Zari

Ladislav Schovanec

Povolání:
Národnost:
Věk:
83
Narození:
12.2. 1941, Strážovice u Kyjova, Protektorát Čechy a Morava
Životopis (biografie) / Informace:
Narodil se ve zlých dobách 2. světové války ve Strážkovicích u Kyjova 12. února roku 1941. Po válce začal hodin do obecné školy a již během docházky do měšťanky patřil k nejlepším žákům ve výtvarné výchově. Průběžně se soukromě výtvarně vzdělával v ateliéru malíře Jano Köhlera. Později se stal studentem Střední průmyslové školy textilní v Brně, odkud přešel na Vysokou školu umělecko průmyslovou v Praze, na které studoval v letech 1965 až 1967.

Svá další vysokoškolská studia přenesl na Univerzitu Cyrila a Metoděje v letech 1968 až 1971, odkud po absolutoriu odešel s diplomem učitele katechismu. Scénografii vystudoval v letech 1970 až 1972 na DAMU v Praze. Ještě během studia na střední škole pracoval jako malíř dekorací a herec v Divadle Svatoboj v Brně-Husovicích a od roku 1960 do roku 1973 byl scénografem Státního divadla v Brně.

V roce 1973 využil svého pobytu v zahraničí k emigraci a po krátkém pobytu v Itálii se natrvalo usadil ve Francii, kde žije a pracuje. Patří k častým návštěvníkům své mateřské vlasti. Jeho díla pokud jde o techniku malby, vykazují etapy počínaje akvarelem, přes temperu, koláže až po olejomalbu a kombinovanou techniku. Vytváří díla magického lyrismu, ale odmítá, aby byl řazen mezi abstraktní malíře. Vyniká i jako knižní ilustrátor, např.:J. London - Bílý tesák, řadu knih z tvorby své manželky Běly Schovancové a dal.

V exilu přispíval svými ilustracemi do časopisů Nový život, Hlas domova, České slovo a dal. Je profesorem mezinárodní akademie věd a umění Greci-Marino v italském Verbanu. Zastoupen je ve sbírkách Georgetown University Washington; National Library Ottawa, Moravská galerie Brno aj. Opakovaně samostatně i kolektivně vystavoval jak v cizině, tak i v Česku.

Erkul

Autor: Erkul

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - nevysílá se

ČT2 - Auto-moto-revue (1974) [TV poř...

05:10 - 05:30

9 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

24 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

9 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Ladislav Schovanec

Schovanec Ladislav

Naposled navštívené:
Ladislav Schovanec

Schovanec Ladislav