Duben

Václav Zahradník

Povolání:
Národnost:
Narození:
29.1. 1942, Praha, Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí:
28.6. 2001, Praha, Česká republika
Životopis (biografie) / Informace:
Václav Zahradník jako dlouholetý dirigent Orchestru Československé televize patřil k dobře známým tvářím obrazovky, důležitá je ale i jeho skladatelská tvorba pro film, prosadil se i jako autor písní populární hudby, z těch nejslavnějších připomeňme Sladké mámení v interpretaci Heleny Vondráčkové. Zahradník se narodil v Praze, ale vyrůstal v západočeském Nepomuku, od pěti leti hrál na klavír (hudební geny v rodině reprezentoval především jeho strýc Jaroslav Zahradník byl varhaníkem a ředitelem hudební školy v Litoměřicích). Za studií na Střední průmyslové škole stavební v Plzni byl Václav Zahradník klavíristou studentské swingové kapely.

Vystudovanému oboru se nakonec nevěnoval a soustředil se na hudbu, přesídlil do Prahy a na Státní konzervatoři vystudoval obor dirigování, skladbu a klavír (studium dokončil v roce 1968). Mezitím hrál na klavír v různých tanečních souborech a v letech 1964-1965 byl dirigentem orchestru Divadla Jiřího Wolkera. Po absolutoriu na konzervatoři byl členem experimentálního hudebního tělesa QUAX, zároveň měl koncem šedesátých let výrazný autorský podíl na tvorbě beatové skupiny Rebels, v níž začínal Jiří Korn (LP deska Šípková Růženka). Ze skladatelské tvorby Václava Zahradníka připomeňme dodnes známé hity jako Bludička Julie (Hana Zagorová) nebo Strejček Jonatán (skupina Olympic). Ve spolupráci s Hanou Zagorovou, Viktorem Sodomou a Jiřím Štědroněm stál v roce 1970 u zrodu zajímavého studiového projektu Boublík. Mezitím prezentoval i své jazzové aspirace, především nahrávkou desky Jazz Goes to Beat (1969), uvedenou pak na Mezinárodním jazzovém festivalu v Praze.

Počátkem sedmdesátých let působil Václav Zahradník jako dirigent a skladatel v pražském divadle Rokoko (1971-1973), nejdůležitější v jeho dráze je letité působení na postu šéfdirigenta Orchestru Československé televize (1973-1990). Jako skladatel a aranžér se podílel na vzniku řady zábavných pořadů (za všechny připomeňme populární cykly jako Televarieté nebo Možná přijde i kouzelník). Jako hudební aranžér je podepsán i pod filmovým muzikálem NOC NA KARLŠTEJNĚ (1973), v té době své aktivity rozšířil o skládání pro televizní inscenace a filmy. Skladatelský podíl dodal například k večerníčku RÁKOSNÍČEKA HVĚZDY (1976) nebo k dodnes populárním komediím JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU (1977) a JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY (1978). Jeho práce pro film nebyla sice tak početná jako aktivity v televizi, v této oblasti ale dosáhl vrcholu výraznou hudební složkou k rodinné komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT (1983) s již zmíněným hitem Sladké mámení.

V průběhu 70. a 80. let Václav Zahradník pohostinsky dirigoval i v zahraničí, především ve východním bloku, například v Berlíně, několikrát vedl také orchestr na mezinárodním hudebním festivalu v polských Sopotech. Jeho široké aktivity v oblasti hudby mu v roce 1986 vynesly titul Zasloužilého umělce. V roce 1990 zanikl Orchestr Československé televize a Zahradník se navíc kvůli vážné nemoci musel vzdát aktivního dirigování, jako skladatel a aranžér ale v dalších letech pracoval pro několik významných hudebních těles (Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu). Jeho poslední prací pro televizi bylo autorství hudby k pohádce RUMPLCIMPRCAMPR (1997).

Václav Zahradník zemřel v Praze 28. června 2001 ve věku 59 let. Hudbě se věnují i oba jeho synové, Jakub Zahradník a Václav Zahradník mladší.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

Fan klub

TV Program

ČT1 - Maigret a noc na křižovatce (1...

22:30 - 00:10

7 minut již uběhlo
93 minut zbývá do konce

ČT2 - S kuchařem kolem světa (2007) ...

21:50 - 22:45

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť

21:45 - 23:05

52 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

21:40 - 22:45

57 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190498
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376372
Obsahů a biografií: 178209
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Václav Zahradník

Zahradník Václav

Naposled navštívené:
Václav Zahradník

Zahradník Václav