Zari

Reese Witherspoon

Povolání:
Rodné jméno:
Laura Jean Reese Witherspoon
Národnost:
Věk:
48
Narození:
22.3. 1976, New Orleans, Louisiana, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Takzvaná Pravá blondýnka, celým svým jménem Laura Jeanne Reese Witherspoon, se narodila 22.3.1976 v Nashville, v Tennessee. V Nashville i strávila své dětství. Její otec byl lékař a maminka pracovala jako zdravotní sestra. Když ji bylo 11 vyhrála Ten State Talent Award. Navštěvovala dívčí soukromou střední školu Harpeth Hall. Dále pak studovala anglickou literaturu na Stanford University, kterou opustila v roce 1998 kvůli herectví.

Její kariéra začala v roce 1991, kdy získala jednu z hlavních rolí ve filmu "The Man in the Moon". Ve stejný rok natočila ještě jeden film pro televizi a to film "Wildflower". Další rok film "Desperate Choices: To Save My Child", opět pro televizi. V roce 1993 filmy "A Far Off Place" a "Jack the Bear". Do této doby to byly všechno méně známé filmy a především ne vždy to byly hlavní role. V roce 1994 učinkovala, jako spousta začínajících herců, i v seriálu "Přátelé" (Friends).

V roce 1996 natočila film "Freeway", kde se o hlavní roli dělila s Kieferem Sutherlandem (Telefonní budka) a ani netušila, že tento film byl její největší zlom v kariéře. Za tento film získala v roce 1997 cenu za nejlepší ženský herecký výkon na mezinárodním filmovém fesivalu Catalonian ve Španělsku. Poté následovaly filmy "Fear" (1996), "Twilight" (1998) a "Overnight Delivery" opět v roce 1998. Také propůjčila hlas postavičce Serendipity ze seriálu "Hercules".

Další její větší zlom přišel v roce 1999 s filmem "Velmi nebezpečné známosti" (Cruel Intentions), kde hrála společně se Sarah Michelle Gellar a Ryanem Phillippem. Ten se stal 5. června stejného roku i jejím partnerem v soukromém životě. Mají spolu dceru Ava Elizabeth a syna Deacona.




Mezi její další filmy patří např. Americké psycho (American Psycho), Malý Nicky - Satan Junior ve stejném roce a film Pravá blondýnka (Legally Blonde) v roce 2001. Za tento film inkasovala 2,5 mil. dolarů. K těm úplně nejnovějším filmům patří Jak je důležité míti Filipa
, Holka na roztrhání, obojí v roce 2002 a pak pokračování filmu Pravá blondýnka 2 (Legally Blonde 2: Red, White & Blonde), za který již inkasovala 15 mil. dolarů a dostala se tak poprvé přes 10ti milionovou hranici.

Dále hraje ve filmech Whiteout, Jarmark marnosti
, Walk the Line, A co když je to pravda? , Penelope , Odvlečen (2007) a mnoha dalších. Je vegetariánka a v roce 2002 byla dokonce vyhlášena časopisem People mezi 50ti nejkrásnějšími lidmi světa.

Autor: Redakce

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Reese Witherspoon

Witherspoon Reese

Alexandra Májová

Májová Alexandra

Walerian Borowczyk

Borowczyk Walerian

Elena Altieri

Altieri Elena

Glen Morgan

Morgan Glen

Naposled navštívené:
Reese Witherspoon

Witherspoon Reese

Alexandra Májová

Májová Alexandra

Walerian Borowczyk

Borowczyk Walerian

Elena Altieri

Altieri Elena

Glen Morgan

Morgan Glen