Zari

Antonín Sládek

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.10. 1942, Huštěnovice; okr.: Uherské Hradiště, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí:
31.10. 2009, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Herec Antonín Sládek byl více než ve filmovém světě daleko známější ve výtvarném oboru a to ne jako herec, nýbrž jako grafik a malíř krásných žen i pařížských zákoutí. Není se čemu divit, vždyť Sládek studoval nejprve užitou grafiku a později absolvoval pražskou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Sládek v osmdesátých letech přesídlil do francouzského hlavního města, Paříže, kde se také oženil a kde poté celé jedno desetiletí žil. Jako výtvarník byl Sládek považován za vynikajícího kreslíře a jednoho z posledních pražských bohémů, neboť miloval kavárny a na jejich stolcích vznikaly stovky kreseb převážně elegantních dam i jejich mužských protějšků. Kromě nich měl Sládek ve své tvorbě také celou řadu krásných a výstižných portértů svých přátel, umělců od malířů přes básníky a spisovatele po režiséry a herce. Sládek ve svých obrazech, grafikách i kresbách protěžoval ženu, ať elegantně oděnou či nahou, ale vždy záhadnou až fatální, za což se dočkal hned několika samostatných výstav a to nejenom u nás doma, ale také v zahraniční. Sládkova díla jsou zastoupena jak v oficiálních, tak soukromých sbírkách doslova po celém světě a je zastoupen taktéž v Muzeu moderního umění v New Yorku. Antonín Sládek nepodléhal módním trendům a ve svém výtvarném světě se soustřeďoval na tradičně pojatou tvorbu s důrazem na eleganci výrazu.

Antonín Sládek se objevil i na stříbrném plátně a jeho první a zároveň i nejvýznamnější rolí, rolí rovnou titulní se stal fotograf Jan Kubíček v Olmerově celovečerním hraném filmovém debutu Takže ahoj. Vyjma výše zmíněné titulní role byl Sládek spojen se světem filmu hlavně díky svému výtvarnému talentu, neboť vytvořil celou řadu plakátů k celovečerním filmům a jeho plakát ke slavnému filmu se skupinou Beatles, ke snímku Žlutá ponorka se stal kultovním plakátem beatlemánie konce šedesátých let.

Antonín Sládek se jako výrazná osobnost výtvarného světa dočkal také vlastní monografické publikace, kterou její autor Petr Volf nazval zcela prozaiky Antonín Sládek.

Antonín Sládek zemřel na následky těžké nemoci pouhé dva dny po svých 67. narozeninách.

zdroj: Daniel Rubeš - Uzavřené osudy

Autor: řepešínský

Životopis (biografie) / Informace:
Akademický malíř Antonín Sládek vystudoval Vysokou školu umělecko-průmyslovou u profesora Aloise Fišárka. Před kamerou vytvořil jako neherec hlavní mužskou postavu fotografa Jana Kubíčka v Olmerově celovečerním debutu Takže ahoj (1970). V letech 1970-78 se věnoval hlavně tvorbě film. plakátů, poté dlouho žil a maloval v Paříži. S Galerií La Femme se zúčastnil tvůrčích pobytů v Brazílii a Kanadě. Jeho dílo je zastoupeno v soukromých sbírkách po celém světě. Muzeum moderního umění v New Yorku vlastní některé z jeho kreseb.

Kalaš

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

72 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

27 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

22 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Antonín Sládek

Sládek Antonín

On vám to říkal

On vám to říkal
On vám to říkal

Vraždy podle Jidáše (Resurrection)

Vraždy podle Jidáše
Resurrection

Naposled navštívené:
Antonín Sládek

Sládek Antonín

On vám to říkal

On vám to říkal
On vám to říkal

Vraždy podle Jidáše (Resurrection)

Vraždy podle Jidáše
Resurrection