Duben

Karel Štědrý

Povolání:
Národnost:
Narození:
10.4. 1937, Praha, Československo
Úmrtí:
7.11. 2017, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Zpěvák, konferenciér, podnikatel a také herec Karel Štědrý pochází z učitelské rodiny a narodil se v Praze. Maminka si přála mít ze syna inženýra a její přání realizoval Karel Štědrý po maturitě studiem na stavební fakultě Vysoké školy železniční v Praze. V oboru železničního stavitelství nakonec dosáhl titulu inženýra (1960), toto povolání ale nikdy nevykonával. Díky vrozeným dispozicím a také vlivu staršího bratra Ivana začal již v roce 1953 amatérsky zpívat, zlomovým byl pro něj rok 1958, kdy navázal spolupráci s Jiřím Suchým a Jiřím Šlitrem a vystupoval s nimi v Redutě.

V roce 1959 patřil Karel Štědrý k zakládajícím členům divadla Semafor, kde setrval ve stálém angažmá do roku 1962. Vystupoval zde v představeních Člověk z půdy, Zuzana je zase sama doma nebo Taková ztráta krve. V letech 1962-1972 působil Karel Štědrý v Divadle Rokoko, kde na rozdíl od jiných (jako například Helena Vondráčková nebo Marta Kubišová) nebyl jen výhradně zpěvákem, ale spíše zpívajícím hercem. V Rokoku našel uplatnění v představeních Čekání na slávu nebo Filosofská historie.

Kromě práce v divadle se Karel Štědrý začal prosazovat především jako populární zpěvák, z jeho tvorby jsou dodnes legendární duety Mám malý stan (s Waldemarem Matuškou) nebo Milenci v texaskách (s Josefem Zímou), zpíval také s Karlem Gottem, Václavem Neckářem nebo Helenou Vondráčkovou. Ze sólové produkce Karla Štědrého dosáhly dobové popularity hity jako Písmena nebo Hospoda.

Od počátku šedesátých let byl Karel Štědrý velmi vytíženým umělcem všestranného zaměření, do této doby také spadají jeho první filmové role. Jako brigádník se objevil v dramatu SEDMÝ KONTINENT (1960), který patřil k dozvukům budovatelských filmů. Další Štědrého vystoupení – v epizodních rolích ovšem – vyplývala z jeho profese zpěváka (KDYBY TISÍC KLARINETŮ, 1964; TA NAŠE PÍSNIČKA ČESKÁ, 1967; KULHAVÝ ĎÁBEL, 1968). Širší uplatnění našel v televizi, za zmínku stojí především jeho účast v legendárním hudebním pořadu VYSÍLÁ STUDIO A (1963-1966) nebo ve slavném seriálu PÍSEŇ PRO RUDOLFA III. (1967-1968).

V roce 1972 opustil Karel Štědrý angažmá v Rokoku a od té doby působí na volné noze. V dobové konkurenci přestal postupně pořizovat vlastní nové nahrávky, ale jako zpěvák se nadále vracel k osvědčeným titulům domácí i zahraniční produkce zaměřené na populární hudbu, ale také swing. Stovky koncertních zájezdových programů absolvoval s Karlem Hálou a Yvettou Simonovou, dlouhodobě byl konferenciérem orchestru Karla Vlacha. Pod hlavičkou Pražského kulturního střediska účinkoval v řadě estrádních programů, k některým psal i scénáře.

Příležitostně se vracel i k filmové práci (NOC NA KARLŠTEJNĚ, 1973; TRHÁK, 1980), znovu ale dostával velký prostor především v televizi, kde moderoval četné hudební pořady zaměřené na střední a starší generaci (DISKOTÉKA PRO STARŠÍ A POKROČILÉ; KABARET U DOBRÉ POHODY; PÍSNIČKY Z OBRAZOVKY). Vyjma svých počátků spojených se Semaforem nepatřil Karel Štědrý nikdy k výrazně progresívním osobnostem, nicméně až do konce 80. let patřil k nejvytíženějším osobnostem v umělecké branži a především díky častým televizním vystoupením udržoval své populární postavení.

V roce 1989 s pádem totalitního režimu nastaly změněné podmínky pro práci umělců, řada z nich se následně pustila do podnikání. Stejně tak i Karel Štědrý, který vsadil na fenomén nápojových automatů, u nás dosud neznámý, a mimořádně úspěšný start mu zajistil solidní živobytí až dodnes. Nerezignoval ale ani na uměleckou práci, hned po roce 1989 se v rámci zájezdů Čedoku uplatnil jako bavič českých turistů v zahraničí, nadále vystupoval v televizi, stejně tak pokračoval i v moderování a příležitostné koncertní činnosti. S podstatně menší frekvencí než kdysi vystupuje Karel Štědrý na jevištích a pódiích dodnes.

Karel Štědrý je potřetí ženatý. První, dvacet let trvající manželství s Janou, rozenou Plodrovou, skončilo její předčasnou smrtí v roce 1979. Druhé, nepříliš zdařilé manželství s Evou Vondruškovou trvalo jen krátce a skončilo rozvodem v roce 1981. Třetí manželkou Karla Štědrého je od roku 1984 Eva, rozená Kicperová. Z prvního manželství má dcery Zuzanu a Terezu (v jejich jménech se zřetelně odráží popularita dobových semaforských hitů), z třetího manželství pochází syn Karel. Starší bratr Karla Štědrého, Ivan Štědrý (*1934), je hudebníkem a hudebním dramaturgem.

Autor: argenson

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190621
Osobností: 698003
Fotografií: 764514
Plakátů: 376918
Obsahů a biografií: 178389
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Mys hrůzy (1991)

Mys hrůzy
Točit remake je vždycky   riskantní a ošidný podnik,   obzvlášť když jde o remake   tak skvělého filmu a to i   pro tak dobrého režiséra,   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Pan profesor (1999) [TV epizoda]

Pan profesor
Lurie je stále potom co ji   vyhodili ze školy doma a   navštíví jí její profesor   se kterým má sex. Eric je   vidí líbat a chce to na ní   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

A Country Christmas (2013)

A Country Christmas
Nevím, ale tyhle americké   "santaclausovské" taškařice   (ať už filmové či   televizní) mi prostě nic   neříkají. Herecky to sice   ujde, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Neposkvrněná (2024)

Neposkvrněná
Opäť jeden náboženský   horor s tématikou počatia,   ktorý na to spočiatku ide   vcelku dobre, no konečným   vyznením rozdelí divácku   obec na více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 7 / 10

Poslední den (1999) [TV epizoda]

Poslední den
Red je poslední den v práci   a tak potom se sejdou s kolegy   v hospodě, kde skončí s   Redem i Eric, Hyde, Fez. Donna   "zlobí" Erica s tím kdy více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Karel Štědrý

Štědrý Karel

Naposled navštívené:
Karel Štědrý

Štědrý Karel