 v nakladatelství Větrné mlýny. Patří mezi zakládající členy tajného hudebního sdružení Pornografičanka.

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:35

22 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

ČT2 - Karel III., monarcha a člověk

20:00 - 21:05

32 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

12 minut již uběhlo
68 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

17 minut již uběhlo
73 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Haloun

Haloun Karel

Naposled navštívené:
Karel Haloun

Haloun Karel