Duben

Lucie Juřičková

Povolání:
Známá jako:
Lucie Schneiderová
Národnost:
Věk:
58
Narození:
25.5. 1965, Plzeň, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
V širším povědomí zůstává dnes Lucie Juřičková především prací v dabingu, diváci si ale dobře pamatují také její vnadnou studentku Sášu v nestárnoucí komedii JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Juřičková pochází z umělecké rodiny a narodila se v Plzni, kde její otec František Juřička (*1927) působil jako režisér v rozhlase. Za své občanské postoje a aktivní působení v roce 1968 byl nakonec perzekuován a za normalizace skončil jako politický vězeň. Matka Lucie Juřičkové, Marie Grafnetterová (*1933), byla jako herečka a zpěvačka dlouholetou hvězdou operetního souboru plzeňského Divadla J. K. Tyla. Lucie již jako dítě zpívala ve sboru plzeňské opery a kromě rodičů měla vzor pro své další směřování i ve starším bratru Tomáši Juřičkovi (*1960).

Studovala hudebně-dramatický obor na Státní konzervatoři v Praze a ještě jako studentka ztvárnila menší dívčí role ve filmech SAMOROST (1983) nebo NOC SMARAGDOVÉHO MĚSÍCE (1984), do tohoto období spadá také dodnes dobře známá a již zmíněná Sáša, která usiluje o přízeň hlavního hrdiny ve filmu JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE (1984). Větší příležitost dostala jako módná návrhářka Betka ve slovenském filmu SLANÉ CUKRÍKY (1985), začala točit také pro televizi. V menší roli se objevila také v hořké komedii SEDM HLADOVÝCH (1987), což byla pro ni zatím poslední práce pro film, od té doby hrála jen v televizi, ani tam ovšem nijak často.

Po absolutoriu na konzervatoři získala první angažmá v pražském Divadle Jiřího Wolkera, navázala také spolupráci s Radimem Vašinkou a spolu účinkovali na Divadelních poutích na Střeleckém ostrově. V letech 1988-1991 působila v rodné Plzni a byla v angažmá v Divadle J. K. Tyla, původně v operetě, později v činohře. Jak dnes sama podotýká, byla divadlem značně vytížená a kvůli působišti mimo Prahu odřekla několik nabídek k další spolupráci s filmem a televizí, načež o ni časem přestal být zájem.

Počátkem devadesátých let obdržela Lucie Juřičková novou nabídku z Prahy a v roce 1992 přijala angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působí dodnes. Na tomto jevišti odehrála již řadu menších i větších rolí, hned po nástupu do Vinohradského divadla hrála v legendárním představení Gazdina roba, které se již dočkalo i vydání na DVD, hrála také ve slavné komedii Brouk v hlavě, z posledních let stojí za zmínku její nastudování úlohy královny Alžběty ve hře Marie Stuartovna (2008), v níž hrála rivalku titulní hrdinky v podání Dagmar Havlové. Vidět ji diváci mohli také v představení Donaha, v současné době ji čeká premiéra Kafkova Zámku (říjen 2010).

Kromě divadla se Lucie Juřičková věnuje především dabingu. Z jejích vlastních vyjádření vyplývá, že v tomto oboru musela časem slevit ze svých mladických ideálů, které vzhledem k současné rychlosti pořizování českých verzí filmů a seriálů pro soukromé televize zcela vzaly za své. Hned po příchodu do Prahy byla oslovena dabingovými režiséry (v tomto případě jí pomohl starší bratr Tomáš, který se již dabingu věnoval) a od počátku 90. let namluvila desítky postav v zahraničních filmech a seriálech. Pro filmy různých žánrů namluvila například Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Diane Keaton nebo Renée Zellweger, její hlas ale znají především diváci z televizních seriálů BEVERLY HILLS 90210, SEX VE MĚSTĚ a CLOSER, z nejnovější doby připomeňme populární americký sitcom ZOUFALÉ MANŽELKY. Jak již bylo řečeno, poslední práce Lucie Juřičkové s filmem proběhla v roce 1987, v posledních letech se ale menšími rolemi připomíná divákům v televizních seriálech (ULICE, 2005; HRABĚNKY, 2007).

Lucie Juřičková je podruhé vdaná, první manželství bylo podle jejích vlastních slov mladickým omylem a skončilo rozvodem (dcera narozená z tohoto manželství zemřela v dětském věku). V té době krátce používala jméno Lucie Schneiderová. Jejím druhým manželem je herec Martin Zahálka (*1958), taktéž aktivně působící v dabingu. Mají spolu dvě děti a žijí v Praze na Smíchově.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Jak chutná smrt (1995)

22:35 - 00:10

19 minut již uběhlo
76 minut zbývá do konce

ČT2 - Harry Palmer: Případ Ipcress

22:50 - 23:40

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

NOVA - Survivor Česko & Slovensko (20...

21:55 - 23:50

59 minut již uběhlo
56 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause (2010) [TV po...

22:40 - 23:45

14 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190567
Osobností: 697848
Fotografií: 763986
Plakátů: 376597
Obsahů a biografií: 178284
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lucie Juřičková

Juřičková Lucie

Naposled navštívené:
Lucie Juřičková

Juřičková Lucie