Zari

Václav Kyzlink

Povolání:
Národnost:
Narození:
23.9. 1917, Olomoučany, okr. Blansko, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
21.1. 1991, Brno, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Václav Kyzlink byl dlouhá léta významnou osobností brněnského divadelního herectví, před kamerou se však prosadil jen zřídka a v menších rolích. Pocházel jihomoravského venkova, narodil se v Olomučanech u Blanska. Herectví vystudoval v letech 1938-1942 na brněnské Státní konzervatoři a první angažmá našel u Východočeské divadelní společnosti v Pardubicích, později hrál v Beskydském divadle v Hranicích.

Po válce se vrátil do Brna a po jedné sezóně v Národním divadle (1945-1946) našel tvůrčí prostor v brněnském Divadle mladých (1946-1948). Nakonec se ale vrátil na přední brněnskou scénu a v angažmá ve Státním divadle setrval přes třicet let (1948-1982). Koncem čtyřicátých let se začal uplatňovat také před kamerou a menší role hrál především ve filmech budovatelského žánru (VELIKÁ PŘÍLEŽITOST, 1949; ANNA PROLETÁŘKA, 1952; RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM, 1955). Můžeme jej zaznamenat ale i v hodnotnějších titulech padesátých let (DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK, 1956; VYNÁLEZ ZKÁZY, 1958).

Na divadelním jevišti ztvárnil Václav Kyzlink desítky menších rolí v dílech domácích i světových autorů, mnoho příležitostí mu přinesla česká klasika (Naši furianti, Paličova dcera, Lucerna) nebo osvědčená ruská díla (Racek, Ženitba, Vojna a mír, Revizor), řadu rolí odehrál v shakespearovském repertoáru (Král Lear, Jindřich IV., Sen noci svatojánské, Mnoho povyku pro nic, Caesar a Kleopatra), jednoho ze soudců si zahrál ve slavném justičním dramatu Dvanáct rozhněvaných mužů, na inscenaci dnes již legendární hry Návštěva staré dámy se podílel také jako asistent režie.

Kromě divadla pracoval také v televizi, řadu titulů různých formátů natočil pro brněnské studio, vidět jsme jej mohli například v seriálu SLOVÁCKO SA NESÚDÍ (1974). Mezitím znovu točil na Barrandově, objevil se v několika nekonvenčních snímcích šedesátých let (NIKDO SE NEBUDE SMÁT, 1965; STUD, 1967), po delší přestávce pak odehrál poslední filmovou roli v epizodě ze života slavné pěvkyně BOŽSKÁ EMA (1979). V Brně Václav Kyzlink účinkoval i v rozhlase a dabingu.

Václav Kyzlink zemřel v Brně v lednu 1991 ve věku 73 let.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Kyzlink

Kyzlink Václav

Małgorzata Buczkowska

Buczkowska Małgorzata

The Spider

The Spider
The Spider

Poslední vlak z Gun Hillu (Last Train from Gun Hill)

Poslední vlak z Gun Hillu
Last Train from Gun Hill

Naposled navštívené:
Václav Kyzlink

Kyzlink Václav

Małgorzata Buczkowska

Buczkowska Małgorzata

The Spider

The Spider
The Spider

Poslední vlak z Gun Hillu (Last Train from Gun Hill)

Poslední vlak z Gun Hillu
Last Train from Gun Hill