Duben

Miloslav Stingl

Povolání:
Národnost:
Narození:
19.12. 1930, Bílina, Československo
Úmrtí:
11.5. 2020, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Známý český cestovatel, etnograf a publicista JUDr. PhDr. Miloslav Stingl se narodil 19. prosince 1930 do rodiny důlního technika v severočeské Bílině, poté se jeho domovem nadlouho staly Karlovy Vary a od roku 1980 žije v Praze. Mimoto ovšem strávil více než 20 let života v zahraničí, kde jako samostatný etnograf a cestovatel konal rozsáhlé expedice.

Během nich navštívil 151 zemí všech kontinentů, hlavním předmětem jeho zájmu pak byly domorodé kultury amerických Indiánů a Eskymáků, australských Aborigenů a také původní obyvatelé Tichomořských ostrovů. A jak to všechno začalo? Podle vzpomínek samotného M. Stingla už v jeho dětství, kdy byl jako drobný, brýlatý mládeneček častým terčem posměchu a šikany starších a silnějších kluků. Snad právě z tohoto důvodu věnoval hodně času knížkám a snění o tom, čeho všeho dosáhne, až jednou vyroste... Po maturitě na reálném gymnáziu v Karlových Varech odešel do Prahy, kde na právnické fakultě UK vystudoval obor mezinárodní právo a stal se "dvojctihodným" doktorem práv a filozofie. Poté působil v Akademii věd a postupně získal členství i na několika významných zahraničních univerzitách a vědeckých ústavech.

Zároveň byl, díky své vědecké činnosti, přijat i do Société des Américanistes při UNESCO a rovněž do Société des Océanistes při UNESCO. Hlavní náplní jeho práce však bylo cestování a poznávání života i zvyků mnoha různých domorodých etnik - zejména těch indiánských a tichomořských. Nikdy k nim nepřistupoval jako nadřazený "bílý" pozorovatel, ale vždy se snažil co nejvíce zapadnout do stylu jejich života, jedl to, co oni, spal v jejich chatrčích, hrál si s jejich dětmi... A když už se vyskytlo něco, co opravdu musel odmítnout (jako např. nabízenou dvanáctiletou nevěstu či účast při obřadech, aktivně praktikujících rituální kanibalismus), snažil se to udělat co nejtaktněji - většinou výmluvou, že něco takového mu zakazuje jeho víra.

To nábožensky tolerantní domorodci většinou chápali. Velkou pomoc u něho našli i Indiáni oklahomského kmene Kikapú, kteříse právě během jeho pobytu ocitli v nebezpečí, že přijdou o kmenové pozemky, svůj jediný majetek. M. Stingl proto využil svých kontaktů a jako znalec mezinárodního práva se za věc svých přátel rozhodně postavil. Právo tak jeho zásluhou zvítězilo a Kikapové se mu za to později odvděčili tím, že ho zvolili náčelníkem. To už ovšem M. Stingl byl zpátky v Praze, takže celou záležitost řešila československá ambasáda ve Washingtonu a naše Ministerstvo zahraničí. Přes zvláštního posla pak Okima (indiánské jméno M. Stingla, znamenající "Ten, který vede"), obdržel náčelnickou čelenku z orlích per a potvrzení, vyhotovení podle strarého zvyku na ručně vyčiněné buvolí kůži.

Stal se tak pravděpodobně jediným indiánským náčelníkem ve střední (a možná i celé) Evropě a podle svých slov si toho velice cení. Přestože by z důvodu této své "funkce" mohl mít rovnou 4 manželky, M. Stingl nikdy téhle výhody nevyužil a se svojí jedinou ženou má 3, dnes už dopělé, děti. Syn Jan pracuje jako manažer v ČEZ, Tomáš a Helena jsou novináři. Miloslav Stingl se domluví 17 jazyky, z nichž některé jsou velmi exotické a mimo něj jimi hovoří jenom hrstka lidí. Ze svých cest vytěžil náměty ke mnoha (cca čtyřiceti) knihám cestopisného charakteru a více než 510 hodin obrazového materiálu. Toho v bohaté míře využila např. německá veřejnoprávní televize, která z něho vybrala a natočila 33-dílný televizní seriál nazvaný „Kolem světa s Miloslavem Stinglem“.

Pro Slovenskou televizi pak M. Stingl připravil seriál o Indiánech, nazvaný „Předkové a potomci Vinetua". U nás se filmovému zpracování jeho celoživotního díla prozatím nikdo neodhodlal, což je určitě škoda. S tímto významným mužem se proto můžeme na našich obrazovkách převážně setkávat pouze v roli hosta ( např. pořady " GEN – Galerie elity národa", Na plovárně" anebo "Všechnopárty") a je mu také věnována jedna epizoda televizního cyklu "13. komnata).

M. Stingl nikdy nebyl členem žádné politické strany či hnutí, kromě vědecké práce a publicistické činnosti působil jako předseda redakční rady měsíčníku „Latinská Amerika“, který spolu s několika přáteli v roce 1965 založil, často vystupoval v rozhlasu a svého času moderoval cestopisný cyklus ČST, nazvaný " Klub cestovatelů". V cizině patří k nejznámějším a nejpřekládanějším českým autorům. Je členem Obce spisovatelů a přesvědčeným vlastencem. Ačkoliv k tomu měl celou řadu příležitostí, nikdy neuvažoval o emigraci, právě naopak - v mnoha svých publikacích přibližuje naši zem zahraničním čtenářům (např. kniha o českém lázeňství anebo rozsáhlé reprezentativní dílo „Co je v Evropě nejkrásnější“).

Autor: green-tea

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:40

60 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

21:05 - 21:35

5 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Utajený šéf (2018) [TV pořad]

20:20 - 21:55

50 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

20:15 - 21:40

55 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763974
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178282
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Miloslav Stingl

Stingl Miloslav

Naposled navštívené:
Miloslav Stingl

Stingl Miloslav