Cerven

Loretta Swit

Povolání:
Známá jako:
Lorretta Swit
Národnost:
Věk:
86
Narození:
4.11. 1937, Passaic, New Jersey, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
I přes protesty své matky se nedala a vystudovala Americkou akademii dramatického umění. Na Broadwayi pak letos sedmdesátiletá Loretta Swit debutovala ve hře Příští rok ve stejnou dobu.
Naprostý průlom v kariéře pro ni znamenala role vrchní sestry Margaret „Šťabajzny“ Houlihanové v televizním seriálu M*A*S*H. Dostala ji v roce 1972 a od té doby se energické a prostořeké příslušnice americké armády na jedenáct let nezbavila. Diváci si ji natolik oblíbili, že v seriálu jako jedna z mála vydržela od první klapky do úplného závěru. Role jí vynesla deset nominací na cenu Emmy a čtyřikrát na Zlatý Glóbus. Dokonce chtěla jednu dobu seriál opustit, ale společnost FOX jí to nedovolila.
Její soukromý život tak úspěšný nebyl. manželství s Dennisem Holahanem vydrželo jen dva roky, od té doby se už nevdala ani nezaložila rodinu. Po skončení seriálu hrála ještě v několika filmech, ale dneska se herectví věnuje jen sporadicky.
V roce 1986 využila svého hollywoodsky netypického talentu a vydala knihu o vyšívání. mnohem častěji se pak na obrazovce objevila jako moderátorka – pět let uváděla na kanálu Discovery pořad Tato neuvěřitelná zvířata. Jako ochránkyně zvířat proslula a dokonce si od organizace Animal Protection odnesla titul Žena roku.
V televizi už ji jen tak neuvidíte, zato na divadelním pódiu hraje krásné role – ať už je to Shirley Valentine nebo třeba Monology vaginy. Své výtvarné kreativní schopnosti už neuplatňuje ve vyšívání, ale v navrhování šperků. Má svoji značku, stala se její tváří. Prostě úplně soběstačná žena.

Autor: agatha

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Loretta Swit

Swit Loretta

Naposled navštívené:
Loretta Swit

Swit Loretta