Duben

Michal Hejný

Povolání:
Národnost:
Narození:
25.5. 1955, Praha, Československo
Úmrtí:
22.10. 1996, Oneonta, New York, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Michal Hejný si zahrál jedinou filmovou roli a za to mohl poděkovat režiséru Václavovi Vorlíčkovi, který si jej vybral do party lumpů a darebáků do filmu Dívka na koštěti, kde hrál po boku Jana Krause a Vlastimila Zavřela. Před přijímačkami na DAMU mu přispěla pomocí velice oblíbená a vitální herečka Jiřina Bohdalová, jejíž dcera Simona Stašová byla jeho spolužačkou a zdálo se mnohým, že máme nového Hrzána.

Dobře zpíval, uměl dokonale zazpívat písničky z repertoáru Barbry Streisandové. Předpovídali mu velkou budoucnost, měl rád recesi, velice by si rozuměl s Naďou Konvalinkovou, Květou Fialovou, které jsou na tuto formu legrace specialistky. Při filmování filmu Dívka na koštěti si s chlapci Krausem a Zavřelem užil dosyta legrace, ale po skončení natáčení se jejich cesty rozešly - Krausova a Zavřelova kariéra stoupaly k výšinám, zatímco on se v našich malých českých poměrech nemohl vyrovnat s odlišnou orientací. Gayové a lesbičky to neměli v té době jednoduché, neboť naše společnost se musí stále ještě v tomto ohledu učit toleranci.

A v těchto malých českých poměrech, když se třeba báječný kluk jako Michal Hejný někomu představuje v novém zaměstnání: "Já jsem Michal Hejný, mám jednu filmovou roli a abych byl úplný, jsem gay, ale nebojte se, nemocný nejsem...." - a aby toto nemusel vysvětlovat, utekl za kopečky, až za velkou louži - do Hollywoodu. Ačkoliv ovládal šest řečí a byl skvělý muzikant, nepodařilo se mu prosadit ve vlastní kariéře. Mimochodem - vystudoval také slavnou hereckou školu Lee Strasberga.

Jeho životním snem bylo, potkat se s hvězdou muzikálů, Streisandovou, což se mu také splnilo, dokonce jí zazpíval její vlastní píseň z muzikálu Funny Girl. Barbra byla z něj nadšená a stejně jako Jiřina Bohdalová nebo Simona Stašová mu předpovídá slibnou kariéru. K tomu se však nedopracoval, onemocněl nemocí AIDS, na níž nebyly a stále nejsou léky. Navíc se o této nemoci u nás ve své době mnoho nepsalo.

Je smutné, že když touto nemocí onemocní někdo populární, přijde tato skutečnost na přední stránky novin, byť se o něm dlouhá léta nemluvilo vůbec.

Jak na tom Michal Hejný byl, si nikdo neumí představit - přišel o kamarády, kteří se vyhýbali střetnutí a podání ruky. Michal Hejný zemřel v USA, zemi neomezených možností, téměř zcela osamocen...

Autor: jarda53

Životopis (biografie) / Informace:
K uvedenému životopisu předkládáme ještě doplnění dalších informací, které nám poskytla naše pisatelka, jež Michala Hejného osobně znala.

Michal byl úžasný člověk a kamarád. Po revoluci začal do Prahy a do Čech jezdit docela často a zpočátku zejména pracovně, jelikož se coby překladatel podílel na zrodu několika muzikálů "importovaných" z USA, kde on žil ve státě New York. Na ulici byste jej zřejmě hned nepoznali, protože se ze zlobivého hocha ze Saxany stal docela "více" urostlý muž, který sršel bystrým úsudkem a srdečným humorem.

Plánoval zde více rozšířit své pole působnosti, ale velice záhy zjistil, že ti, kteří se tvářili jako kamarádi, jej ani nepozvali na premíéru a taktéž jej poněkud opoměli uvést jako překladatele díla. Ale i tyto situace byl schopen přejít svým neopakovatelným humorem a každému vše odpustil.

Psal ty nejkrásnější dopisy, jaké jsem kdy četla a "viděla". Každý dopis byl malým uměleckým výtvorem...nejen obsahově - v USA se živil zejména psaním, takže psal různé články a povídky, ale každý z dopisů vyzdobil vlastnoručními malůvkami. Byl velice ohleduplný ke všem a ke všemu a každé setkání s tímto neobyčejným člověkem bylo jedinečným zážitkem. Zpráva o jeho odchodu mne zasáhla, ale Michal jej už dlouho očekával...Michale, ať jsi kde jsi, věřím, že je ti dobře a děkuji...


Pozn. redakce: Jménem redakce děkuji za krásnou osobní vzpomínku paní uživatelce Bhitha. Hortensie

Autor: Bhitha

Životopis (biografie) / Informace:
„Rousek, Bujnoch, Adámek“ – ano, milovníci českého pohádkového filmu „Dívka na koštěti“ velmi dobře znají trojici „vejlupků“, kteří škodí mladé čarodějnici Saxaně toužící zůstat v říši lidí a připraví nejednu horkou chvilku nejen jí, ale i své třídní učitelce a celému pedagogickému sboru. Dva pány z této trojice velmi dobře známe. Miky Rousek je oblíbeným moderátorem pořadu „Uvolněte se, prosím“, přísným porotcem ze zábavné show „Česko Slovensko má talent“ a známe jej z bezpočtu rolí – to je Jan Kraus. Bohouš Adámek zase tropí jednu neplechu za druhou jako majitel stavební firmy Jindřich Valšík v nováckém seriálu „Ordinace v růžové zahradě 2“ – kdo jiný, nežli v „civilu“ Vlastimil Zavřel. Ale kam zmizel třetí záškodník od Saxany? V roli Čendy Bujnocha se představil mladý Michal Hejný a dlouhá léta o něm nebylo ani vidu, ani slechu…

Osud záhadně ztraceného Michala Hejného, na jehož kontě je právě jen ta jediná filmová role Čendy Bujnocha, zaujal reportéry deníku AHA!. Pátrali po jeho stopách a jedinou informaci, kterou o nadějném herci získali, se dozvěděli právě od jeho kolegy ze „Saxany“ Vlastimila Zavřela. Michal Hejný byl jeho kamarád. Společně navštěvovali konzervatoř, ale po ukončení druhého ročníku se Michal Hejný rozhodl přestoupit na DAMU. Zde mezi jeho spolužačky patřily známé herečky Jana Paulová či Simona Stašová. Michal Hejný však nebyl zřejmě vzorný typ studenta. Dle vzpomínek Vlastimila Zavřela měl dokonce podmínečné vyloučení z DAMU, jeho život byl naplněný spoustou průšvihů a rebelantství.

Jak potvrdil Vlastimil Zavřel, Michal Hejný DAMU nakonec nedodělal, ze školy kvůli neustálým problémovým eskapádám musel odejít. Bouřlivá krev v mladém herci zapříčinila, že se pokusil o štěstí v Hollywoodu. Odešel do Spojených států, ale vysněný úspěch a snad i touha po bezstarostném životě – nic takového se nenaplnilo. Po mnoha letech dnes již víme, že se Michal Hejný již bohužel odebral do uměleckého nebe. Dle slov pana Zavřela byl jeho dávný kamarád homosexuál a příčinou jeho předčasného skonu se stala zlá nemoc – AIDS.

Tolik tedy informací přejatých z článku v deníku AHA!, který byl otištěn dne 12. září 2010. Bližší fakta zde nejsou, stále přesně nevíme, v kterém roce Michal Hejný zemřel, kde přesně se tak stalo, nemáme ani datum jeho narození. Pomůže nám někdo z našich uživatelů? Děkujeme předem za jakoukoliv reakci.

Autor: Hortensie

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Branky, body, vteřiny (1956) [...

19:56 - 20:10

7 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

20:00 - 20:55

3 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Televizní noviny (1994) [TV po...

19:30 - 20:20

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Showtime

19:55 - 20:15

8 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190569
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376599
Obsahů a biografií: 178287
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Michal Hejný

Hejný Michal

Naposled navštívené:
Michal Hejný

Hejný Michal