Zari

János Bán

Povolání:
Národnost:
Věk:
68
Narození:
4.10. 1955, Györ, Maďarsko
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Maďarský herec a učitel na herecké univerzitě János Bán se narodil v roce 1955 v Györu. V Budapešti vystudoval Vysokou dramatickou školu a již na začátku své herecké kariéry byl plně rozhodnut věnovat se výlučně divadelnímu herectví, toto předsevzetí porušil, natočil filmy i v USA, přesto nejvíce jej mohli diváci vidět, když zašli do divadla v Pécsi, v Györu, v Szolnoku, v Budapešti. Herec patří k těm kumštýřům, kteří vynikají v rolích klasických, komických i tragikomických.

Film si jej našel v roce 1979, kdy debutoval ve filmu Každou středu. Ve filmu hraje mladíka, který se sám protlouká životem a hledá místo ve společnosti. U nás, v Československu, jej vytáhl před kameru báječný režisér Jiří Menzel pro film Vesničko má středisková. Zde se sešla plejáda výborných herců a vedle Mariána Labudy se János vůbec neztratil. V roce 1985 kandidoval film na Oscara, cenu dostal zřejmě lepší kandidát, ale v našich kinech bylo našlapáno. Roli Otíka Rákosníka, který je „momentálně zaostalý“, si diváci u nás oblíbili, často se i Vesnička opakuje, v Maďarsku mají film také rádi, ale film se moc často nepromítá. Pro Jánose film znamenal oblibu, proto se snažil využít šance, natáčel na Slovensku i v USA. V roce 1987 získal titul zasloužilý umělec ve Francii, v Paříži obdržel cenu za nejlepší mužskou roli.

Dnes hraje v divadle v Budapešti a vyučuje nové generace herců. Ve svém volnu se věnuje malé vinici, kterou má u Balatonu. János Bán je celý život svobodný, ale má tři chlapce a dívku, na děti je hrdý. Popularita, kterou získal v Československu, mu nikterak v Maďarsku nepomohla a ani nebylo třeba. Před Vesničkou i po Vesničce, bylo nabídek postejnu, byla po něm jenom větší poptávka. V roce 2011 byl János oceněn prestižní cenou TREBBIA, cenu mu předal dávný kamarád Jiří Menzel.

Herec hrál i ve filmech: Faltúró (1985), Rudé horko (1988), Rinaldó (2003)

(Text byl vytvořen 8.4. 2015)

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
János Bán se narodil v Györu - Maďarsko dne 4.10.1955. Studoval na střední škole chemickou průmyslovku, a hrál za školu basketbal. V roce 1975 se rozhodl studovat na herecké fakultě VŠ dramatického umění v Budapešti. Školu úspěšně ukončil v roce 1979, a nastala cesta hledání, nacházení zkušeností a to především po oblastních divadelních scénách, kde si zahrál v Shakespearových klasických divadelních kusech jako byl třeba Horatio v Hamletovi.

V roce 1983 se stal členem znovuobnoveného divadla Józsefa Katony v Budapešti, kde vytvořil další zajímavé a výrazné role jako v Misantropovi od Moliéra – Klitandera, a nebo v Hráč v Dostojevského hře, kde hrál hlavní roli. Čechovovy Tři sestry, a jeho baron Tuzenbach, v dramatu Eliase Canettiho – Svatba,hrál Petra Hella, a v Bulgakově Útěku, kde zvárnil gosp. Golubkova. K filmu se dostal po castingu, a hned dostal hlavní roli - Ištvána ve filmu: Každá středa. Lépe se jak říká i on sám cítí v rolích komických, a tak se mu na podruhé podařilo získat ocenění za film - Navrtávač zdí, na národním filmovém festivalu v Budapešti v roce 1987, kdy získal hlavní cenu Jaszai Mari. Největší úspěch Bánovi přinesla česká komedie – Vesničko má středisková, pod režijním vedením Jiřího Menzela, když hrál Otíka Rákosníka, mentálně zaostalého pomocníka Mariana Labudy, vedle výkvětu vynikajících herců českého filmu. Od té doby je János Bán vyhledávaným hercem nejen v Maďarsku, ale i v Evropě a USA. János vlastní domácí cenu : "zasloužilý umělec" a ve Francii získal cenu za nejlepší mužský výkon.
Do současnosti natočil Bán drama - Mansfeld 2006, Dolina 2007, The Sun Street Boys 2007, Struggles of Mine, a Kornel´s fater – Rövid de kemény...életem 2008, a natáčí TV seriál – Presso 10 – rok 2008.

Marta Holubová-clara.bow

Autor: clara.bow

Životopis (biografie) / Informace:
János Bán, maďarský herec ( nar. 4.október 1955 Győr ) vyštudoval Vysokú školu dramatických umení v Budapešti u prof.Istvána Horvaiho ( 15 december 1922 Szeged – 28 júna 2004 ) režiséra oceneného dvomi Kossuthovými cenami. V rokoch 1975 až 1983 vystriedal viacero oblastných divadiel, Národné divadlo v Pécsi, Kisfaludi Színház v Győri a Szigligeti Színház v Szolnoku. Od r.1983 je stálym členom divadla Katona József Színház v Budapešti. Je to všestranný herec ktorý v divadle hraje klasiku, komické aj tragikomické úlohy. Vo filme debutoval v r.1979 v úlohe osamelého mladíka ktorý si hľadá miesto v spoločnosti „ Minden szerdán „ (Každú stredu) . V r.1985 ho preslávila postava Otíka vo filme Vesničko má středisková . Odvtedy je vyhľadávaným hercom. V r. 1987 získal cenu Jászai Mari, Zaslúžilý umelec a v Paríži cenu za najlepšiu mužskú úlohu.

Štefan Rencz

Autor: cicis

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Kluci v akci (2005) [TV pořad]

04:45 - 05:15

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se

04:50 - 05:20

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

28 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe!

04:40 - 05:55

33 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
János Bán

Bán János

Sam P. Whitehead

Whitehead Sam P.

Naposled navštívené:
János Bán

Bán János

Sam P. Whitehead

Whitehead Sam P.