Zari

Máňa Ženíšková

Povolání:
Rodné jméno:
Marie Ženíšková
Známá jako:
Marie Ženíšková-Pištěková / Marie Pištěková
Národnost:
Narození:
6.1. 1909, Praha, Rakousko-Uhersko
Úmrtí:
11.11. 1982, Praha, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Máňa Ženíšková
(6. 1. 1909 – 11. 11. 1982) česká herečka. Křestním jménem Marie. Má slavné předky. Dědečkem byl autor výzdoby Národního divadla František Ženíšek. Ten se také podílel na první oponě Národního divadla. Ta se však stala jednou z obětí požáru. Otec Julius byl zakladatelem Ford Motor Company.

Máňa Ženíšková pocházela z početné rodiny. Měla čtyři sestry. Marie byla druhá nejstarší z pětice sourozenců. Každá z nich se nějakým způsobem k herecké profesi přiblížila. Erna i Jana se objevily před filmovou kamerou, i když se jednalo jen o malé role. Anniným manželem se stal herec Břetislav Hrstka a Ludmilu si vzal herec Fred Bulín. Fred rodině příliš štěstí nepřinesl. Byl viníkem pádu rodinné firmy.

V mládí hrála Marie házenou za S.K. Slávii. Bavil ji tanec a často chodila do kina. Ve Vršovicích studovala Vyšší dívčí školu. Herečka Anny Ondráková, která byla její kamarádkou, Marii dopomohla k herecké příležitosti ve filmu Chyťte ho! (1924). Marie této příležitosti využila a dostala se k dalším rolím. Ještě v němé éře to byly snímky – Vdavky Nanynky Kulichovy, Pantáta Bezoušek a v dalších asi šestnácti filmech. Lze si vzpomenout i na film Takový je život (1929). V něm hrála spolu se svým budoucím manželem Theodorem Pištěkem. Zde ve vzájemném vztahu byli zcela v jiném postavení. Hráli dceru a otce. O rok později se natáčel historický film Svatý Václav. Během jeho natáčení se vzali.

Jejím prvním zvukovým filmem byla komedie s Vlastou Burianem C. K. polní maršálek. V ní si i zazpívala.

Jejím synem byl Theodor, který se stal světově proslulým kostýmním výtvarníkem. Po narození Theodora se už objevovala spíše v podřadných filmech. Některé se dodnes nedochovaly. Na konci 30. let ukončila svoji hereckou kariéru. V roce 1978 se objevila v dokumentu Díky, pane Kříženecký, ve kterém vzpomínala na herecké začátky. Herečka, zaškatulkovaná do rolí poslušných dcerušek, snoubenek a švadlenek filmů pro nepříliš náročného diváka, či spíše divačku, zemřela na počátku osmdesátých let v Praze.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Příběhy slavných - Vladimír Dl...

10:35 - 11:30

48 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

8 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

28 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

8 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Máňa Ženíšková

Ženíšková Máňa

Naposled navštívené:
Máňa Ženíšková

Ženíšková Máňa